Vadászat gyilkosokra és vámpírokra

A mai napon az Ulpius-ház Kiadó legfrissebb könyvei közül ajánlunk a figyelmetekbe kettőt. A cikket dorkaa írta. 

Az egyik M. C. Beaton Agatha Raisin sorozatának a legújabb kötete, amely az Áradás Napja alcímet viseli. Úgy tűnik, a skót szerzőnő népszerű sorozatára elő is fizethetnénk, hiszen nagyjából kéthavi rendszerességgel jelennek meg az egyes részek (van, amikor kevesebb), és a következő két kötet is biztosan megjelenik tavasszal. (Arról nem is beszélve, ha ilyen tempóban halad a sorozat kiadása, két éven belül utolérjük az eredetit.)
A legújabb kötetben hogy begyógyítsa sebzett szívét, miután férje, James elhagyta, Agatha repülőre pattan, és irány a Robinson Crusoe-sziget. Ott találkozik egy nászutas párral, és a sors úgy hozza, hogy az ifjú feleség tragikus módon vízbe fullad. Újra otthon. Agatha nyomban gyanakodni kezd, amikor egy menyasszonyi ruhába öltöztetett fiatal lány holttestét halásszák ki a megáradt Avon folyóból. A rendőrség szerint a lány öngyilkosságot követett el, Agatha azonban a szigeten történtek és saját katasztrofális házasságának fényében eltökéli, hogy utánajár az igazságnak.
Agatha Raisin tehát ismét magányossá vált, miután James-szel való tiszavirág életű házassága zátonyra futott, ráadásul másik jelöltje, Charles sem tart már igényt bájaira, lévén megházasodott - valaki mással. A mi kedvenc nyomozónőnk bánatában elutazik, ezáltal pedig sajnos megkapjuk a sorozat legunalmasabb fejezeteit. Mert bizony, Beaton is eljutott arra a szintre, amikor már nem tudtam maradéktalanul élvezni a kötetet. Ami, tekintve, hogy a tizenkettedik, igen szép teljesítmény, főleg ennél a műfajnál. De szerencsére rövid kitérő után visszatérünk a jól ismert angol vidékre, ahol a jól megszokott hangulat vár minket.
Habár Agatha megfogadja, hogy életmódot fog váltani, egészen addig sikerül is tartania magát, amíg nem botlik egy újabb gyilkosságba. A krimi-szál ezúttal is gyengébbre sikeredett, a gyilkos személyét gyanítani lehetett, de ez is inkább annak köszönhető, hogy nagyjából ki lehet sakkozni Beaton logikája alapján, hogy ki lesz a hunyó. 
A régi kedvelt szereplők mellé - az undok lelkész, Mrs. Bloxby, Roy vagy Bill - egy új szomszédot is kapunk John Armitage személyében, aki nem meglepő módon azonnal felkelti Agatha érdeklődését. Nem tudom, hogy mennyire hosszútávra tervez vele a szerző, bízom benne, hogy jól tudja majd használni, és nem csak afféle James-pótlék lesz, akinek első pillantásra tűnik.
Összességében nem ez volt a legjobb része a sorozatnak, de talán Agatha élete innentől új fordulatot vesz. Ez kiderül a nemsokára megjelenő A kívánatos káplán című részben, és folytatódik A kísértetházban, amik tavasszal már a polcunkon is lehetnek.
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az Áradás Napja, ford. Borbély Judit Bernadett, Ulpius-ház Kiadó, 2014, 254 oldal, 3499 Ft

Jeaniene Frost Cat és Bones, vámpírvadász sorozata a nagy vámpírdömping közepén érkezett meg hazánkban, talán ezért nem lett annyira népszerű, mint amennyire megérdemelné. Szerencsére azonban kialakult egy biztos olvasótábor, akikre lehet alapozni, így ha lassan is, de folytatódik a sorozat, ami egyébként az egyik legjobb a maga műfajában.
A félig vámpír Cat Crawfield és vámpír hitvese, Bones megküzdöttek már az életükért és szerelmükért. De hiába diadalmaskodtak a legutóbbi csatában, mert Cat új – és várakozáson felüli – képességei felboríthatják a régóta fennálló kényes egyensúlyt. Vámpírok tűnnek el titokzatos módon, és pletykák kelnek szárnyra a fajok között kirobbanni készülő háborúról. Egy fanatikus feszültséget szít a vámpírok és ghoulok között, ám a két erős csoport összecsapása ártatlan halandók életébe kerülhet. Így Cat és Bones kénytelenek egy veszélyes szövetséges – New Orleans vudu királynőjének – segítségét kérni. Az együttműködés ára azonban még nagyobb fenyegetést jelenthet, mint a természetfelettiek háborúja, nem is beszélve az elképesztő utóhatásokról…
Elég sokat kellett várnunk a folytatásra, annak ellenére, hogy a tavalyi év sem múlhatott el Frost-kötet nélkül. Ugyanis Az első vércsepp - bár feltűnik benne Cat és Bones - egy nyitókötete volt, amely afféle testvérsorozata az eredetinek. Mivel az Ulpius-ház Kiadó is az eredeti megjelenés sorrendjében adta ki a könyveket, így a két részt összevetve semmilyen zavaró körülmény nem ütötte fel a fejét, nem lövi le a poént egyik kötet sem a másik történetéből. A két sorozatból összesen három kötet vár még megjelenésre magyarul, hogy aztán - remélhetőleg - kezdetét vegye Vlad önálló szériája, a The Night Prince.
A sír innenső oldalán című részben újra visszatérünk örök párosunkhoz, akik hozzák a szokásos formájukat. Ezáltal bajt is okoznak, hiszen a már teljesen vámpírrá vált Cat "diétáját" nem egészen nézik jó szemmel a ghoulok, mivel az veszélyezteti fajuk fennmaradását, mivel ezáltal a lány különleges természetfeletti erők birtokába kerül. Komoly és véres háborúnak néz elébe a két nép, amely nem kíméli a halandókat sem, így hát hőseink kénytelenek újból felvenni a harcot, hogy barátaik és szövetségeseik oldalán győzedelmeskedjenek. 
A kötet hozza a szokásos formáját: tele van váratlan fordulatokkal és életteli, szerethető karakterekkel. Cat és Bones mellett Spáde és Denis párosa is nagyon ütős, mindig szívesen olvasom az ő jelenetüket, hiszen annyira humorosak együtt. Vlad, az ügyeletes szívtipró az ironikus beszólásaival szerintem minden női olvasót levesz a lábáról. Kíváncsi vagyok az ő történetére is, mivel itt már érezni lehet, hogy kezdi beszippantani a sötétség és biztosan annak is megvan az oka, hogy külön sorozatot kapott. Mellettük sok új, érdekes szereplőt kapunk, akik közül a vudu királynőben látom a legtöbb fantáziát. Remélem, hogy idővel még visszatér, jó lenne többet megtudni róla.
Remélhetőleg idén - legkésőbb karácsonyra - megjelenik a sorozat hatodik része is, ami eredetileg a zárókötet lett volna, ám idén januárban a szerző folytatta egy újabb könyvvel a sorozatot. A magyar kiadásnak egyébként jót tett, hogy átvették az eredeti borítót, sokkal hangulatosabbak. A kötet egyedüli hibája a fordítóváltás, aminek köszönhetően akadnak fordítási hibák - apró dolgok, de mégis zavaróak. 

Jeaniene Frost: A sít innenső oldalán, ford. Vándor Judit és H. Prikler Renáta, Ulpius-ház Kiadó, 2013, 384 oldal, 3499 Ft