Meséld újra! - Nemo kapitány

covers_320524.jpgSzerző: Dave Eggers
Cím: Meséld újra! - Nemo kapitány (Capitano Nemo)
Fordító: Gács Éva
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 104

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Félúthoz érkezett az olasz Meséld újra!-sorozat hazai kiadása: a tíz kötetből eddig öt jelent meg hazánkban szűk másfél év alatt, jövőre pedig jönnek az újabb részek. Az Alessandro Baricco által útjára indított szériának a célja, hogy a kevésbé ismert klasszikusokat átírt formában, a történetet leegyszerűsítve tárják a fiatal olvasók elé, ezzel is megőrizve annak lényegét, a köztudatban való további fennmaradását. A mostani kötet több szempontból is különleges: ez az első ugyanis a sorozatban, amelyet nem olasz szerző mesélt újra, ráadásul a klasszikus Verne-regényt már többen is átdolgozták az évek alatt.

A tizenéves Consuelo nagybátyjával, Pierre bácsival együtt felszáll az Abraham Lincolnról elnevezett hajóra. Az elmúlt években ugyanis titokzatos tengeri szörny támadta meg a nyílt vízen hajózó halászhajókat, a tudós ennek a misztikumnak akar a végére járni. A leírások alapján egy minden eddiginél nagyobb lényről van szó, amelynek helyes szarva képes átfúrni bármilyen vastag acélt, ezáltal elsüllyesztve a tengeri járműveket és ártatlan emberek halálát okozza. Mint utóbb kiderült egy emberi kéz által alkotott tengeralattjáróról van szó, amelynek vezetője Nemo kapitány, aki őrült harcában a vizek védelmét tűzte ki célul.

Dave Eggers 1970-ben született Bostonban, számos díjjal kitüntetett író. A McSweeney’s irodalmi folyóirat és könyvkiadói társulás szerkesztője, valamint a hat nagyvárosban kilenc helyszínen működő 826 Valencia nonprofit oktatási központ alapítója. 2004-ben Voice of Witness (A tanú hangja) címmel könyvsorozatot indított, amelynek célkitűzése, hogy túlélők szóbeli beszámolói alapján fényt derítsen a világban zajló emberjogi válságokra. Első magyarul megjelent regénye az eposzi nagyságú Az elveszett fiú volt, ezt követte a mozivászonról is ismert Ahol a vadak várnak, valamint Az árvízi csónakos.

Ahogyan a bevezetőben is utaltam rá, Jules Verne regényeit már többen, többféleképpen átdolgozták. A legismertebbek közül (Nyolcvan nap alatt a Föld körül, Nemo kapitány, Kétévi vakáció) csak hazánkban 3-4 átirat készült, legutóbb a Klasszikusok könnyedén sorozatban is megjelent két regénye. Ami nem is csoda, hiszen a XIX. században élt francia író szinte összes regénye igazi remekmű, az elmúlt 150 évben nemzedékek nőttek fel rajta, hazánkban egy ideig Verne Gyulaként jelentek meg a könyvei, amelyekben a szereplők nevét is magyarosították. A sci-fi alapjait is ő fektette le, hiszen korát jóval megelőzve írt olyan szerkezetekről, amelyekről akkoriban még csak álmodtak a tudósok. Ilyen volt például a Nemo kapitányban is feltűnt tengeralattjáró, a repülőgép, vagy éppen a hőlégballon. Éppen emiatt mai szemmel nézve művei nem többek puszta kalandregényeknél, de azoknak is tökéletesen megállják a helyüket. 

Bevallom őszintén nálam eddig a Nemo kapitány kimaradt, így Dave Eggers változatát nagy lelkesedéssel vettem kézbe én is. Összehasonlítási alapon nincs, de ugyanakkor el kell ismernem, hogy a szerző remekül megoldotta ezt az újramesélést. Modernizálta a történetet, így megjelennek benne olyan ma használatos tárgyak, mint a mobiltelefon vagy a metro, de a szereplők nem restellenek a YouTubeon utánanézni egy-két videónak sem, ha úgy adódik a helyzet. Eggers ezzel is megmutatja, hogy maga a sztori időtlen, az igazi tartalmát és mondanivalóját, így is sikerül átadnia, ráadásul az olvasókhoz is közelebb hozza az egészet. Mint ahogyan többször utal rá, és az utószóban is írja, gyermekként azt hitte, maga a tengeri szörny a lényeg, de idővel rájött, hogy nem ettől válik kedvenccé az könyv. Hanem sokkal inkább azoktól a morális kérdésektől, amelyek az olvasóban és a főszereplőkben is felvetődik többször: van-e legális módja a gyilkolásnak, egy felsőbbrendű cél valóban szentesíti-e az eszközt, vagy idővel mi is olyanokká válunk, mint akiket igyekszünk elpusztítani? 

Értékelés: 10/8

Meséld újra! sorozat eddig megjelent kötetei:

Don Giovanni (újrameséli: Alessandro Baricco)
A jegyesek (újrameséli Umberto Eco)
Cyrano de Bergerac (újrameséli Stefano Benni)
Az orr (újrameséli Andrea Camilleri)
Nemo kapitány (újrameséli Dave Eggers)
Gulliver (újrameséli Jonathan Coe)
Antigoné (újrameséli Ali Smith)
Bűn és bűnhődés (újrameséli Abraham B. Yehoshua)
Gilgames (újrameséli Yiyun Li) 
Lear király (újrameséli Melania G. Mazzucco)