Lidércvár ostroma

Jarmaland krónikái 1.

covers_542248.jpgSzerző: Johan Theorin
Cím: Jarmaland krónikái 1. - Lidércvár ostroma (Krönikan om Jarmaland 1. – Slaget om Salajak)
Fordító: Földeáki Andrea
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb skandináv krimiszerző mutatkozott be más műfajban hazánkban. Johan Theorin – akinek neve A falon túl és A legsötétebb szoba kapcsán lehet ismerős – ezúttal egy ifjúsági fantasyregénnyel jelentkezett.

A XIV. század második felében játszódó történet főhősei a Norrland déli részén fivérek. A legidősebb, Torkel halálos sebekkel tér vissza a wittrák ellen vívott csatából a családi otthonba. Bátyjuk halála után Samuel és Niklis úgy dönt, hogy ők is lovagként akarnak harcolni a hazáért, valamint bosszút akarnak állni a testvérüket ért támadásért. Így hát csatlakoznak a Salajak-hegy felé tartó sereghez, ám ahhoz, hogy igazi fegyvert vegyenek a kezükbe, hosszú utat kell bejárni. A legkisebb testvér, Jöran sem akar tétlenül otthon üldögélni, így erőszakos és alkoholista nagybátyjuk halálát követően, anyjukat magára hagyva felkerekedik, hogy fivérei nyomába szegődjön.

Az 1963-ban, Göteborgban született Johan Theorin első regénye (A falon túl) 2007-ben jelent meg, azóta további, öt felnőtteknek szóló könyvet írt. Műveiben szívesen utazik vissza gyermekkora helyszínére, Ölandra szigetére, kitérve annak történelmére is. Az ifjúság számára íródott Jarmaland krónikáinak első része 2018-ban jelent meg, a folytatás Jakten på hwitrerna címmel idén tavasszal került a svéd könyvesboltokba.

Megvallom, kissé nehezen tudom besorolni ezt a könyvet, ha korosztály alapján kellene ajánlanom. Egyfelől, az író stílusa igazodik a fiatalabb korosztály igényeihez: a cicerói körmondatokat a háta mögött hagyva, egyszerűen, tömören fogalmaz, a regény nyelvezete is inkább a 13-15 éves olvasókhoz szól. Ugyanakkor a történet képes arra, hogy ne csak az ifjúságot, hanem a felnőtteket is lekösse, sőt, őket talán inkább, ugyanis a cselekmény nagyrésze a vándorlásról szól, amelyek mind a végső ütközetet hivatottak előkészíteni, no meg a szereplők jellemfejlődéséről. Persze, akadnak fordulatok és kalandok, de ezek nem annyira számottevők, sokkal inkább az egyenleteség, a csendes visszafogottság jellemző a történetmesélésre. Mindvégig fenntartja az érdeklődést, az igaz, és az utolsó 40-50 oldal, amiben a wittrák elleni harcról ír, valóban eseménydús, de aki arra számít, hogy minden fejezet tele van akcióval, a végén óriási csattanóval, az csalódni fog.

A történet három, pontosabban négy szálon játszódik, amelyek csak a legvégén fűződnek egybe. Az első szál a háromból, a testvérek története, ez válik ketté szinte rögtön a regény elején: innentől kezdve Samuel és Niklis, valamint Jöran is a maga útját járja. Előbbiek a lovagi életet, a harci technikákat kívánják megtanulni, és dicsőséget szerezni maguknak, utóbbi csupán arra vágyik, hogy bátyjaival lehessen újból. Ők hárman a regény igazi, egyenrangú főszereplői, minden olvasó kiválaszthatja a neki szimpatikust, akiért izgulhat. Mellettük fontos(abb) szerepet kap még Lovisa kisasszony, Georg ispán lánya, aki különös mentális kapcsolatba kerül a vízben élő titokzatos sárkánykígyóval. A negyedik, egyben utolsó szál pedig a másik oldalt mutatja be, vagyis a wittrák életét, akik hosszú téli álmukból ébrednek fel. Ez utóbbival a szerző eléri, hogy ne csak úgy tekintsünk rájuk, mint a „gonosz ellenségre”, bebizonyítva, hogy minden csak nézőpont kérdése, és semmi sem fekete vagy fehér. Bemutatja az ő társadalmukat, a királyi párt, a herceget és az őröket is jobban megismerjük, ez pedig egy különösen izgalmas adaléka a történetnek, részben azért, mert itt válik igazán hangsúlyossá a regény fantasy műfaja.

Theorin remekül vegyíti a skandináv mitológiát saját képzeletével, és helyezi mindezt egy történelmi közegbe. A történet emellett tartogat néhány meglepetést: van, akitől végleges búcsút kell vennünk, van, akit teljesen másfelé sodor a szél, és az utolsó oldalakon egy váratlannak valóban nevezhető fordulat is beköszönt. A magam részéről kíváncsian várom, mivel fog meglepni a szerző a második kötetben, ami, remélhetőleg hamarosan magyarul is elérhetővé válik.

Értékelés: 10/8