Kalapos Macska visszatér

covers_569730.jpgSzerző: Dr. Seuss
Cím: Kalapos Macska visszatér (The Cat in the Hat Comes Back)
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó pár évvel ezelőtt, egészen pontosan, 2016-ban döntött úgy, hogy a Kolibri Klasszikusok sorozat keretén belül - a magyar könyvkiadás egyik nagy hiányosságát pótolva - gondozni kezdi Dr. Seuss. Ennek eredményeként idén már a hetedik mesét olvashatjuk a nagyszerű szerző tolmácsolásában, ráadásul most egy régi nagy kedvenc tér vissza.

Aki nem más, mint a Kalapos Macska. Ugye emlékszünk még rá, mennyi galibát okozott Sárinak és a testvérének? Ez most sem lesz másként: amíg a két gyermek odakint havat lapátol, addig Macska barátunk a házban rendetlenkedik. Először a maga után hagyott foltot kell bármi áron eltüntetni, később pedig megismerhetjük azt a 26 minicicát, akik a kalapja alatt rejtőznek.

Theodor Seuss Geisel 1904. március 2-án látta meg a napvilágot. Pályáját a reklámszakmában kezdte, így készítette The Boids and Beasties című sorozatát a Judge magazinnak. Ebből fejlődtek ki a furcsa alakú állatok, melyekből a későbbi történetekben a Kik, a Zookok és a Loraxek lettek. Korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seussként írta alá, hogy tudományos külsőt kölcsönözzön fura állattárának. Így adódott a Dr. Seuss név (anyja leánykori neve) első könyvénél, mely 1937-ben jelent meg And To Think I Saw It On Mulberry Street címmel, amit további negyvenhárom mű követett. Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr. Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat (Kalapos Macska) melyből egymillió példányt adtak el. Dr. Seuss hét egyetemen kapott irodalmi és művészeti doktori címeket, és 1984-ben megkapta a Pulitzer-díjat is. 1991-ben hunyt el, de továbbra is ő a világ legsikeresebb gyerekkönyvszerzője.

A magyar Dr. Seuss-helyzet szép lassan javulni látszik: a Kalapos Macska,a Ha lenne egy cirkuszom, a Kell egy kedvenc, a Zöld sonkás tojás, a Rókamóka és A Grincs után idén újabb kötettel bővült az életmű. A Kalapos Macska visszatér 1958-ban látott napvilágot, és ahogyan a cím is mutatja, régi ismerősöket üdvözölhetünk újból. Sári és testvére (a történet mesélője), valamint a titokzatos Kalapos Macska újabb kalandjaiba leshetünk bele. Az új mese két részből áll: az első felében azt láthatjuk, amint a hőseink igyekeznek eltüntetni a váratlanul betoppanó macska nyomait: a kádban hagyott foltot először anya ruhájával tüntetik el, arról a falra kerül, majd apa cipőjére, a szőnyegre és így tovább. A takarításban végül a gyerekek segítségére siet a Kalapos Macska kalapja alatt megbúvó 26 minicica, akik az (angol) ABC egy-egy betűjét viselik magukon. Így a mesét olvasó/hallgató gyermekek nem csak remekül szórakozhatnak a mókás kalandokon, hanem játszva tanulhatnak is. 

A történetet, csak úgy, mint az életmű többi kötetét (a Grincs című kivételével) Szabó T. Anna kortárs költő zseniális fordításában olvashatjuk. 

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent művei:

Ha lenne egy cirkuszom
Kalapos Macska
Zöld sonkás tojás
Kell egy kedvenc
Rókamóka
A Grincs (Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt? címmel is megjelent)