Az Elfeledett térképek boltja - Az ókori Egyiptom földjén

az elfeledett terkepek boltja.JPGSzerző: Ulysses Moore (Pierdomenico Baccalario)
Cím: Az Elfeledett térképek boltja - Az ókori Egyiptom földjén (La Bottega delle Mappe Dimenticate)
Fordító: Kotsis Orsolya
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A tavalyi év legutolsó olvasmánya volt Ulysses Moore regénysorozatának bevezető kötete, Az időkapu. Habár ifjúsági könyvsorozatról van szó, meglepően élvezetesnek találtam felnőttfejjel is, így biztos voltam benne, hogy hamarosan kezembe veszem a folytatást. Szerencsére a második kötetben sem kellett csalódnom.

Jason, Rick és Julia átlépve az időkapun, az ókori Egyiptom földjén találják magukat, pontosabban az Élet házának nevezett labirintusrendszerben. Egy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően azonban útjaik hamar elválnak: Julia visszajut a jelenbe, Kilmore Cove-ba, míg barátai a múltban ragadnak. A két fiú megismerkedik Marukkal, a Nagy Írnokmester lányával, aki segít nekik küldetésüket elérni. Ami ezúttal nem más, mint egy térkép rejtekhelyének felfedezése, amit a titokzatos Ulysses Moore rejtett el a Seholsincs szobában. A gyerekeknek nem csak az idővel kell versenyt futniuk, ugyanis Oblivia Newton is átjutott a kapun, hogy aljas eszközeit felhasználva magának szerette meg a térképet.

Pierdomenico Baccalario regénysorozata 2004 és 2007 között látott napvilágot, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar kiadó, az Alexandra is viszonylag hamar elhozta az egyes köteteket, amelyek a mai napig kelendőek a több utánnyomásnak köszönhetően. Az eredetileg hatkötetesre tervezett széria, 2008 és 2011 között újabb hat résszel bővült, ám az új sorozatban új főhősöket kapunk, csak a helyszín maradt állandó. Végezetül 2013-ban jelent meg a sorozat legújabb, tizenharmadik kötete - egy szóval a sikert nem is kell tovább magyarázni.

Műfaj szempontjából kissé nehéz beazonosítani ezt a művet, hiszen annak ellenére, hogy hőseink időutazásban vesznek részt, nem tekinthető sem fantasynak, sem sci-finek, mert hiányoznak azok további elemei, de az ifjúsági kalandregény megjelöléssel sem lehet igazán visszaadni a kötet hangulatát (annak ellenére, hogy ez áll hozzá legközelebb). Az biztos, hogy a gyerekek élvezettel fogják olvasni a három barát kalandjait, mert hol Indiana Jones mintájára menekülnek kígyók elől és fejtik meg sorra a rejtvényeket, hol akciójelenetekbe keverednek. 

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért, szinte egyben is lehetne olvasni a regényeket. Ennek megfelelően nincsenek visszaemlékezések (a kötet végén találunk egy körülbelül egy oldalas összefoglalót az előző részről), de ez jelen esetben abszolút nem zavaró, hiszen mint korábban említettem Az időkapu afféle bevezetés volt, ahol a szereplőket mutatta be a szerző, az igazi kalandok csak most kezdődtek. Nagyjából érthető és élvezhető a kötet az előző rész ismerete nélkül, ennek ellenére mégis azt javaslom, hogy a helyes sorrendben olvassuk a regényeket.

Különösen tetszett, és meg is lepett vele a szerző, hogy rögtön az elején elválasztotta a testvéreket egymástól. Ennek köszönhetően a sztori végig két (ha Oblivia történetét is nézzük, három) szálon játszódik: az egyikben Julia faggatja Nestort, az öreg kertészt Ulysses Moore-ról és az időkapuról, illetve küzdenek meg Manfreddal, a másikban az ókori kalandoknak lehetünk szemtanúi. Értelemszerűen ez utóbbi képzi a történet nagy részét, és ezzel nincs is nagy baj, hiszen több lehetőség van a piramisok és labirintusok útvesztőjében, mint egy ódon házban. Egyedül az zavart, hogy Jason és Rick túl gyorsan fejtik meg a rejtvények, nincs egy, a teljes történeten átívelő kérdés, egy-két fejezeten belül sikeresen rálelnek a megoldásra. És mivel ifjúsági könyvről van szó, attól is hajlandó vagyok eltekinteni, hogy mindez egy délután alatt játszódott le, valamint, hogy a gyerekek - más olasz regényekhez hasonlóan - nem ismerik a magázást. 

A befejezés félig-meddig lezárt, ugyanis az egyiptomi szálakat szépen elvarrta a szerző, ám az utolsó fejezetek elég sok kérdést vetnek fel, ami miatt az olvasó azonnal nyúlna a következő kötetért. Szerencsére, nekem már itt van a polcomon, így nem kell sokat várnom a folytatásra.

Értékelés: 10/8

Ulysses Moore-sorozat:

Az időkapu
Az Elfeledett térképek boltja
A tükrök háza
A Maskarák szigete
A szikla őrei
Az első kulcs
A titkos város
A villámok mestere
A sötétség útvesztője
A jég birodalma

Century-sorozat:

A Tűz Gyűrűje
A kőcsillag

Cyboria-sorozat:

Galeno ébredése