Új Marvel Extra

Szerkesztő: Harza Tamás
Cím: Új Marvel Extra
Fordító: Harza Tamás
Kiadó: Kingpin Kiadó
Oldalszám: 128

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az amerikai képregényekkel tavaly kezdtem tüzetesebben foglalkozni, amikor Pókember életében új korszak nyílt, és ezt kihasználva a magyar kiadó az akkor éppen aktuális számot potom 300 Ft-ért kínálta. Azóta "rajongásom" odáig fajult, hogy a Kingpin által kiadott Hihetetlen Pókember-, valamint Marvel+ kiadványokat sikerült majdnem teljes egészében begyűjtenem, valamint a Batman számaira is előfizetővé váltam. Ennek ellenére még mindig teljesen kezdő vagyok ezen a téren, nagyon sok esemény kimaradt az elmúlt évtizedekből, éppen ezért a profi képregény-szakértőktől előre elnézést kérek, ha esetleg valamilyen téves információt közölnék.

A Marvel Extra egy kéthavonta megjelenő képregénymagazin volt a hazai piacon, amely a legkülönbözőbb Marvel-szuperhősöket hozta el az olvasóknak. Az 1993 februárjától 1996 decemberéig tartó, összesen 24 számot megélt sorozat sokak nagy kedvence volt, ezt az űrt igyekezett pótolni 2010-ben a Kingpin Kiadó egy kötetformájában, amelynek stílszerűen az Új Marvel Extra lett a címe a keresztségben. (Azóta a régi hangulat ismét elérhető, 2012 februárjától szintén kéthavonta elérhető, a Marvel+ nevezetű újság, amely a jelenlegi, 28. számával immár túlélte a nagy elődöt.) A kötetben ezúttal négy történet kapott helyet, benne a legnépszerűbb szuperhősökkel: Pókember, Hulk, Fáklya és az akkoriban még szinte teljesen ismeretlen Deadpool.

Stan Lee: A csodálatos Pókember - A Vadász markában (The Amazing Spider-Man 47.) Az eredeti Pókember-sorozat egyik, viszonylag korai számába kapunk bepillantást, amelyet még a képregények atyja, Stan Lee írt és John Romita rajzolt. (A Lee-Romita páros képregényei egyébként 2014 óta a Peter Parker Pókember-sorozat különszámait képzik!) Az ismertetőnek hála hamar képbe kerülhetünk az előzményeket illetően: Kraven, a Vadász immár harmadszor próbálja meg eltenni láb alól Pókembert, ebben korábban Norman Osborn, a Zöld Manó is segítségére volt, azonban a férfi egy elektrosokk következtében teljesen elfelejtette a hálószövővel kapcsolatot összes emlékét. Peter egy egyetemi buliba (Flash-t besorozzák és őt búcsúztatják) hivatalos, ahová barátjával, Harry Osbornnal, valamint Gwen Stacy-vel és Mary Jane-nel együtt érkezik meg. Miközben a legnagyobb magánéleti problémája, hogy nem tudja, melyik lánynál is kezdeményezzen, megjelenik a börtönből nemrég szabadult, és igencsak felpaprikázott hangulatú Kraven, hogy magával vigye az ifjabbik Osbornt. A rajzolás és a történetmesélés is valójában klasszikusnak számít, elég csak összevetni a Hihetetlen Pókember most megjelent számaival. Talán kis túlzással állíthatom, hogy ennek a húsz oldalnak az elolvasása tovább tartott, mint egy 72 oldalas különszám kivégzése, annyi volt ebben a szöveg. Ezt a magam részéről egyáltalán nem bántam, mert a karaktereket is jobban megismerhettem, és emellett a cselekmény sem állt le, szinte filmszerűen pergett le az egész előttem.

Peter David: A hihetetlen Hulk - Randa-Rinózás (The Incredible Hulk 378.) Hulk a nagy, buta, zöld izé, ami tör-zúz. Nagyjából így lehetne jellemezni ezt a Marvel-hőst. Azután egy Peter David nevű fickó kezébe került a sorsa, aki bebizonyította, hogy igenis lehet érdekessé tenni egy amúgy érdektelen karaktert. (Ezt láthattuk a Marvel+ 2012/5-6. számában, valamint két különkiadásban.) De előtte tegyünk egy rövid, ám de annál viccesebb kitérőt, amelyben megismerkedhetünk a Szürke Hulkkal, akinek most az önkéntesen Télapóvá előlépett Rinóval kell megküzdenie egy plázában. Ez a történet sokat nem ad a karakterekhez (szerencsére mindkettőjükről kapunk egy oldalnyi leírást), talán éppen ez az oka, hogy a segédszerkesztők havában jelent meg ez a szám. De ettől függetlenül jót mulathatunk olvasás közben. 

Dan Slott: Pókember-Fáklya - Újra együtt (Spider-Man Human Torch 5.) Fáklya, a Fantasztikus Négyes tagja és Pókember egy közös kalandja. A Fantasztikus Négyes éppen a Hihetetlen Pókember legújabb különszámában teszi tiszteletét (2016/3), így ez a történet nem is lehetett volna aktuálisabb a számomra. Ez a rész arról mesél, hogyan tudta meg Fáklya, ki rejtőzik Pókember maszkja alatt. (A különszámban pedig pont erről megy a vita.) A dolog pikantériája, hogy Peter és Jonathan civilben is ismerik és ki nem állhatják egymást. Mint kiderül, egymás sikereire voltak féltékenyek, ezzel pedig kiválóan tükrözi a szerző (egy képregény szintjén természetesen), hogy nem feltétlenül az az élet az irigyelni való, amit annak tartunk. Slott egyébként a nálunk jelenleg futó Hihetetlen Pókember íróinak egyik oszlopos tagja, az új szerzők közül az én személyes kedvencem, szerencsére a kiadó is leginkább az ő írásai közül válogat.

Joe Kelly: Deadpool (Deadpool 11.) A kötet megjelenésének idején Deadpool neve nem volt annyira közismert Magyarországon mint most. Ez persze köszönhető egyfelől a kiadónak, aki a Marvel+ oldalain mutatta be az "új szuperhőst" (eddig összesen 10 szám jelent meg), másrészt a moziknak, ahol idén februárban tűnt fel Ryan Reynalds alakításában. A kötetbeli történet is jól mutatja be, hogy a Deadpool elsődleges célja a könnyed szórakozás, a többi szuperhősös képregénynek mutat görbe tükröt. Jelen sztori ezt pedig megfejeli egy időugrásos csavarral is: Deadpool Pókember egy régebbi kalandjába csöppen bele, méghozzá abba, amely a The Amazing Spider-Man 47. számában zajlott. Bizony, jól látjátok, ez volt a kötet első története. Így a magyar olvasóknak tényleg igazi kuriózum ez a szám. Bár megvallom, én ezt a részt a maga közel ötven oldalával időnként már untam, mégis érdekes volt látni, hogyan tudják egyszerre poénosra venni a figurát az alkotók, miközben a tisztelegnek is a nagy elődök előtt. Különösen tetszettek a kikacsintások a jövőbeli eseményekre (gondolok itt Kraven utolsó vadászatára, vagy a Klón-sztorira). A sztori csúcspontja kétségkívül Vak-Al volt, akinek szegény May néni bőrébe kellett kis időre belebújnia. Egyedül a rajzolással nem tudtam néhol megbarátkozni, a jelenbeli események illusztrációi nem igazán nyerték el a tetszésemet.

Összességében egy nagyon jól átgondolt, sokszínű válogatáskötetet kaptunk kézhez, a magam részéről kifejezetten sajnálom, hogy nem jött a folytatás ilyen formátumban. De siránkozni semmi ok: hiszen a Marvel+ továbbra is szállítja a különböző Marvel-hősök különböző kalandjait, és szerencsére nem csak a friss megjelenések, hanem a klasszikus sztorik közül is válogat.

Értékelés: 10/8