A harmadik

covers_326634.jpgSzerző: Holden Rose
Cím: A harmadik
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 132

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Főnix Könyvműhely az utóbbi időben egyre inkább kezdi stabilizálni helyét a gyermek- és ifjúsági könyvpiacon. Tavaly összesen tizenhat kötet látott napvilágot az ő gondozásukban, ami viszont ennél is nagyobb örömre adhat okot, az az, hogy hat új magyar szerzőt is sikerült bemutatniuk. Ezek egyik a Holden Rose név mögé rejtőző Kovács Attila, aki A harmadik című krimiregényével a legkisebbeket igyekszik megszólítani. 

Howard, Nita és Gil közösen táboroztak Németországban, ahol az egyik este sötét titkokra bukkantak. Az erdő közepén egy három tagból álló banda vert tanyát, de a gyerekek csak kettővel találkoztak. Szerencsére sikerült megmenekülniük és visszatérniük Angliába, ahol biztonságban vannak. Vagy mégsem? Howard meg van győződve arról, hogy a banda meg fogja keresni őket, és természetesen az ismeretlen harmadik útján akarnak a közelükbe férkőzni. De ki lehet a harmadik: az iskolai takarító, az új kihordólány, valamelyik tanár vagy esetleg a két pék közül az egyik?

A kiadó a sorozatot hét éven felülieknek ajánlja, amivel abszolút egyetértek, mert ez a regény kimondottan az alsó tagozatos gyerkőcök számára íródott. Akár felolvasásra, akár önálló olvasásra alkalmas, utóbbit szolgálják a nagybetűk és a képek, amelyek segítségével könnyen maga elé tudják képzelni a gyerekek a történetet. Természetesen a stílus és a cselekmény is a 7-10 éves korosztály igényeit elégíti ki, ennél nagyobbaknak nem igazán ajánlott, hiszen az ő logikájuk már ennél egy fokkal komolyabb. Véletlenül sem kívánom leszólni a könyvet, de fontosnak tartom kiemelni, hogy felső tagozatba járó gyereknek ne ez legyen az ajándék könyv, mert élvezni nem fogja, hiszen az egész történetet egy nyolc éves szemén keresztül ismerhetjük meg. 

Howard logikája ugye pedig abból áll, hogy a tolvajok hárman voltak, ők kettőt láttak, akkor mindenki, aki új a környezetében gyanús, mert miattuk jöttek el. Persze a végén kiderül, hogy tényleg így van, megérkezik a harmadik, és habár felnőttként elsőre meg lehetett mondani, hogy ki lesz az, elismerés az írónak, mert olyan csavart hozott be a történetbe, amely a gyerekeket garantáltan meg fogja lepni. 

A folytatás A nyúl akta címen már előkészületben van, abban a három gyerek ismételten újabb kalandokba bonyolódik.

Értékelés: 10/8