Mert szeretlek

Sid22-348552.jpgzerző: Guillaume Musso
Cím: Mert szeretlek (Parce que je t’aime)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 272

A Park Könyvkiadó továbbra is töretlenül folytatja a haza Guillaume Musso-életműsorozat kiadását, ennek köszönhetően idén a francia sikerszerző két korai regényével bővíthettük a gyűjteményünket: a Ments meg! február végén, a Mert szeretlek pedig múlt héten jelent meg magyarul.

A világhírű Nicole Hathawav hegedűművész és a maga szakmájában szintén sikeres Mark gyermekének, Laylának öt évvel ezelőtt veszett nyoma egy Los Angeles-i bevásárlóközpontban. A pár házassága szép lassan tönkrement, Mark ugyanis szabályosan beleőrült a tragédiába: két éve hátra hagyva mindent hajléktalanként tengeti az életét az utcán. Amikor egyik fellépése után Nicole-t megtámadják, teljesen véletlenül a férfi siet a segítségére, így az egykori szerelmesek útja ismét találkozik. Mark azonban továbbra sem tud túllépni a veszteségen, és hiszi, hogy Layla még mindig életben van. A jelek szerint pedig igaza is lesz: napra pontosan öt évvel az eltűnését követően ugyanazon a helyen találnak a kislányra. Arról, hogy mi történhetett vele, senki nem tud semmit, ugyanis Layla teljes némaságba burkolózik. Mark számára a válaszokat egy repülőút adhatja meg, ám ugyanezen a gépen utazik a tinédzser Evie, akit bosszút esküdött egy férfi ellen, valamint a botrányairól ismert milliárdoscsemete, Alyson is. Mire a gép leszáll, hármójuk sorsa végérvényes összefonódik.

Guillaume Musso 1974-ben, Antibes-ban, a Francia Riviéra egyik híres kisvárosában született. 19 évesen az Egyesült Államokba utazott, ahol többnyire fagylaltárusként dolgozott, és tapasztalatot, élményanyagot gyűjtött. Hazatérése után a nizzai, majd a montpellier-i egyetemen tanult közgazdásznak. 23 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, az élet törékenységének megélése indította el hivatása felé. Második regényével (És azután..., 2004) robbant be a francia irodalomba, azóta mintegy 20 könyve jelent meg. Hazájában 13 éve megszakítás nélkül viseli a #1 bestsellerszerző címet, minden évben az ő könyvei fogynak legnagyobb példányszámban. (2020-ban ez 1,5 millió darab eladott regényt jelentett.) Történeteit 42 nyelvre fordították le, regényeit a világon 35 millió példányban adták el. 2021-ben elnyerte a thriller és noir műfajában teljes életműért járó Raymond Chandler-díjat.

ghestzghfrtz-1256x826.webpGuillaume Musso (Fotó: Robert Laffont)

A Mert szeretlek eredetileg 2007-ben, Musso ötödik regényeként jelent meg. Aki ismeri a szerző munkásságát, az már ez alapján sejtheti, hogy Musso korai műveihez hasonlóan ennek a cselekménye is Amerikában játszódik, ráadásul most semmilyen francia vonatkozást nem kapunk, még a szereplők tekintetében sem. Amiben viszont továbbra sincs változás, az a műfaji sokszínűség: ugyanis a Mert szeretlek egyszerre bír egy thriller izgalmával, miközben mindvégig emberi drámákról, sorstörténekről olvashatunk, a befejezés pedig ismételten egy olyan csavart tartogat, amelynek köszönhetően minden addigit teljesen újra kell értékelnünk.

Apropó befejezés: a szerző a kötet elején külön meg is kéri az olvasókat, hogy ne árulják el a barátaiknak a történet végét, hadd legyen számukra is meglepetés. Ez a kérés Musso részéről azért is megmosolyogtató, mert 1) a szerző összes regényére igaz lehetne, hogy ne áruljuk el a végét, hiszen mindig egy (vagy több) fordulattal ad egészen más olvasatot a cselekménynek, 2) igazából egyetlen könyv végét se spoilerezzük el másnak, ha egy mód van rá. Persze, Hitchcock (és a Pszicho), valamint Agatha Christie (és az Egérfogó) óta tudjuk, hogy ha az alkotók külön kihangsúlyozzák ezt, akkor ott tényleg egy eget rengető fordulatra számíthatunk. Azt túlzás lenne állítani, hogy a mostani befejezéstől leesik az olvasó álla, az viszont kétségtelen, hogy Musso olyan lépésre szánta el magát, amelyre biztosan nem gondolt egyetlen olvasó sem. Ez viszont inkább megosztó lesz, én magam például még most sem tudom eldönteni, hogy tetszett-e ez a lezárás vagy sem, mert egyfelől túlságosan elvontnak találom, másrészt ugyanakkor tökéletes arra, hogy amit a szerző át akar adni, ezáltal még inkább érvényesülni is tud.

Ez a regény – azon túl, hogy megfigyelhetők a szerzőre jellemző stílusjegyek – sok mindenben különbözik mind a korábbi, mind a későbbi művekől. A cselekmény nagy része egy repülőgépen játszódik, ahol semmi más nem történik, mint hogy Mark hol Evie-vel, hol Alysonnal beszélget, és osztják meg egymással a titkaikat. Ennek a három szereplőnek a múltját flashbackek formájában ismerhetjük meg, és ezek valóban azok, amiknek a nevük mutatja: villanások az elmúlt évtizedekből. Éppen ezért érdemes figyelni a dátumokra és a helyszínekre, mert – ezzel talán nem árulok el nagy titkot – a szálak végül szép lassan összeérnek. A mozaikdarabkák összeillesztése remek kis játéknak bizonyult, főleg, hogy ahogy egyre jobban áll össze a kép, úgy kap újabb és újabb értelmet a nagy egész. A három utason kívül kiemelt szerep jut még Connornak, Mark gyermekkori jóbarátjának és pszichológustársának is, akinek múltja szintén nem mentes a tragédiáktól és traumáktól, és akinek segítségnyújtása egyben vezeklés is lesz.

Összességében ismét egy olvasmányos, izgalmas, okosan felépített Musso-regényt kapunk, amelyhez hasonlót nem igen találni a piacon, így a szerző rajongóinak mondhatni kötelező. A jó hír, hogy a Park Könyvkiadó továbbra sem engedi az író „kezét”, a soron következő megjelenés a legfrissebb műve (Valaki más) lesz, a rossz hír viszont, hogy erre egészen 2025 tavaszáig várni kell.

Értékelés: 10/9

A kötet kedvezményesen innen rendelhető meg!

A szerző magyarul megjelent regényei:

És azután (Szerelem életre-halálra címmel is megjelent)
Ott leszel?
Visszajövök érted
Mi lesz velem nélküled?
Az angyal hív
Holnap
Central Park
Az éjszaka és a lányka
Az írók titkos élete
Egy párizsi apartman
Most!
Regényélet
A brooklyni lány
A szajnai ismeretlen
Angélique
Ments meg!
Mert szeretlek