Ments meg!

covers_852420.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Ments meg! (Sauve-moi)
Fordító: Gyárfás Vera
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 332

A Park Könyvkiadó továbbra is töretlen lelkesedéssel folytatja Guillaume Musso életművének kiadását: miután az Angélique című regénnyel utolértük a francia sikerszerző utóbbi éveinek munkásságát, idén két, régebbi regényének megjelenésére számíthatunk. Ezek közül az első, a Ments meg! a napokban került a könyvesboltokba, a történetet Gyárfás Vera fordításában olvashatjuk.

Juliette Beaumont azért költözött Franciaországból az Egyesült Államokba, hogy híres színésznő váljon belőle. Az amerikai álom azonban valóban csak álom marad, a fiatal nő ugyanis még mindig pincérnőként dolgozik egy kis kávézóban. Amikor elhatározza, hogy végleg hazaköltözik, utolsó hétvégéjének egyik estéjén fogja magát, és lakótársa elegáns ruháját magára öltve nyakába veszi a várost, ahol éppen vihar tombol. Egy véletlen folytán találkozik a jóképű gyerekorvossal, dr. Sam Galloway-jel, akivel egy csodálatos vacsorát tölt együtt. Csakhogy a kapcsolatuk hazugsággal indul: Juliette azt állítja, hogy ügyvéd, a férfi – akinek felesége egy évvel ezelőtt önkezével vetett véget az életének – pedig házasnak mondja magát. Mindennek ellenére egy szenvedélyes estét és napot töltenek együtt, de végül a nő felszáll a Párizsba tartó repülőre – amely azonban egy terrortámadásnak köszönhetően az óceánba zuhan.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 20 könyve jelent meg. Hazájában 13 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. A Ments meg! Musso harmadik regénye, amely Franciaországban 2005-ben jelent meg. 

ghestzghfrtz-1256x826.webpGuillaume Musso (Fotó: Robert Laffont)

Ha baráti körben szóba kerül Musso munkássága, és esetleg valaki nem ismerné, mindig azzal a mondattal ajánlom a figyelmébe a könyveket, hogy találomra válasszon ki egyet, de ne olvassa el a fülszöveget. Ennek egyik oka, hogy az könnyen félreviheti az olvasót, hiszen a francia szerző valóban a meglepetések embere, a történetei sosem olyan irányt vesznek, ahogyan azt elsőre gondolnánk. Vegyük példának okáért a mostani művet: a rövid ismertető alapján egy romantikus regényre számítunk, ahol a konfliktus forrását az első randin elhangzott hazugságok adják. Ha a Ments meg! egy hollywoodi film lenne, előre borítékolhatnánk a fordulatokat, hogy hova fog kifutni a cselekmény. Csakhogy Musso nem Hollywood szülötte, és bár (korai) művei többsége az Egyesült Államokban játszódik – nincs ez másként most sem –, nem követi a mintát, nem áll be a sorba.

A másik, ami miatt nem szoktam javasolni az ismertetőt az, hogy Musso regényeit valóban úgy a legjobb olvasni, ha az embernek semmilyen információja nincs a történetről, mert nála minden apró infó spoiler lehet. Jómagam is gondban vagyok jelen kötet ajánlásával, hiszen a cselekmény valóban nem várt fordulatot vesz – pontosabban szólva a szerző munkásságát jól ismerőket annyira nem lepi meg a témaválasztás –, és idővel kiderül, hogy egyáltalán nem Juliette és Sam kapcsolatára esik a fókusz. Anélkül, hogy bármit elárulnék a történésekről, legyen elég annyi, hogy a Ments meg! azon regények közé tartozik, amelyek kicsit spirituálisabbak és többet foglalkoznak a túlvilági léttel és a sorsszerűséggel. Az érezhető, hogy a szerző egyik korai művét tartjuk a kezünkbe, sem a történet, sem a karakterek nem annyira kiforrottak, mint mondjuk a 2015 után született regények, és az olvasó bizony némely jelentnél fogja a fejét hol a logikai bakik, hol a cukormáz miatt, de ezek mind-mind eltörpülnek az összkép ismeretében. Ugyanis ebben a könyvben már erősebben megmutatkoznak azok a stílusjegyek, amelyek miatt Musso későbbi krimijeit, thrillereit annyira megszerettem, éppen ezért az én szememben sokkal jobbra is sikeredett, mint például az ebben az alkotói időszakban született És azután, az Ott leszel? vagy a Mi lesz velem nélküled? című művek.

Musso továbbra is (pontosabban a kezdetektől fogva) jó abban, hogy végig fenntartsa az olvasó érdeklődését, eleinte azzal, hogy nem értjük, pontosan minek is lehetünk tanúi, aztán pedig azzal, ahogyan a különböző szálakat szépen összekapcsolja. Ebben az esetben is több fordulat okozhat valódi meglepetést, ami pedig különösen tetszik, hogy egészen a történet végéig nem lehet biztosra tudni, hogy megkapjuk-e a happy endet – pontosabban milyen formában kapjuk meg. (Habár itt meg kell jegyeznem, hogy a végső csavarra számítottam, de Mussónál tényleg nem lehet tudni, hogy végül meglép-e bizonyos dolgokat.) A Ments meg! középpontjában leginkább a sorsszerűség áll, az a kérdés, hogy valóban minden eleve elrendeltetett az életünkben vagy létezik a szabad akarat, vagyis hogy döntéseikkel képesek vagyunk változtatni a sorsunkon. Musso pedig ez akár a szereplők múltjának feltárásával, akár a jelen idejű eseményekkel remekül szemlélteti, ahogyan azt is, hogy a „megmenteni” szónak hányféle aspektusa létezik, hiszen a regény végére maga a cím is többszörösen értelmet nyer.

Kimondhatatlan nagy öröm számomra, hogy Musso népszerűsége itthon is annyira töretlen, hogy a hazai piac elbírja az évi kettő megjelenést – annál is inkább, mert az ősszel érkező Mert szeretleken kívül már csak három regénye (Skidamarink, La Fille de papier, 7 ans asprès) nem került kiadásra az eddigi életműből. Így, ha minden jól megy, és ebben a tempóban haladunk, két-három év múlva Musso összes addigi regénye felkerülhet a polcunkra – ami a mai világban igen szép és jelentős dolog!

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!