Árulkodó csontok

Amikor lezuhan egy repülő Észak-Karolina hegyei között, Tempe Brennan is részt vesz az eset feltárásában és az áldozatok maradványainak azonosításában. Csakhogy egy erdei tisztáson olyan emberi lábfejre bukkan, amely sejtése szerint nem a gépről került oda. Mivel felfedezése több környékbeli számára súlyos következményekkel járhat, szakmailag meghurcolják, hogy így tartsák távol a helyszíntől. Őt azonban nem lehet csak úgy félreállítani. Vaslogikával és végtelen türelemmel vizsgálja a vidéket jó ideje sújtó szörnyű gyilkosságokból származó maradványokat… Ahogy a szálak egyre nagyobb hatalmú emberekhez vezetnek, egyre komolyabb fenyegetésekkel kell szembenéznie, ő mégis folytatja a nyomozást. Szerencsére a döbbenetes igazság kiderítésében olyan segítőtársai akadnak, mint a szívdöglesztő Andrew Ryan nyomozóhadnagy és Boyd, a kölcsönkapott csaucsau, akinek a szimata több detektívével ér fel…

Kathy Reichs könyvsorozatának hazai megjelenésével igazán mostohán bánt a sors: hiába a népszerű Dr. Csont sorozat, amely immáron a 10. évadához érkezett el, eddig egyik kiadó sem tudta sikerre vinni az alapjául szolgáló regényeket. Az első kötet (A holtak beszélnek / Csont és vér) először 1998-ban jelent meg magyarul, azóta három különböző kiadónál fordult meg a sorozat, de egyikük sem jutott tovább az ötödik regénynél. (Az egyes kötetekről, magyarországi megjelenésükről részletesen ezen az oldalon lehet olvasni.) Valamilyen oknál fogva azonban a most megjelenő, negyedik könyv eleddig kimaradt, de hála a Fumaxnak, akik eltökélték, hogy felkarolják a szerző műveit, végre ezt is olvashatjuk. És még idén jön a folytatás is.

Dr. Temperanca Brennan neve tehát ismerősen csenghet a tévénézők számára, hiszen az ő főszereplésével készült el a fentebb említett  című sorozat. Azonban aki most ismerkedik a könyvekkel (erre később külön kitérek), azok csalódni fognak, hiszen a néven és a foglalkozáson kívül nem sok közös van a két sorozatban. Jóval kevesebb az állandó szereplője a nyomozásnak, a megszokott figurák is hiányoznak, ráadásul a regénybeli antropológus családi háttere is messzemenően különbözik a képernyőn lévőjétől (jelen esetben dr. Brennan egy elvált nő, akinek van egy felnőtt gyermeke). De ugyanakkor aki szerette a filmsorozatot, bátran kezdjen bele a könyvekbe (és ugyanezt tudom fordított helyzetben is javasolni), mert abszolút megéri mindkettő, a maguk műfajában kiváló alkotások.

Kicsit morbid talán az elgondolás, hogy valaki egész nap csontok között kutasson, ezekből próbáljon meg információt nyerni egy-egy gyilkossági ügyben, de ugyanúgy, ahogy a boncolást, ezt is el kell végeznie valakinek. Az emberek (legalábbis az olyan mint én), pedig szeretnek ilyen munkákról olvasni, borzongani, és titkon örülni, hogy a valóságban nem találkozunk ezzel nap mint nap. Kathy Reichs maga is törvényszéki antropológusként dolgozott, mielőtt regényírásba kezdett, így abszolút hiteles az, amit leír. És teszi mindezt olyan módon, hogy hiába tűnik első pillantásra egy egyetemi tankönyvnek a műveletek, eredmények, következtetések leírása, a száraz szaknyelv helyett egy abszolút élvezetes, a mezei olvasó számára is érthető (ugyanakkor nem degradáló) leírást kapunk. Persze nem lehet tudni, hogy ebből mennyi a fikció, hogy Amerikában vajon tényleg minden ilyen típusú nyomozás így zajlik-e - mert a tévéképernyőn látottak mind egy felturbózott verzió -, de ezt a kételyt félretéve egy valóban izgalmas történetet kapunk. 

És végül, hogy egy kicsit magáról a sztoriról is meséljek, ezúttal egy repülőgép-szerencsétlenség áldozatai között kell dolgoznia kedvenc hősnőnknek. Azonban nem Dr. Brennan lenne a főszereplő, ha nem derülne ki, hogy valami nem stimmel a csontokkal, az egyik biztosan nem az utasokhoz tartozik. Nyomozása során még több rejtélyre kell fényt deríteni, sőt, talán a sorozat egyik legkülönlegesebb és leghátborzongatóbb esetével nézünk szembe. A holttestek gomba módjára szaporodnak, és a jelek szerint valakinek nagyon szúrja a szemét Tempe munkája, és ezért hadjáratot indít a nő ellen. Túl sokat magáról a cselekményről nem szeretnék elárulni, hiszen ez a sorozat inkább epizodikus jellegű, a történetetek külön-külön is megállják a helyüket, habár nem árt a helyes sorrendben olvasni a köteteket (már ha követni tudjuk a megjelenéseket). Még idén ősszel érkezik a hatodik rész, amelyet ehhez hasonlóan még nem olvashattunk magyarul, és bízzunk benne, hogy a Fumaxnak végül sikerül az, ami a többi kiadónak nem, és végül teljes egészében olvashatjuk a sorozatot. 

Kathy Reichs: Végzetes utazás, Fumax Kiadó, ford. Béresi Csilla, 396 oldal, 3490 Ft