Amit a magyarokról feltétlenül tudni kell - a felnőtteknek

covers_695650.jpgSzerző: Kaszás Görgy
Cím: Amit a magyarokról feltétlenül tudni kell a felnőtteknek
Illusztrálta: Elek Lívia
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 64

Kaszás György és Elek Lívia humoros könyvsorozatát talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen az 1990-es években közel húsz kötet látott napvilágot. Az Amit a dolgokról (állatokról) feltétlenül tudni kell egyes kötetei arra vállalkoznak, hogy mindent megtanítsanak az arra fogékonynak az adott állatról, ami elengedhetetlen akár egy kvízműsor, akár egy hétköznapi társalgás során – persze csak annyira vegyük komolyan őket, mint ahogyan ők komolyan gondolták ezt az egészet. Az Animus Kiadó 2013-ben újra elővette a sorozatot, és a korábbi részek újrakiadása mellett vadonatúj állatokkal bővítették a gyűjteményt. Tavaly ősszel pedig megjelent a magyarokat bemutató kötet is. 

Mi bizonyítja rokonságunkat a migyiri indiánokkal? Mit keresnek a magyar marhák az égen? Mit tudnak a magyarok egy Mera nevű hölgyről? Mi a helyzet azokkal a magyarokkal, akiknél a sok munka az ivás rovására megy? Mi a magyar vitakultúra kulcsszava? Mi a legfeleslegesebb magyar étel? Miért volna létjogosultsága „A magyarok jókívánságaitól ments meg, Uram, minket” fohásznak?

Kaszás György legújabb - a korábbiakhoz képest dupla terjdelmű - kötetében a magyarokat mutatja be - a magyaroknak a tőle megszokott humorral. Szóba kerül többek között népünk eredete, házasságkötési, ivászati, mulatozási, ismerkedési szokásaink, gazgag szókincsünk (amely főleg egy autóban, a volánnál ülve mutatkozik meg igazán) vagy éppen az ünnepeink. És persze, ismét bebizonyosodik az is, hogy mindenben is világelsők vagyunk, és az egész világ nem tartana ott, ahol, ha mi, magyarok nem lennénk. A szerző bájos humorral és megkapó nyelvi leleményességgel mesél rólunk, de a sok nevetés közepette egy-egy fricskával akár gyomorszájon is vághat minket, hiszen a rendszer- és társadalomkritikától sem mentes a mű.

De a magyar az a nép, aki egyrészt sírva vigad, másrészt jó ízűen tud kacagni saját magán, még akkor is, ha a helyzet siralmas. Kaszás nem rejti véka alá a véleményét bizonyos kérdésekben, de mindezt remekül eltalált humorba ágyazza, így a sértő szándék kizárt. (Vagy legalábbis: akinek nem inge, ne vegye magára.) És bár képileg vagy szöveg terén semmi nem indokolja, mégis fontos "a felnőtteknek" megjelölés a címben, hiszen a legtöbb utalást, kikacsintást igazán csak ők érthetik és értékelhetik.  

Ugyanakkor dicséret illeti Elek Líviát is, mert nélküle ez a kötet is kevesebb lenne. A bájos, humoros, kissé karikaturisztikus rajzok nagyban hozzájárulnak az élvezhetőséghez. Mindkét alkotó nagyszerű a maga nemében, ugyanakkor az tény, hogy a másik munkája nélkül az olvasónak joggal lehetne némi hiányérzete.

Az Amit a magyarokról feltétlenül tudni kell - a felnőtteknek tökéletesek születés- és névnapi ajándéknak, vagy bármilyen más alkalomra. De a magunk szórakozására is beszerezhetjük.

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a kötetre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!