A láthatatlanná vált királyfi

a-lathatatlanna-valt-kiralyfi–B1.pngSzerző: Károly Imre
Cím: A láthatatlanná vált királyfi
Illusztrálta: Nagy Zita
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Pongrác Kiadó az idei Könyvhétre egy igazán különleges mesekönyvvel készült. Az elsőkönyves, magyar író, Károly Imre történetét jelentette meg, olyan formátumban, amely azonnal felhívja magára az ember figyelmét.

A mese főszereplője Naphold királyfi, aki gyermekkora óta segédkezik apjának, az Öregkirálynak a birodalom irányításában. Egy szép nap, mikor a király már nem tudja elhagyni a kastélyt, megkéri fiát, hogy járja helyette ő az országot, és ahol igazságtalanságra lel, ott tegyen békét. Naphold királyfi útnak is indul a parazsat evő táltos hátán. Útja során találkozik a Pokol urával és annak szolgáival, egy mágikus kúttal, amely minden héten másnak engedi meg, hogy vizet húzzon belőle, és mindeközben a hátrahagyott birodalmat is megtámadja a szomszédos királyság. Még szerencse, hogy a királyfinak van egy láthatatlanná tevő bekecse, ám mi történik akkor, ha a bekecs végleg Napholdon marad egy átoknak köszönhetően?

Károly Imre mesekönyve - ahogy a fenti ismertetőből is kiderül - nagyban építkezik népmesei elemekből: megtalálható itt a parazsat evő paripa, a segítő öregember, az alvilág bugyraiból felbukkanó ördögök, a falu perlekedő lakói, szépséges királylány, próbatételek. Így aztán a könyvet a szülők és a gyermekek is egyaránt élvezettel forgathatják, hiszen míg a kisebbek gyönyörködhetnek az illusztrációkban és hallgathatják Naphold Királyfi izgalmas történetét, addig a felolvasó szülőt nosztalgikus érzések fogják eltölteni. Szerintem minden háztartásban megtalálható egy Benedek Elek-mesekönyv, vagy Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese c. gyűjteménye, Károly Imre története pedig tökéletesen beillik ebbe a sorozatba. 

Manapság egyébként is szükség van az effajta mesekönyvekre, hiszen - saját tapasztalatból mondom - a média nagyon rányomja bélyegét a gyermekek ízlésére. A Grimm-meséket horror-történeteknek állítják be (nem vicc, egy könyvesbolti ismerősöm mesélte, hogy egy anyuka, kifejezetten olyan mesekönyvet keresett, amiben nincsen Grimm-mese, mert az rossz hatással van a gyermekekre!), a magyar és egyéb népek meséit pedig egyre inkább háttérbe szorítják a mai modern mesék (amik legtöbbször egy népszerű rajzfilm alapján készültek). Mondjuk épp a népmesei háttér az, ami miatt az nagyobb korosztálynak semmi újat nem mond a történet, hiszen majdnem mindegyik elemmel találkozhattunk már a magyar mesevilágban.

A kiadás igazán szemet gyönyörködtető, bár ezt már megszokhattuk a Pongrác Kiadótól. Az illusztrációk árnyképek, amelyek azonban nem hagyományosan csak fekete színben mutatják be a történet egyes részeit, hanem bizonyos elemeket különböző színekkel emelt ki Nagy Zita, az illusztrátor. A könyv egyébként is nagyméretű, ezért a gyerekek biztosan élvezni fogják a kötet lapozgatást, még akkor is, ha a betűket még nem ismerik olyan jól. 

Értékelés: 10/9