Ötödik felkutatása

otodik csapdaja.JPGJohn, a Negyedik azt remélte, hogy miután a lorieni Védők megtalálták egymást, nem kell többé menekülniük. Megküzdhetnek végre ősi ellenségeikkel a mogadoriakkal, és legyőzhetik őket. Ám tévedett. Örülhettek, hogy ép bőrrel megúszták az összecsapást. A csapat tagjai Kilencedik chicagói búvóhelyén meghúzódva igyekeznek kigondolni, mi legyen a következő lépésük. Megerősödtek ugyan, az erejük mégis kevésnek bizonyult egy egész hadsereggel szemben. Hogy felülkerekedhessenek a mogokon, teljes mértékben el kell sajátítaniuk különleges képességeiket, a tálentumokat, és meg kell tanulniuk csapatban harcolni. És ami még ennél is fontosabb: meg kell tudniuk, pontosan milyen szerepet szántak nekik a Lorien Bölcsei. Felcsillan a remény, amikor egyszer csak titkos jelet kapnak Ötödiktől – de vajon nem ismét a mogadoriak csapdája vár rájuk? Sürgeti őket az idő: ha a jelet valóban Ötödik küldte, mindenképp meg kell találniuk, mielőtt a mogok csapnának le rá.

Régóta vártak már a rajongók a folytatásra, és nem véletlenül. Pittacus Lore regényfolyama vérbeli ifjúsági sci-fi, amely csavaros történetével és remekül kidolgozott karaktereivel hamar rabul ejtette az olvasókat. A magyarokat pedig különösen, ugyanis a Lorieni Krónikák sorozat azon ritka kiadások közé tartozik, ahol a kötetek iránti érdeklődés az idő előre haladtával nem csappant meg. (A könyvpiacon ugyanis általános jelenség, hogy - ha csak nem kiemelkedő sikerről van szó, - a sorozatok későbbi kötetei egyre kevesebb olvasót vonzanak.) És az már most borítékolható, hogy az idén megjelenő ötödik rész (amelynek címe egyelőre ismeretlen, hiszen még írják a szerzők) is nagy érdeklődésre tarthat számot, mivel a legújabb kötet igazi függővéggel zárult.

A fülszöveg szerint a szerző a Lorieni Bölcsek bölcse, aki tizenkét éve a Földön. Sejthető tehát, hogy ennek inkább a történetnek van köze, a valóságban ugyanis egy remek szerzőpárost takar a név: James Freyt és Jobie Hughes. Előbbi négy másik regényt is jegyez, köztük a hazánkban is megjelent Millió apró darabban címűt. Közös munkájuk, a Lorieni Krónikák egy hat kötetesre tervezett sorozat, amelynek negyedik része (Ötödik csapdája, jelen cikk tárgya) 2013 végétől érhető el magyarul, ennek megfelelően igyekszem a nagyobb spoilereket elkerülni, de aki még nem kezdett bele a sorozatba, az csak óvatosan olvasson tovább.
A védőknek már csak Ötödiket kell tehát felkutatniuk, ahhoz, hogy csapatuk teljessé váljon. Miután kapnak egy jelet, útnak is indulnak, hogy taggá avassák. Új hősünk kissé bizonytalan a többi védő iránt, de aztán szép lassan kiismerik egymást, és ereiket összeegyeztetve igyekeznek verhetetlenné válni. Kicsit talán unalmas lehet elsőre blikkre, hogy a regény ismét egy új védő beavatásáról szól, ezt csak a szokásos mogokkal való harc szakítja meg olykor-olykor. Bevallom, eleinte én kicsit untam is, hogy kvázi ugyanazt kapom, mint az előző három részben, de a végére a szerzőpáros igazán belendült. Ami el is várható tőlük, főleg, hogy már túl vagyunk a sorozat felén, csupán két kötet van hátra a végső ütközetig. Ennek megfelelően a kötet második fele már bővelkedik izgalmakban és fordulatokban, a lezárás pedig annyira nyitva hagyja az egész történetet, hogy az olvasó tövig lerágja a körmét, mire jön majd a folytatás. (Részemről az is biztos, hogy már a megjelenés napján kézbe fogom venni az új részt.)
A magyar kiadó maradt a jól bevált filmes hatású borítónál - habár csupán az első részből készült mozifilm -, ugyanakkor a címválasztás eléggé spoileres lett. Ennek köszönhetően a történet egyik csúcspontja eléggé kiszámíthatóvá válik, talán célszerűbb lett volna csupán Az ötödikre keresztelni a kötetet. 
Mindenesetre a védők csapata immáron teljessé vált, így a folytatás biztos sok mindenben fog különbözni az eddigi részektől: nem lesz új tag, akit fel kell kutatni, majd a csoportba való beilleszkedésével küzdeni, innentől kezdve csak a háborúra fognak koncentrálni (remélhetőleg) a szerzők.
Pittacus Lore: Ötödik csapdája, ford. Havadi Krisztina, Cartaphilus Kiadó, 2013, 312 oldal, 2990 Ft