Mi lesz velem nélküled?

id22-341151.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Mi lesz velem nélküled? (Que serais-je sans toi?)
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 328

Guillaume Musso hazai népszerűsége mondhatni töretlen: a francia szerző életművét gondozó Park Könyvkiadó továbbra is (minimum) évi kettő regénnyel örvendezteti meg az olvasókat. Pár hete érkezett Musso legfrissebb regénye, az Angélique, a nyáron pedig újra kiadásra került egy korábbi műve, a magyarul 10 évvel ezelőtt már megjelent (de azóta nehezen beszerezhető) Mi lesz velem nélküled?.

Gabrielle és Martin 1995-ben, még húszas éveik elején találkoztak San Fransiscóban, és bár csodálatos pár napot töltenek együtt, a kapcsolatuk a távolság okán pár hónap megszakad. 15 évvel később Martin a francia rendőrség műkincsrablásra szakosodott nyomozójaként dolgozik, és éppen azon dolgozik a csapatával, hogy elfogják Archibaldot, a világ leghírhedtebb képtolvaját. A két férfi egy akció során szemtől szembe találkozik egymással, és kiderül, hogy a bűnöző jóval többet tud Martinről, mint ahogyan a férfi addig sejtette. A fiatal nyomozó útjai az Egyesült Államokba vezetnek, ahol nemcsak Archibald nyomára próbál újból bukkanni, de feltűnik a színen Gabrielle is, ez a találkozás pedig sorsfordítónak bizonyul. Szereplőinknek át kell értékelniük mindazt, amit eddig a világról gondoltak, hiszen a túlvilágon egészen más játékszabályok uralkodnak.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 20 könyve jelent meg (ebből magyarul 15). Hazájában 12 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. 

pictures_16313.jpgGuillaume Musso (Fotó: Joel Saget)

A Mi lesz velem nélküled? Musso hetedik regénye, amely Franciaországban 2009-ben, magyarul pedig három évvel később, 2012-ben jelent meg az azóta megszűnt Ulpius-ház Kiadó gondozásában (a mostani ennek az átdolgozott kiadása). Mindig érdekes és izgalmas vállalkozás egy népszerű szerző korai regényeit kézbe venni, főleg, ha egy annyira folyamatosan megújuló íróról van szó, mint amilyen Musso. A kezdeti műveire a spiritualitás volt jellemző, foglalkoztatta őt a halál utáni vagy pontosabban a túlvilági élet, amely még ebben a kötetben is fontos szerephez jut. (Talán nem véletlen, hogy az Ulpius-ház anno a francia Coelhóként hivatkozott rá, ami valószínűleg nem volt a legjobb marketingfogás, mert mégsem sikerült úgy felfuttatniuk a szerzőt, mint ahogyan a Park tette azt.) Ezek a regényei még jóval romantikusabbnak is tekinthetők, a krimi-thriller felé később kanyarodott el, habár eleinte ott is megőrizte a természetfeletti vonulatot: a Holnap szereplői két különböző idősíkon élnek, a Central Park hősei pedig egyik pillanatról a másikra találják magukat az otthonuktól több ezer kilométerre. Az életmű későbbi darabjai (Az írók titkos élete, Most!, Regényélet) már jóval filozofikusabb regények, amely az írói létről szóló önvallomásnak is tekinthetők. Aki ismeri a szerző munkásságát, az tudhatja, hogy Mussónál mindig van legalább egy nagy csavar, amellyel képes a feje tetejére állítani az egész történtet - éppen ezért igazi meglepetés minden regénye, hiszen az olvasó soha nem tudhatja, mire is számíthat pontosan.

Ugyanez igaz lehet a Mi lesz velem nélküled?-re is, amely mondhatni pontosan ugyanúgy indul, mint bármely középszerű romantikus történet: egy fiú és egy lány találkozásával, majd szerelmük be nem teljesülésével. A folytatás azonban már éles fordulatot vesz, a történet első harmadában egy tulajdonképpeni akcióregényt kap az olvasó, és talán először kicsit furcsának is tűnhet a váltás, és fel is merülhet a kérdés, hogyan kapcsolódik össze ez a két szál, ugyanakkor a kiadói fülszöveg szépen lelövi az első nagyobb poént (éppen ezért nem is ajánlatos azt elolvasni), ennek köszönhetően az olvasót talán mégsem éri akkora meglepetés. Miután az egyes történetszálak szépen összeérnek, kezdetét veszi az a fajta spirituális utazás (a szó átvitt és valódi értelmében egyaránt), amely Musso fentebb említett korai műveire volt jellemző.

A regény második fele egy cselekményében lassabb, inkább filozofikus hangvételt kapó írás, amelyben a szereplőinknek folyamatosan döntéseket kell hozniuk. Ezek nagyrésze ugyan eléggé kiszámítható, ami miatt a történet túlságosan didaktikussá is válik, de mondhatnám azt is, hogy nincs új a nap alatt, Musso a régről ismert és jól bevált toposzokat használja. Éppen ezért nem a Mi lesz velem nélküled? lesz a legerősebb műve, annál is inkább, mert ez a regény a fentebb taglalt műfajváltásának határmezsgyéjén áll: látszik már benne az új irány, amely felé a szerző fordulni kíván (és amely a későbbiekben védjegyévé válik), de még nem elég magabiztos ezt illetően. Így a történet öszvérként vergődik az életműben, és bár rossznak egyáltalán nem mondható, Mussótól azonban mégis kissé középszerűnek hat. Éppen ezért nem ajánlom, hogy valaki ezzel a regénnyel kezdje az ismerkedést, és ez alapján ítélje meg az írói munkásságát, mert ennél jóval többet tud ez a francia pasi.

Értékelés: 10/7

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!