Történelem és romantika

covers_867600.jpgSzerző: Fábián Janka
Cím: Történelem és romantika
Kiadó: Central Könyvek
Oldalszám: 200

Fábián Janka hazánk egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kortárs írónője: eddig közel húsz regénnyel, négy kisregénnyel és pár novellával repítette vissza történelmi korokba az olvasót. A Centrál Kiadónál most megjelent Történelem és romantika is a múlt eseményeiről szól, de egészen máshogy, ahogy eddig megszokhattuk tőle.

Pontosabban, nem is annyira szokatlan, hiszen a mostani kötet Fábián Janka a Nők Lapjában egy évig tartó rovatának, a Történelem és romantikának a cikkeit gyűjti össze kibővítve, több illusztrációval és idézetekkel gazdagítva. Ráadásként öt újabb történelmi, irodalmi és kulturális érdekességeket felvonultató írás is bekerült a könyvbe, amely azt példázza, hogy a történelem korántsem unalmas, száraz és poros tudomány, éppen ellenkezőleg: izgalmas, élő, és lebilincselőbb, mint bármelyik kitalált, csavaros történet.

Vajon ​hogyan lett egy magyar külvárosi gépírólányból Hollywood hőskorának egyik legnagyobb filmcsillaga? Vagy Rákóczi egykori parancsnokából rizsporos parókát viselő, hamisítatlan, francia rokokó főúr? Vagy egy erdélyi grófkisasszonyból az angol királyi család szépanyja? És Petőfi könyvárusából az amerikai polgárháború hős tábornoka? Megannyi izgalmas kérdés, amelyekre mozgalmas és fordulatos történelmünkből kaphatjuk meg a választ. Olyan események, emberi sorsok elevenednek meg ennek a könyvnek a lapjain, amelyekre, ha regényben olvasnánk őket, elsőre rávágnánk: márpedig ez nem lehetséges. Csakhogy ezek a történetek egytől egyig igazak, és habár az iskolai tankönyvekben valószínűleg nem találkozhattunk velük, a történelmünk és a kultúrtörténetünk szerves részei. Mind olyan história, amely meglep, elvarázsol, elszomorít, vagy büszkévé tesz, de semmiképpen sem hagy közömbösen. Hőseik között felfedezhetünk régi ismerősöket, akik új oldalukról mutatkoznak meg, vagy olyan történelmi alakokat, akikről eddig nem is hallottunk – pedig bizony kellett volna.

fabian-janka-1.jpgFábián Janka (Fotó: Máté Péter)

Ajánlómat azzal kezdem, ami az olvasónak is valószínűleg elsőként szúr szemet – és amelynek általában nem szoktam külön figyelmet szentelni, de most kénytelen vagyok kivételt tenni –, az pedig maga a kiadás. A Central Könyvek igazán keménytáblás kivitelben, szemet gyönyörködtető védőborítóval jelentette meg a kötetet, és ugyanilyen igényes a belső tervezés is. Fotókkal és rajzokkal gazdagon illusztrált, az egyes cikkek felépítése is egységes, külön szakaszokra bontva, az igazán lényeges, összefoglaló gondolatok külön kiemelve. Már önmagában a könyv lapozgatása is nagy öröm, és szerencsére a tartalomban sem kell csalódni.

A kötet összesen 16 történelmi eseményt, életutat, anekdotát tartalmaz, amelynek nagy része eleddig valóban ismeretlen lehetett az olvasó előtt. Természetesen akadnak népszerűbb témák (mint például Sisi és Andrássy gróf szerelmi viszonya, amely a jelenleg rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján minden pletykával ellentétben végig csak plátói maradt), és akadnak méltatlanul elfeledett történetek (ilyen például Bánky Vilma neve, aki egyike volt Hollywood, a némafilmek első csillagjainak vagy éppen Mária Dorottyáról, aki Sisihez hasonlóan rokonszenvezett a magyarokkal). Már csak azért is szomorú, hogy sokuk neve a feledés homályába merült, mert ők mindannyian ott voltak a magyar történelem legfontosabb pillanataiban, gazdagítva azokat, és akik nélkül nem egy esetben talán máshogy alakult volna a sorsunk.

A cím ugyan egy kicsit csalóka, mert bár nem egy esetben olvashatunk házasságról, szerelmi viszonyról, mégsem a romantika dominál ezekben a történetekben – de talán a szerző eddigi munkássága alapján a Nők Lapja is biztosra kívánt menni a figyelemfelkeltő címmel. Ennek következtében ezt a kötet nemtől függetlenül ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a történelmünk iránt és aki szeretne világhírű magyarokat megismerni. (Talán pont a kötet felénél jutott eszembe, hogy a kötet címe lehetne az is, hogy „A magyarok a világon mindenhol ott vannak”, mert olvashatunk itt amerikai sztárokról, az angliai királyi családhoz fűződő rokoni viszonyról vagy éppen a bécsi Szapphóról.) Aki pedig további információkra éhezne, az a kötet végén, az irodalomjegyzéknél igen hosszas felsorolásból szemezgethet további olvasnivaló után.

Értékelés: 10/10

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!