A monogramos gyilkosságok

Hercule Poirot új esetei 1.

covers_314795.jpgSzerző: Sophie Hannah
Cím: A monogramos gyilkosságok (The Monogram Murders)
Fordító: Molnár Eszter
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 504

SPOILERMENTES KRITIKA

Az egész világ nagy várakozással és/vagy felháborodással fogadta a hírt: Agatha Christie örökösei engedélyt adtak Poirot legújabb kalandjának megírására és erre a feladatra a pszichothrillereiről itthon is ismert Sophie Hannah-t kérték fel. Az első rész (bizony, azóta már megjelent a folytatás is) fogadtatása hazánkban is elég vegyes volt, sokan csalódásként élték meg az új történetet, sőt, egyesek szentségtörést is kiáltottak.

A neves Bloxham Szállóban egyik éjszaka hármas gyilkosságot követnek el. Az áldozatok szájában egy-egy mandzsettagombot találtak, azok mindegyikén pedig egy három betűből álló monogram. A nyomozással Edward Catchpoolt bízzák meg, akinek a szomszédságában az azóta már visszavonulót fújt Hercule Poirot bérel szobát. A brit rendőrség embere – akarva-akaratlanul – segítséget kap a belga nyomozótól, aki igyekszik megtanítani ifjú társának, hogyan használja a kis szürke agysejtjeit.

Sophie Hannah 1971-ben született Manchesterben, Norman Geras akadémikus és Adèle Geras író gyermekeként. Első verseskötete, a The Hero and the Girl Next Door 24 éves korában jelent meg, legnagyobb hatással Wendy Cope és Lewis Caroll volt művészetére. Emellett gyermekregényeket és horrorregényeket is írt, ám az igazi elismerést számára a 2006-ban megjelent Idegen arcocska hozta meg. A pszichológiai thrillert újabb kilenc követte (ebből jelenleg nyolc érhető el magyarul), míg 2014-ben abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy ő írhatta meg Agatha Christie Poirot-jának újabb kalandjait az örökös engedélyével. A regénynek azóta megjelent a folytatása is A zárt koporsó címmel. Jelenleg Cambridge-ben él férjével és két gyermekével.

Elöljáróban le kell szögeznem – szégyen, nem szégyen – de krimirajongóként nagyon kevés Agatha Christie-regényt olvastam életemben, annak nagyrésze is főleg Miss Marple kalandjaihoz köthető. Poirot-regényekből egyedül a Gyilkosság az Orient-Expresszen című könyvet vettem a kezembe eddig, de azt is olyan régen olvastam már, hogy nemsok minden maradt meg bennem a belga detektív karakteréből. Így tehát mondhatni teljesen érzelemmentesen kezdtem bele ebbe a történetbe, és a kritika megírásánál sem befolyásolt a nagy előd szelleme.

Sok helyen olvasható, hogy ez a regény a nyomába sem ér Christie műveinek, sem pedig Poirot eseteinek. Mint ahogy fentebb említettem, ezt megítélni nem tudom, így én bátran kijelenthetem, hogy a regény önmagában, mint krimi, abszolút megállja a helyét. Habár tény, hogy Poirot eléggé ellenszenvessé válik az olvasó számára arrogáns stílusával és az állandó francia mondataival (a legtöbb rajongónál ez az éles, az eredetitől eltérő karakteralkotás vágta ki a biztosítékot), ugyanakkor a regény remekül hozza a mentor-mentorált kapcsolatot mindvégig. A történet mesélője Edward Catchpool – bár felesleges volt megtenni őt elbeszélőnek, mert nem egy fejezet cselekményénél jelen sem volt, és más egyéb sem indokolja az E/1-szemszöget -, aki viszonylag kezdő még a szakmában, ugyanakkor ígéretes tehetség. Nagy ritkán az is előfordul, hogy neki van igaza Poirot-val szemben, vagy éppenséggel az ő félmondatai, gondolatai juttatják el a nagy mestert a végső megoldáshoz.

A rejtély maga roppant összetett, habár a végefelé az olvasó jogosan érezheti, hogy már a szerző maga sem tudja pontosan mit is akart, annyit csavart a történeten. Azonban a sztori mindvégig ötletes, intelligens, gyakran a kiejtett mondatok milyensége, a stílus lesz az áruló jel, és többször rájövünk, hogy mennyire fontos, hogyan is fogalmazunk, mert a hétköznapi nyelv is lehet abszolút kétértelmű.

Összességében tehát egy izgalmas, azonban időnként kicsit hosszú nyomozást kapunk, amely megfelel a krimi műfaj követelményeinek, és amely kellően alkalmas arra, hogy kicsit lekösse, és megdolgoztassa a mi kis szürke agysejtjeinket.

Értékelés: 10/8

A szerző magyarul megjelent könyvei:

Hercule Poirot új esetei

  1. A monogramos gyilkosságok
  2. A zárt koporsó

Spilling Bűnügyi Osztály (CID)

  1. Idegen arcocska
  2. Bántó távolság
  3. Holtpont
  4. A másik fele él
  5. Elnémult babaszobák
  6. Az idegen ház
  7. Kegyetlen
  8. Kiszolgáltatva