Árnyak

árnyak.jpgSzerző: Karin Alvtegen
Cím: Árnyak (Skugga)
Fordító: Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Karin Alvtegen nem csak a svéd, hanem a magyar olvasók szívébe is hamar belopta magát. Magyarul először Árulás (Svek - 2003) c. kötete jelent meg, ezt követte rövid időn belül A kitaszított (Saknad - 2000). A szerző népszerűségének titka feltehetőleg abban rejlik, hogy a szokványos krimi történetek helyett a lélek legmélyére ás le, szereplőit a végsőkig lecsupaszítja, mondanivalója pedig sokáig ott motoszkál az olvasóban. Ugyanígy tesz Árnyak című, 2007-es regényében is.

Egy napon holtan találják lakásában a 92 éves Gerda Perssont. Rokonai, barátai nincsenek, az egyetlen nyom, amin a szociális munkások elindulhatnak, hogy kiderítsék, ki ismerhette őt, az a nő hűtőszekrényében talált dedikált könyvek halmaza. Hamarosan kiderül, hogy Gerda egykor a neves Nobel-díjas író, Axel Ragnerfeldt és családja szolgálatában állt. A férfi legutolsó, Árnyak című regényével szerzett teljes hírnevet, és ez a kötet hozta el számára a rég áhított díjakat is. Ma már azonban betegen fekszik ágyában, életművét fia, Jan-Erik gondozza, aki a felolvasókörutak miatt egyre távolabb kerül családjától. Idővel kiderül, hogy Gerda minden vagyonát Kristofferre, egy örökbefogadott gyermekre hagyta. Ahogy próbálják kideríteni, mi köze lehet a két családnak egymáshoz, egyre jobban megismerjük a szereplőket és a múlt titkai is feltárulnak előttünk.

Karin Alvtegen könyvét leginkább Kate Morton vagy Ruth Rendell regényeihez tudnám hasonlítani, ám azoktól is különbözik. Míg Morton kissé romantikusra veszi a több szálon futó nyomozást, Rendellnél pedig valódi bűntények indítják el a múlt feltárását, addig az Árnyakban egy végtelenül egyszerű, örökösödési kérdés miatt kezdik felgöngyölíteni a fonalat. Természetesen, mire a könyv végére érünk, a kiindulási pont abszolút eltörpül a végkifejlet mellett, az olvasót pedig kérdések sorozata bombázza. Nem a történettel, hanem az emberiséggel kapcsolatos morális kérdések ezek, amelyek megválaszolás nélkül is bebizonyítják, hogy nincsen tökéletes élet, és valamennyien egy jól felépített álca mögött rejtőzködünk.

Magáról a történetről nem tudok sokat írni, mert minden apró megjegyzéssel csökkenteném mások olvasási élményét. Csak annyit tudok mondani, hogy ilyen nagy hatással rám regény talán A selyemház titka óta nem volt, még most is érzem azt a fajta bánatot, megdöbbenést és sokkot, ami olvasás közben és a könyv befejezésekor is végig rám telepedett. Fejezetről fejezetre borzad el az olvasó, ahogy kezd világossá válni a teljes történet, és titkon imádkozik, hogy ne történjen meg az, amit magában előre vetít, ugyanakkor tudja, hogy a legrosszabbra is fel kell készülnie, mert Alvtegen nem kímél minket.

A szereplők mindannyian remekül kidolgozott karakterek, akik egészen a történet végéig megőrzik emberi vonásaikat, és ennek megfelelően gyarlóak, esendőek maradnak, akik még szorult helyzetben sem képesek tisztán látni a helyzetüket. A "rossz" itt is elnyeri méltó büntetését, de nem halál vagy börtön útján. Nem, itt lelki büntetésről van szó, amely megmutatja, ha jogi értelemben nem is követünk el bűncselekményt, vagy éppenséggel megússzuk annak következményeit, legbelül megbűnhődünk értük, és évekig hurcoljuk súlyos teherként egykori hibáinkat.

Maga a regény nem a szokványos krimi, erre a kiadó is felhívja a figyelmet a pszichokrimi megnevezéssel, de valójában ez sem állja meg a helyét az én szememben. Bűntény elkövetésére - jogi értelemben - csak az utolsó fejezetekben derül fény, sem rendőri nyomozás, sem más esemény nem indokolja a krimi műfaji megnevezését. Nyomozás van, de az sokkal inkább a múlt és a szereplők legbelsőbb titkának, jellemvonásainak fókuszál, ezért vélem úgy, hogy az Árnyak inkább a lélektani irodalom kategóriáját erősíti. 

Bízom benne, hogy hamarosan napvilágot lát a szerző további három regénye is (Skuld - 1998, Skam - 2005, En Sannolik Historia - 2010), mert Alvtegen arra született, hogy minél többen és minél több könyvét olvassuk, és ezáltal elgondolkodjunk egyes erkölcsi kérdéseken. 

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent kötetei:

A kitaszított
Árulás
Szégyen
Árnyak