Medve látogatója

medve1.jpgSzerző: Bonny Becker - Kady MacDonald Denton
Cím: Medve látogatója (A Visitor for Bear)
Fordító: Cséplő Noémi
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalak száma: 56

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az idei első félévben szinte az összes Pongrác Kiadó által kiadott mesekönyvet volt szerencsém a kezembe venni, és eddig egyben sem csalódtam, mindegyik aranyos és szerethető történeteket tartalmazott. Szerencsére van egy tesztalanyom is, a húgom, aki bár már kezd kinőni a mesékből az ő állítása szerint ("A Minimax a gyerekeknek való."), mégis néhanapján igényli, hogy olvassunk neki. Szóval a könyveknek két embernek is meg kell, hogy feleljenek, mire kritika készül belőlük, jelentem: most is sikerrel jártunk.

A mese főhőse Medve, aki szentül meg van győződve arról, hogy őt senki nem látogathatja meg. Eddig magányosan éldegélt, és úgy gondolja, ezután sincs szüksége senki társaságára, így egy táblát is készít az ajtóra: NE GYERE BE! Azonban egy nap hirtelen megjelenik nála egy apró, szürke kisegér, aki ragyogó szemekkel néz rá. Ám ez sem hatja meg a Medvét, elzavarja a szerencsétlen kisállatot. De Egérnél makacsabb állatot nem hordott még hátán a föld, így ha kidobják az ajtón, visszamászik az ablakon.

Nagyon tetszett ez a mese, néhol még én is jókat mosolyogtam rajta, húgom pedig hangosan kacagott az egér minduntalan felbukkanásán. A szöveg nyomtatásából kiindulva pedig remekül el lehet játszani a hangsúlyokkal, amit szintén nagyon élvezett a gyerkőc. Persze a történet befejezése felnőttfejjel kitalálható, de ez semmit nem von le az értékéből, hiszen így is megmarad a szép mondanivaló.

Persze jelen esetben rengeteget adott az élményhez az illusztráció is. Kady MacDonald Denton végtelenül aranyos rajzai már önmagukban mosolyt csalnak az ember arcára. Nekem legjobban Medve ábrázolása tetszett, amilyen arcokat tudott vágni, mikor megjelent nála Egér, az mindent felülmúlt.

Ha jól tudom, ezen a kötetet kívül még három rész jelent meg Medve és Egér kalandjából, remélem, azokat is hamarosan olvashatjuk majd magyarul. Sőt, én igen csak örülnék neki, ha rajzfilm-sorozat is készülne a mesekönyvből, biztos élvezetes lenne.

Értékelés: 10/10