Fergeteg

fergeteg_borito_300dpi.jpgSzerző: Jozef Karika
Cím: Fergeteg (Smršť)
Fordító: Böszörményi Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jozef Karika tavaly A hasadék című regényével mutatkozott be hazánkban, nálam a kötet az év egyik legjobb olvasmányélményét nyújtotta 2021-ben, az értékeléseket és a kritikákat elnézve pedig ezzel nem voltam egyedül. A magyarul másodikként megjelent Félelem (amely időben két évvel A hasadék előtt íródott) bár elmaradt az előző kötet színvonalától, de szintén kellemes emlékként élt bennem, így kimondottan vártam, hogy mivel örvendeztet meg legközelebb Karika és az Animus Kiadó.

Minden egy elhagyott autós kamerával kezdődött. Történetünk főhőse – akinek nevére nem derül fény – egy autópálya melletti pihenőhelyen rátalál a magányosan heverő felvevőeszközre, és mivel senki más nem tartózkodik rajta kívül a helyszínen, magával viszi. Otthon nekiáll végignézni a tárolt videókat, hátha azok segítségével ki tudja deríteni, ki lehetett a gazdája. Ám amit a felvételeken talál, az nemhogy segít neki válaszokat találni, további rejtélyekkel kénytelen szembenézni. Az utasokkal – két horgásszal – ugyanis történt valami megmagyarázhatatlan, amitől mintha megőrültek volna, le-fel furikáztak a környéken. Elbeszélőnk segítséget kér egykori osztálytársától, a mentősként dolgozó Ninától, valamint annak párjától, a rendőr Gabótól. Hamarosan kiderül, hogy a két férfit nem sokkal távolabb holtan találták: autóbalesetben vesztették életüket. Az eset nem hagyja nyugodni a triót, így saját szakállukra nyomozásba kezdenek, de amit találnak, minden képzeletüket felülmúlja.

Jozef Karika az egyik legnépszerűbb szlovák író, a közép-európai színtéren is figyelemre méltó sikereket ért el. Kísérleti és szépprózával is foglalkozik. Az eddigi 19 szlovák nyelvű kötete mellett cseh, lengyel, angol és macedón fordításban is jelentek meg művei. Számos szakmai és közönségdíj birtokosa. A hasadék című misztikus thrillerének megjelenése 2016-ban mérföldkőnek számított írói pályafutásában. A regényből a Cseh Oroszlán-díjad Peter Bebjak rendezett filmet, amely minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett a szlovák kinematográfiában. A 2020-as Fergeteg a harmadik magyarul megjelent regénye.

2_2.jpegJozef Karika (Fotó: Richard Klicnik)

A Fergeteg Karika frissebb írásai közé tartozik, eredetileg 2020-ban jelent meg. A magyarul kiadott három kötet alapján nagyjából körvonalazódni látszik, hogy a szlovák szerző milyen sémákra építi regényeit. Az új thrillerben (bár bátran nevezhetjük horrornak is) – akárcsak A hasadékban és a Félelemben – szintén fontos szerepet játszik a természet, a szlovák hegyek. (A kötet végén található lista segítségével akár mi magunk is bejárhatjuk azokat a helyeket, ahol hőseink megfordultak.) Ahogyan A hasadéknál, ahol a Tribecs hegységben nyomtalanul eltűnt emberek esetei inspirálták a szerzőt, úgy a Fergetegnél is megtaláljuk a kapcsolódást a valósághoz. A különbség annyi, hogy egy természeti jelenség – a halnynak nevezett szélvihar, ezt lásd a következő bekezdésben –, valamint egy ahhoz kapcsolódó szlovák legenda (veternica alakja) szolgáltatja most az alapot, vagyis ilyen értelemben Karika nagyban épít a néphagyományokra, így jelen mű leginkább a folk horror kategóriájába sorolható meg.  

De mi is az a halny? Erre ugyan választ kapunk a regényből is, de az alábbi rövid leírással sem lövök le poént, így nyugodtan olvasható. A halyny egy szélvihar, amely november és április közötti hónapokban fordul elő leggyakrabban a Tátrában, a hegység két oldalán kialakuló nyomáskülönbség hatására. A halny és annak ereje különös hatással van az emberekre. Változó jellegének és erősségének köszönhetően, amely az emberi szervezet működésére is hatást gyakorol, sokan régóta mintegy fizikailag megfogható lényként gondolnak rá. A rendkívül erős szél előfordulásának vége felé megnő a koraszülések, a szívinfarktusok, az öngyilkosságok és az erőszakos cselekmények száma. Az emberek nyugtalannak érezhetik magunkat, rémálmok gyötörhetik őket, mintha az erős szél „szétrázná” őket. A Havasalján azt tartották, hogy a halny akkor alakul ki, amikor az ördögök táncolnak, érkezése sokak gondolkodásában a betegség és a halál megjelenésével járt együtt. Egyes legendák szerint, amikor fúj a halny szele, a pokolból előjönnek az elátkozott lelkek, akik bűnös cselekedetekre serkentik az embereket, összezavarják a gondolataikat, és a legrosszabbat hozzák ki az emberi lelkekből. Zakopanéban a múltban különös jelenség kísérte a halny érkezését – az egyik utcán feltűnt egy „fehér hölgy”, aki hosszú, világos szoknyát viselt, és az utcai lámpák fényénél sétálgatva magában beszélt. Amikor az itt élők meglátták a fehér hölgyet, tudták, hogy jön a halny.

Erre a természeti jelenségre épül a Fergeteg cselekménye, amely az előző kötetekhez képest kevésbé tűnik kidolgozottnak. Az én esetemben legalábbis az a fajta jóleső „rettegés”, ami A hasadék esetében mindvégig, a Félelemnél pedig a sztori nagy részében átjárt, most szinte teljesen elmaradt. A kötet első felében még a titokzatosságnak hála volt bennem remény, hogy ismét egy borzongató őszi olvasmányt kapok – ráadásul, így közel a Mindenszentek ünnepéhez még az alaphangulat is adott volt –, de Karika a cselekményt a horror műfajának immár évtizedes hagyományaihoz igazítja, így gyakorlatilag semmilyen nagy csavart nem rejt a mű. Ami újdonságként hat, hogy meglepően sok filozófiai gondolatmenetet is olvashatunk a regényben, ami részben annak köszönhető, hogy főszereplőnk könyvelőként dolgozik, akinek az eddig a számokba, vagyis a racionalitásba vetett hite rendül meg a megmagyarázhatatlan események hatására. Ehhez igazodik az utolsó fejezet is, amelyben egy meglehetősen elvont elmélkedést olvashatunk, ez pedig sem a thriller, sem a horror műfajában nem megszokott dolog.

Ugyanakkor nem tudom azt mondani, hogy a Fergeteg egy rossz könyv lenne, hiszen én is kevesebb mint egy nap alatt elolvastam, köszönhetően Karika rendkívül élvezetes stílusának, és annak, hogy minden klisé ellenére végig fenn tudja tartani az érdeklődést, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az én ingerküszöbömet ez a kötet most nem érte el. (A horrornak egyébként is nehéz dolga van nálam, mert egy kezemen meg tudom számolni, hogy ebben a műfajban hány könyvet vagy filmet tudnék jó szívvel ajánlani.) Ettől függetlenül továbbra is ajánlom mindenkinek Karika regényeit, ha másért nem is, mert ritkán olvashatunk szlovák szerzőtől, ezen könyvek segítségével viszont bepillantást nyerhetünk az ő kultúrájukba is.

Értékelés: 10/7

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!