A rejtélyes bengáliai eset

Agatha nyomoz 2.

a rejtélyes bengáliai.jpgSzerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz - A rejtélyes bengáliai eset (Agatha Mystery - La perla del Bengala)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Agatha Mystery és csapata (a jobb híján lúzernek nevezhető Larry, az ex-boxoló Mr. Kent és Watson, a macska) ezúttal Indiába utaznak, hogy megfejtsék az eltűnt bengáliai gyöngy rejtélyét. 

Egy nap Agathához csuromvizesen beállít unokatestvére, Larry, hogy a segítségét kérje. A Sólyomszem Detektíviskola új feladat elő állította a fiatal fiút, aki, ha elbukik, nem engedik át a vizsgán. Így az előző kötetből ismert díszes társaság felpattan a repülőre, és meg sem állnak Bengáliáig, ahol már vár rájuk a lány egyik rokona, Raymond bácsi, a kalandor. Kígyók, tigrisek akadályozzák a nyomozást, amelynek során a Káli istennő templomából elrabolt gyöngyöt kell megtalálniuk főhőseinknek. Nehéz dolguk van, hiszen több gyanúsítottja is van az ügynek, de végül sikeresen teljesítik ezt a küldetést is.

Az olasz sorozat már túl van a tizenharmadik köteten is, itthon még csak a második jelent meg. Mario Pasqualotto, a szerző ennek következtében nagy népszerűségre tett szert, emellett számos gyerekkönyv került ki a keze alól, köztük a nemrég magyarul is megjelent Kalóziskola. Sikere talán abban rejlik, hogy könyvei mentesek az erőszaktól, a 8-10 éves korosztály igényeinek megfelelően íródtak, így az izgalom garantált a kisiskolásoknak. 

Az Agatha nyomoz sem kivétel ez alól: bár krimiről van szó, nem kerülnek elő hullák, csupán egy értékes tárgynak vész nyoma minden egyes kötetben. A gyerekek együtt nyomozhatnak hőseinkkel és egy jó bűnügyi regényhez híven a megoldás is okoz meglepetést. (Bevallom, még én sem sejtettem, hogy ki lesz a tettes, vagy hogyan oldotta meg.) 

A szereplők ebben a kötetben megmutatták a humoros oldalukat is: biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence lesz Raymond bácsi, akiről sajnos csak ebben a kötetben olvashatunk, és Larry is sok boldog pillanatot okoz a kicsiknek beszólásaival és ügyetlenkedéseivel. 

A sorozat harmadik része - A legendás skót király kard - már előkészületben van, addig is minden kisiskolás anyukának és apukának ajánlom, remek karácsonyi ajándék lehet az első két rész. 

Értékelés: 10/8