Modern románc

Szerző: Aziz Ansari
Cím: Modern románc (Modern Romance)
Fordító: Holló-Vaskó Péter
Kiadó: Fumax Gemini
Oldalszám: 264

A Fumax Kiadó idén tavasszal egy nagy bejelentéssel lepte meg az olvasókat: áprilistól megalakult a testvérkiadó Fumax Gemini néven, amely a non-fiction kategóriába tartozó könyveket lesz hivatott megjelentetni. A Könyvfesztiválra meg is jelent első kötetük, a Modern románc, amelyet a Könyvhéten követett a Hajnal előtt az árnyak című. Megvallom őszintén, nem igazán szoktam olvasni önsegítő könyveket, de a fordító rábeszélésére még is belevetettem magam Ansari könyvébe. (Én ezáltal nekem lett az egyik legmenőbb dedikálással ellátott könyvem!)

Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki? A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.

Aziz Ansari amerikai színész és komikus 1983. február 23-án látta meg a napvilágot Columbiában. Családja Indiából származik, anyja egy orvosi rendelőben dolgozik, apja gasztroenterológus. Aziz Bennettsville-ben nőtt fel, ezt követően a New York-i Egyetemen szerzett diplomát marketing szakon. Nevét hazánkban csak az igazán hardcore filmrajongók ismerhetik, legismertebb filmje talán a Spancserek vagy az Itt a vége, de a filmeket eredeti nyelven nézők A zöld uraiban és a Jégkorszak 4. részében is hallhatták a hangját, a tévénézők pedig leginkább a Dokik vagy a Városfejlesztési osztály című sorozatokban találkozhattak vele. Első könyve, a Modern románc 2015 nyarán jelent meg.

Igazság szerint nagyon nagy bajban vagyok ezzel a kötettel. Tulajdonképpen ezért is tartott ezt a kritikát ilyen sokáig megírni (még a nyár folyamán elolvastam). Élvezetes olvasmány volt, de valahogy nem érzem azt, hogy több lenne most az életem, vagy hogy könnyebb megérteni a szingliket. Gyakorlatilag Ansari csak egy kötetbe foglalta mindazt, amit az emberek többsége - véleményem szerint - amúgy is már sejtett, tudott.

A Modern románc hét fejezetben taglalja a párkapcsolati kérdéskört, ezek pedig sorrendben a következők: (1) A lelki társ keresése, (2) Randira hívás, (3) Online ismerkedés, (4) Választások és lehetőségek, (5) A szerelem nyomában nemzetközi vizeken, (6) Régi gondok új köntösben: sexting, megcsalás, szaglászás és szakítás, (7) Megállapodás. Az már ebből is látszik, hogy egy gondosan felépített tanulmányról van szó, hiszen lépésről lépésre haladunk, egy párkapcsolat kialakulásának a folyamatát követve. 

A könyv tulajdonképpen két alappillérre épül: az egyik, a mai kor összehasonlítása a szüleinkével, nagyszüleinkével, a másik pedig a technika rohamos fejlődésének kihatása a társkeresésre. Önmagában is érdekes mindkét témakör. És annak ellenére, hogy a könyv kutatásai főként Amerikára terjedtek ki, az első rész feltehetőleg a világ minden tájára igaz. Régebben talán tényleg egyszerűbb volt a társkeresés, hiszen a nők nem akartak karriert építeni (hú, ez most kicsit anti-feministának hangzik, de nem annak szánom), a kapcsolatok többsége a szülővárosban köttetett, és mintha az embereknek is kisebb lett volna az elvárása. 

A második nagy kör a modern társkeresés. Ma már akár online is ismerkedhetünk, minden további kötöttség nélkül szervezhetünk magunknak akár szexrandikat is, vagy akár találkozunk full vadidegenekkel két napnyi tinderes beszélgetést követően. És persze ugyanilyen gyorsan és könnyen képesek vagyunk elhinni, hogy megtaláltuk az igazit, hogy aztán hasonló gyorsasággal dobjuk ki az első felmerülő problémánál. 

Mindkét téma igencsak elgondolkodtató, magunkban pro és kontra érveket is felsorakoztathatunk, de ezt Ansari is megteszi eléggé humoros formában. Mert talán ez az az apróság, amivel kicsit kitűnhet a több tucat hasonló irodalom közül a Modern románc - habár összehasonlítási alapom nincsen -, hogy némi öniróniával fűszerezve állít némely esetben görbe tükröt elénk, és egy-két helyzetben magunkra vagy barátainkra is ismerhetünk.

Összegezve, tényleg egy jó könyv ez, amely végig olvastatja magát, a rövid fejezeteknek köszönhetően tömegközlekedéshez is kiváló (én javarészt ott olvastam), a téma pedig kellően érdekes, élvezetes. Csak nekem mégis hiányzott belőle valami plusz. 

Értékelés: 10/7