Mély vízben

Berger & Blom 3.

covers_811458.jpgSzerző: Arne Dahl
Cím: Mély vízben (Mittvatten)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

A KRITIKA AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Arne Dahl 2021-ben debütált új szerzőként az Animus Kiadó Skandináv Krimik sorozatában (korábban a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg két korai krimije), a sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a Sam Berger és Molly Blom nyomozásait bemutató széria köteteit évről évre hozza el nekünk a kiadó. A Mély vízben a sorozat harmadik kötete.

A harmadik kötet szinte percre pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző kötet története véget ért. A ​svéd titkosszolgálat ügynöke, Molly Blom kómában fekszik. Támadójának meggyilkolásával a társát, Sam Bergert vádolják. A néhai rendőrnyomozó alkut köt a titkosszolgálattal, és miközben utasításra vár, a stockholmi szigetvilágban bujkál. A titkosszolgálat vezetője szerint ugyanis Berger az egyetlen Svédországban, aki a Stockholmot fenyegető terrortámadást megállíthatja. De hogy pontosan mit kell tennie, és hogyan keveredik az ügybe Molly exférje, valamint Sam tizenegy éves ikerfiai, az csak fájdalmas tapasztalatok árán derül ki számára is. Sam Berger mély vízben találja magát, és ebből talán még ő sem tud a felszínre törni…

Az 1963-as születésű Arne Dahlt (eredeti nevén: Jan Arnaldot) Skandinávia egyik legjobb, irodalmi színvonalon alkotó krimiírójának tartják. A könyvei több mint négymillió példányban keltek el, és harminckét nyelvre fordították le őket. Regényeit Németországban, Dániában és Svédországban is rangos díjakkal ismerték el. Első műveit, az 1990-es években még saját nevén jelentette meg, az Arne Dahl írói nevet 1999-ben vette fel, ekkor jelent meg az Intercrime-sorozat első része, amelyet aztán további kilenc követett. (Az első két könyv Misterioso és Rossz vér címmel magyarul is olvasható a Scolar Kiadó jóvoltából.) A regényfolyamból két évadot és húsz epizódot megélt tévésorozat is készült. Dahl 2016-ban kezdett el dolgozni a (jelenleg öt kötetből álló) Sam Berger és Molly Blom nyomozópárosról szóló új sorozatán.

arne_dahl_1.jpgArne Dahl (Fotó: Sara Arnald)

Közel 2 és fél évvel ezelőtt olvastam a sorozat második részét, így kicsit félő volt, hogy mennyire tudom felvenni a fonalat, lévén, hogy az egyes regények olyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mintha csak egyetlen nagy kötetet harmadolt volna szét a szerző. Az emlékeim felfrissítésében némileg segítségemre voltak az előzőkről írt kritikáim, meg persze, ahogy haladtam előre a cselekményben, úgy jött vissza szép lassan minden fontos információ. Éppen e miatt a nagy egységesség miatt semmiképpen sem javaslom, hogy valaki ezzel a kötettel kezdje a sorozattal való ismerkedést, mert nem csak hatalmas spoilereket kap a korábbi eseményekre nézve, hanem szinte élvezhetetlen és érthetetlen lesz számára ez a történet.

A Mély vízben nem is igazán krimi, hiszen mostanra hátra hagyjuk a korábbi sorozatgyilkosok utáni hajszát. Sokkal inkább tekinthető egy akciódús, fordulatokkal teli thrillernek, ahol a legnagyobb izgalmas a bizalmatlansági faktor adja. Nem csak a szereplők, hanem maga az olvasó sem tudja már követni, hogy ki az áruló és ki a cinkos, hiszen Dahl szinte minden fejezetben újraértelmezi az eddigi karaktereket. Meglepetésben tehát bőven lesz részünk, amit csak tovább fokoz, hogy a szereplők maguk sem szívesen beszélnek egymás között cselekedeteik miértjéről. A legnagyobb fordulatot talán Molly Blom hozza, aki felébredve a kómából igazán meglepő lépésekre szánja el magát. A nőt a korábbi kötetekben is titokzatosság lengte körül, és nincs ez másként a mostani részben sem, habár a regény legvégére több kérdésünkre is választ kapunk.

De igaz ez számos más kérdésre is, ugyanis a Mély vízbent olvasva olyan érzésünk is lehet, hogy a szerző eredetileg trilógiának szánta ezt a sorozatot, ugyanis az előzőktől eltérően itt minden szálat elvarr, és jelen kötet sem kap olyan erős függővéget, mint ahogyan azt megszokhattuk korábban. Természetesen, a skandinávokról lévén szó, nem igazi happy endet kapunk, Dahl úgy zárta le a cselekményt, hogy könnyedén lehessen folytatni innen is – mint ahogyan az meg is történt, ugyanis a sorozatnak még két kötete megjelent. (Ebből magyarul a negyedik már olvasható.)

A regény első kétharmada egy cseppet sem tét nélküli macska-egér játékról szól, amelyben Desiré, alias Őzike, Sam és Molly megpróbálnak Carsten nyomára bukkanni, miközben saját életük megóvására is figyelniük kell. A helyzetet nehezíti, hogy Samet továbbra is közellenségként kezeli a svéd állam, így a férfinak bujkálnia kell, Őzikét pedig a feljebbvalói és a titkosszolgálat is igyekszik megtörni, hogy mondjon el mindent arról, hogy mi történt a fagyos vidéken. A történet utolsó egyharmadában pedig eljutunk a csúcspontig, ami már az első résztől kezdve izgalomban tartotta az olvasókat: a Svédországot veszélyeztető terrorszervezet teljesen valójában megjelenik, és természetesen itt is kapunk pár erős pofont Dahltól.

Arne Dahl írói stílusa továbbra is roppant olvasmányos, erre a kötetre is jellemző az irodalmi elbeszélés (habár az pergő cselekmény miatt ennek most kevesebb tér jut, mint az előzőekben, de azért tetten érhető). A történet bizonyos pontjain talán túlbonyolított, viszont ennek köszönhetően az adrenalinszintünk fokozatosan emelkedik és szinten is marad, valamint az agyunk tornáztatására sem lehet panasz. Kíváncsi vagyok, hogy innen milyen irányba megy el a szerző.   

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!