Oscar Wao rövid, de csodálatos élete

oscar wao.jpgSzerző: Junot Díaz
Cím: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete (The Brief Wondrous Life of Oscar Wao)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Cor Leonis Kiadó
Oldalszám: 332

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Junot Díaz neve már nem teljesen ismeretlen a szépirodalmat kedvelők körében. Első magyarul megjelent kötete (amely időrendben egyébként a harmadik, a legutolsó), az Így veszíted el az idei Könyvfesztivál közönségének egyik kedvencévé vált. A Pulitzer-díjas Oscar Wao rövid, de csodalatos élete a Könyvhétre jelent meg, és Fulladás című novelláskötetére sem kell már sokat várnunk. 

Oscar egy jó szándékú, kedves, a könyveket szerető fiú, akit azonban a sors nem csak élénk fantáziával, hanem hatalmas testsúllyal és egy családi átokkal is sújtott. Mikor nagyapja ellent mondott Trujillónak, a véreskezű dominikai diktátornak, családjára kimondták a fukút, amely több nemzedéken át végigkíséri a famíliát. Három generáció életét követük nyomon, eközben pedig megelevenedik előttünk a XX. századi Dominikai Köztársaság kegyetlen világa. 

A történet főhőse a cím szerint Oscar, aki egy véletlen folytán kapja meg vezetéknévként a Waot, amely a híres író, Wilde nevének elferdítése. Annak ellenére, hogy papíron ő lenne a főszereplő, igen kevésszer láthatjuk őt, mondhatni az ő élete csak egy apró szelete annak a komplexumnak, amit a szerző be akar mutatni. Sokkal inkább családregény ez a mű, semmint egy szereplőre fókuszáló iromány, ugyanis Abelard nagyapa életétől kezdve követhetjük végig a família életét egészen Oscar haláláig. A szereplők végig szenvednek, kevés boldog pillanatuk akad az életben. Abelard sebészként dolgozott, mindaddig, míg szembe nem mert szállni a Trujillo-rezsimmel, és hangoztatni nem kezdte ellentétes nézeteit. A véreskezű diktátor, akit mindenki csak El Jefének, vagyis főnöknek hív azonban nem tűr ellenmondást, így átkot bocsát a férfira és a leszármazóira. Oscar anyja egy jobb élet reményében igyekszik megtalálni saját helyét a világban, de a férfiak mind csak kihasználják, elárulják őt, így mire gyermekei megszületnek egy megkeseredett nő válik belőle, aki egyben a politkai rendszer áldozatává is válik. Két gyermeke, az egzotikus szépségű Lola és a túlsúlyos Oscar igyekszik elszabadulni abból a kalitkából, ahová édesanyjuk zárta őket, és érzelmi zsarolással igyekszik bezárva tartani őket. 

A szerző időben és térben is ugrál, az események nem lineárisan vannak ábrázolva, ez kicsit megnehezíti az olvasást, amikor egyes történeteknél nézőpontváltáson is átesik, és egy ideig nem is tudjuk, ki a mesélő, és kinek az életéről is van szó. Időnként feltűnik a színen Yunior is, akit mi már ismerhetünk az Így veszíted el c. kötetből, és aki itt is fontos szerepet játszik a sztori szempontjából. Ő az, aki segíti és egyben hátráltatja is Oscart, ám annak ellenére, hogy időnként rossz szemmel, fejcsóválva tekintünk rá, még sem tudunk rá haragudni, hiszen Lola mellett talán ő az, aki a legtöbbet törődik a fiúval és a lelke legmélyén szereti is őt. 

A kötet ugyanakkor nem csak Oscarról és az ő családjáról szól, hanem a dominikai emberek összességéről, történelméről. Egyes szereplők történetein keresztül pontos képet kapunk a DK egy évszázadáról és a hitleri tulajdonságokkal felruházott vezetőjükről, valamint a szerző hosszadalmas (gyakran több oldalas) lábjegyzetei is segítik a dominikaiak történelmére való utalások megértését. Annak ellenére, hogy időnként valóban hasznosnak bizonyultak ezek a szemelvények, nagyon megakasztották az olvasást. Talán jobb lett volna, ha ezeket az információkat mind beleszövi a történetbe, vagy egy összefoglaló írásként a kötet elején vagy végén jelenteti meg őket, mert így sokszor kellett félbehagynom az adott történetet, és csak nehezen tudtam visszarázkódni. 

A könyvet ajánlom a történelem iránt érdeklődőknek, hiszen tényleg sok mindent megtudhatunk egy általunk szinte ismeretlen világról, de a családregények kedvelői sem fognak csalódni, de ők talán jobban járnak, ha a lábjegyzeteken átsiklanak. 

Értékelés: 10/8