A siló - Kivetve

siló3.jpgSzerző: Hugh Howey
Cím: A siló - Kivetve (Wool 3. - Casting off)
Fordító: Rákócza Richárd
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 136

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Harmadik, és egyben a magyarul elérhető utolsó részhez érkezett A siló a blogon. A sorozat keletkezésére, valamint a történet megbontásáról kialakult véleményemre kíváncsiaknak továbbra is az első kritikát ajánlom, most szigorúan koncentráljunk a harmadik részre, amely a frissen seriffé választott Juliette-ről szól.

Juliette, a Gépészek közül kiválasztott lány seriffé avatása után nyomozásba kezd: egyfelől érdekli, hogy elődje, a sokak által kedvelt Holston miért választotta önként a száműzetést, másfelől sejti, hogy Jahns polgármester halála sem véletlen volt. Miközben igyekszik kideríteni, hogy kinek áll érdekében az, hogy bárkit, aki a siló látszólag tökéletes rendjét veszélyezteti, eltüntessen, irigyeivel és az IT-vezető Bernarddal is meg kell küzdenie, aki a lehető legtöbbször tesz neki keresztbe. Egy fiatal technikus segítségével hamarosan olyan titokra bukkan, ami kihatással lesz a jövőjére.

Ez talán az első olyan kötet, amelynél vigyáznom kell, hogy ne áruljak el sokat a történetről, amely végre beindulni látszik. Habár magával a sztorival vannak fenntartásaim, mivel Juliette ide-oda dobálása számomra inkább zavaró és idegesítő volt, semmint izgalmas, ennek ellenére kijelenthetem, hogy a Kivetve az eddig legjobban felépített rész. Végre többet megtudunk a silóról, a működéséről, és átlátjuk azt is, hogy mi célt szolgálnak a különböző szintek, a Gépészek miért a legalsó szinten helyezkednek el, arról nem is beszélve, hogy Bernard utolsó oldalon lefolytatott telefonbeszélgetése igazi cliff-hanger. Most először éreztem azt, hogy azonnal kézbe venném a folytatást, ha már itt lenne a polcon, remélhetőleg nem kell sokat várni rá. 

Ennek a kötetnek a hőse Juliette, aki megpróbál eleget tenni az egykori polgármester kérésének, és jó seriff módjára végezni a munkáját, de az őt körülvevő folyamatos elhalálozások és Bernard intrikái hamarosan kikészítik őt. Habár úgy éreztem, hogy ő áll az egész történet középpontjában - hiszen feltehetőleg a folytatásban nagy szerep jut neki mint megmentőnek -, mégsem vált szimpatikussá. Ennek oka, hogy a szerző bábként kezelte, hol letartóztatták, aztán felmentették, aztán megint kattant a bilincs a kezén, kinevezték, lefokozták - ez pedig 130 oldalban elég sok volt számomra. Arra mindenféleképpen kíváncsi leszek, hogy a következő kötetben vajon felbukkan-e, mert a visszatérése garantált, csak nem tudni, hogy mikor és hol. 

Szóval egyre jobban körvonalazódik, hogy hova fog kifutni az egész, a siló rendszeréről és működéséről is egyre többet tudunk meg, valamint a lakók manipulálása is kezd értelmet nyerni. Habár ennek a kötetnek a főhőse nem volt annyira szimpatikus, mint a Jahns-Marnes páros, a lezárás kárpótolt mindenért. 

Értékelés: 10/8

A sorozat kötetei:

A siló 1. - Holston
A siló 2. - Megfelelő méret
A siló 3. - Kivetve 
A siló 4. - A megoldás
A siló 5. - A hajótörött