Bestiák, amelyek bár ne lennének

covers_510682.jpgSzerző: Jo Nesbø
Cím: Bestiák, amelyek bár ne lennének (Doktor Proktors Sensasjonelle Samling Av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes)
Fordító: Petrikovics Edit
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 56

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jo Nesbø, a norvég krimikirály több soron bizonyította már, hogy otthonosan mozog a gyermekregények világában is. A Doktor Proktor-sorozat minden köteténél, több soron kifejtettem már én is, hogy a szerző fantáziája valóban nem ismer határokat: legyen szó, akár abszurd humorról, meglepő fordulatokkal teli történetről, vagy éppen nem létező lényekről.

Ez utóbbiakról akkor is meggyőződhetünk, ha nem akarjuk kézbe venni a jelenleg öt kötetből álló sorozatot (persze, vétek lenne kihagyni, én felnőttfejjel is roppant mód élveztem olvasni őket), elég csak felütni a pár hete megjelent Bestiák, amelyek bár ne lennének című kézikönyvet. Ebben, a Proktor-regények világához útmutatóként is szolgáló kis kötetben mintegy 23 bestiának a részletes leírásával találkozhatunk, a professzornak hála pedig azt is megtudhatjuk, hogy miért is nem akarunk egyikkel sem találkozni a való életben.

Nesbø első gyermekkönyve, a Doktor Proktor pukipora 2007-ben jelent meg először, a sorozat ma már az ötödik résznél tart. A Bestiák, amelyek bár ne lennének időrendben a harmadik (Szeleburdi világvége) és a negyedik kötet (A nagy aranyrablás) között került a boltokba, egészen pontosan 2010-ben, habár a sorrendiségnek ebben az esetben kimondott jelentősége nincsen. Hasonlóan a Rowling által írt Legendás állatok és megfigyelésük című tankönyvhöz, itt is találkozhatunk azokkal a lényekkel, amelyekkel hőseinknek a regényekben meg kellett küzdenie. Részletes leírást kapunk többek között a holdkaméleonokról, az Oslo csatornáiban élő, félelmetesen hosszú anakondáról, a hétlábú perui szívópókról, de néhány, korábbról még ismeretlen állattal is megismerkedhetünk.

A bestiák többsége valóban olyan, amikkel nem szívesen találkoznánk, akad köztük igazán félelmetes, sőt, egy-kettő még az undorító kategóriába is beleférne. A kötetben fényképszerű illusztrációk is párosulnak az ismertetők mellé, így az olvasó láthatja azt is, milyenek lennének a valóságban ezek a furcsa lények. A kiadás maga egyébként roppant igényes és ötletes, valóban olyan, mintha egy kézikönyvet lapozgatnánk, amely Doktor Proktor hosszú évek kemény kutatómunkájának a gyümölcse. (Szerencsére, a legutolsó oldalon a szerző mindenkit megnyugtat, hogy ezek a lények valóban csak a fantázia szüleményei, így nem kell tartani attól, hogy a gyermekek éjszakánként rosszat álmodnak a látottaktól és olvasottaktól.)

Nesbø kimondottan jó munkát végzett most is, ismételten bizonyítva, hogy képzelőerejének semmi sem szabhat határt. Aki olvasta és szerette a Doktor Proktor-sorozatot, annak vétek lenne kihagyni ezt a kötetet is, aki pedig még csak most ismerkedik ezzel a világgal, annak remek belépőt jelenthet a B.A.B.N.L.

Értékelés: 10/8