Interjú Patrick J. Morrisonnal

Nemrég jelent meg a Főnix Könyvkiadó gondozásában Patrick J. Morrison regény, A Holló hatalmában. Nem titok, hogy a hangzatos név magyar szerzőt takar, aki volt olyan kedves és interjút adott a Könyvkritikák blog számára. Többek között megtudhatjátok, mivel is foglalkozik az írás mellett, miért döntött az álnév mellett, valamint a Nostradamus levelei sorozatról is kiderül egy-két érdekesség. 

Mielőtt rátérnénk a könyvekre és a regényírás, mesél egy kicsit magadról, mivel foglalkozol az írás mellett?

Az írás mellett egy mélygarázsban dolgozom parkolókezelőként. Meglehetősen nyugalmas munka, ingerszegény környezet; tökéletesen alkalmas az írásra. Szerencsére a főnököm megértő, és tudja, hogy az írás mellett is tisztességesen ellátom a munkaköri feladataimat.


A Holló hatalmában
az első kiadott regényed, de már korábban is jelentek meg írásaid egy egészen más műfajban (sci-fi). Akinek felkeltetted az érdeklődését, hol tudja elolvasni a korábbi műveidet?

Valójában mindenféle zsánerben jelentek meg műveim a szórakoztató műfajon belül: mese, vers, fantasy, történelmi novella, krimi. Olykor akadnak kísérleteim a szépirodalom terén is, sőt egyszer még haikukat is írtam. Rengeteg irodalmi honlapon fent vagyok Maggoth nicknéven, de a komfortzónámnak a Lidércfény számít, novellapopuláció szerint pedig a Karcolat.hu a természetes élőhelyem. A legtöbb novellámat ott lehet fellelni, mivel nagyon sokat köszönhetek annak a helynek. Szigorú kritikusok, de akik ott sajátítják el a gondolataik megfelelő formába öntését, kellő kitartással és a saját hangjuk megtalálásával csakugyan előrébb juthatnak.

A Holló hatalmában szereplői magyarok, a cselekmény is javarészt hazánkban játszódik, mégis angolszász névvel jelent meg a regény. Miért döntöttél az álnév mellett?

A Holló hatalmában valóban a Patrick J. Morrison álnév alatt jelent meg, aminek több oka is van. Először is nagy példaképeim közé tartoznak az olyan nagy, klasszikus ponyvaírok, mint például Rejtő Jenő, alias P. Howard. Másodszor bárki bármit mond, angolszász álnévvel még mindig jobban elvisznek egy könyvet (hacsak az író nem ismert médiasztár). Ez amúgy is csak egy összekacsintás a részemről az olvasóval, ha kinyítja a fedőlapot, rögtön látja, hogy ezt bizony magyar író írta. Az angol álnévvel egyértelműen a tudtára adom, hogy én bizony szórakoztató irodalmat írok – legalább is remélem, hogy így eléggé jelzésértékű ez a dolog. A fiamat Patriknak hívják, sajnos csak ritkán látom, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretném, az egyik kedvenc énekesem pedig Jim Morrison. Ezek után könnyen kitalálható, hogy jött létre a Patrick J. Morrison, még ha talán kissé prózainak is tűnhet a magyarázata.

covers_323354.jpgA Holló hatalmában a Nostradamus levelei első kötete. Hány részesre tervezed a sorozatot, és milyen izgalmakra számíthatunk a következő regényekben?

A Nostradamus levelei sorozat kilenc részes lesz a tervek szerint, de ez még változhat menet közben, például azon is múlik, gondolom, hogy lesz-e iránta érdeklődés. Több történelmi korszakba szeretnék ellátogatni kis hősömmel, és jó néhány fontos személyiséget megismerni. A következő részről annyit elárulhatok, hogy Petőfi és Nemzeti dal körül forog. Rajta kívül szándékomban áll még felkeresni H. G Wellst, (ha már a kedvencem) Rejtő Jenőt, H. P. Lovecraftot, Teslát, Bólyait, Houidinit, Da Vincit és még egyéb különleges embereket. Ezen kívül az időutazásban rejlő lehetőségekkel is szívesen eljátszanék, mert próbálok olyan koncepciót felépíteni, amely tágas mozgásteret biztosít ezen a téren. Hozzá kell tennem, sok mindentől függenek még ezek a dolgok, de legyünk bizakodóak, hogy sikerül véghezvinnem a terveimet. Mindenesetre egy sorozatírónak sok alternatívára fel kell készülnie: ha kell le tudom zárni trilógiaként is a sztorit, de akár a kilenc részt is túllépheti, ha van rá igény; alkalmazkodom a kiadóm elképzeléseihez.

Véleményem szerint a borító telitalálat lett? Volt beszólásod, hogy mit szeretnél látni, vagy teljes egészében Sánta Kirára (az illusztrátor - szerk.) bíztad az elkészítését?

Kira fantasztikusan jó rajzoló, úgyhogy alapvetően rábíztam, de ettől függetlenül volt beleszólásom, mert például túl világosnak találtam a hátteret, amibe beleolvadtak a betűk, és változtattak rajta a kedvemért. Mindenesetre nagyon örülök, hogy Farkas Zoli, a Főnix Könyvműhely feje őt választotta ki erre a feladatra.

Milyen műfajban próbálnád ki magad szívesen még?

Szívesen kipróbálnám a fantasyt is. A legutóbbi M.A.G.U.S. novellapályázaton szerencsére bekerültem egy jövő évi antológiában megjelentek közé, úgyhogy talán oda is meglesz a kapcsolat, ha még egyszer-kétszer sikerül ilyenen is villantanom valamit. Ezenkívül szívesen írnék krimiket és történelmi sztorikat, sőt akár horrort is, bár az roppantul nehéz. Lényegében persze mindegy, az a fő, hogy legyenek benne fordulatok meg csavarok, és jó sok akció.

Melyik az a könyv - akár klasszikus, akár mai - amit mindenkinek szívből ajánlanál?

A Poe, Lovecraft, Rejtő életművet egy az egyben ajánlanám mindenkinek, plusz James Clavellt, Ken Follettet, és természetesen Stephen Kinget, Dean R. Koontzot, Lee Childet, Jeferry Deavert, Joe R. Lansdale-t. Kedvenceim  közé tartoznak az olyan sorozatok, mint Frank Herbert Dűne-ciklusa, Salvatore Sötételf sorozata, Martintól a Trónok harca, Fonyódi Tibortól a Katedrális, Rowlingtól a Potter könyvek, Anne Rice-tól és Darren Shantól a vámpíros könyvek, a Mysterious Universe és a M.A.G.U.S. könyvek. Sorolhatnám ám napestig az írókat és a könyveket. Ernest Hemingwaytől az Akiért a harang szólt, Szerb Antaltól a Pendragon legendát, sosem érnék a végére. Végül, de nem utolsó sorban azonban azt is meg kell jegyeznem, hogy imádom a Főnix Könyvműhely most induló sorozatait. Vivien Holloway, Micky Long, Peter Sanawad, A. M. Amaranth és Holden Rose műveit, akik (talán nem árulok el nagy titkot), mind-mind álnév mögött rejtőzködő, tehetséges magyar írók.

Köszönöm az interjút!

Kapcsolódó cikkek:

A Holló hatalmában (kritika)