A zárt koporsó

Hercule Poirot új esetei 2.

covers_410170.jpgSzerző: Sophie Hannah
Cím: A zárt koporsó (Closed Casket)
Fordító: Molnár Eszter
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 496

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szerte a világban nagy port kavart a hír, hogy Agatha Christie örökösei engedélyt adtak Sophie Hannah írónő részére, hogy folytatást írjon a krimi koronázatlan királynője leghíresebb detektívfigurájának. A monogramos gyilkosság nagy port kavart, kapott hideget-meleget egyaránt (valljuk be, ez várható is volt), ám az bizonyos, hogy milliók voltak kíváncsiak arra, hogy vajon milyen új nyomozásban láthatják viszont kedvenc hősüket. Ha a kritikák nem is feltétlen, de az eladási példányszámok mindenképpen indokolttá tették a folytatást, így két évvel később megjelent a Catchpool és Poirot-páros második története is.

Edward Catchpoolt és Hercule Poirot-t vendégségbe hívják egy írországi kastélyba. A vendéglátó pedig nem más, mint a híres gyermek-krimi író, Lady Athelinda Playford. A két nyomozó sejti, hogy nem egy szimpla baráti beszélgetésre vagy egy pihentető hosszú hétvégére számíthatnak. Lady Playford a vacsoránál jelenti be az egybegyűltek – két gyermeke és párjaik, ügyvédje és annak üzlettársa, személyi titkára és egy ápolónő – előtt, hogy megváltoztatta a végrendeletét. A végakarat szerint a tetemes vagyon a nő halála esetén ugyanis nem a gyermekeit, hanem halálos beteg titkárát, Joseph Scotchert illeti. A bejelentés, ahogyan várható volt, nagy felháborodást vált ki. Joseph Scotcher azonban még aznap éjjel meggyilkolják. Poirot és Catchpool pedig lázas nyomozásba kezd, de a szálak és a vallomások egyre inkább összegabalyodnak.

Sophie Hannah 1971-ben született Manchesterben, Norman Geras akadémikus és Adèle Geras író gyermekeként. Első verseskötete, a The Hero and the Girl Next Door 24 éves korában jelent meg, legnagyobb hatással Wendy Cope és Lewis Caroll volt művészetére. Emellett gyermekregényeket és horrorregényeket is írt, ám az igazi elismerést számára a 2006-ban megjelent Idegen arcocska hozta meg. A pszichológiai thrillert újabb kilenc követte (ebből jelenleg nyolc érhető el magyarul), míg 2014-ben abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy ő írhatta meg Agatha Christie Poirot-jának újabb kalandjait az örökös engedélyével, az új sorozatnak ezidáig két kötete jelent meg. Jelenleg Cambridge-ben él férjével és két gyermekével.

Az előző rész kritikájánál kitértem arra, hogy roppant kevés Agatha Christie-regényt olvastam életem során, tehát én abszolút elfogulatlanul álltam hozzá Sophie Hannah művéhez. A monogramos gyilkosságok, habár egy kissé túlbonyolított, de ettől függetlenül egy tisztességgel megírt krimi volt, ami engem teljesen mértékig lekötött, így már nagyon vártam, hogy az újabb kalandot is elolvassam. És milyen jól tettem, mert a folytatás magasan túlszárnyalta az első rész nyújtotta élményt.

Habár feltehetőleg bátor kijelentés lesz ez tőlem és biztosan lesz, aki megcáfolja, de Agatha Christie a legtöbb krimije pofonegyszerű recept alapján készül: zárj össze egy maréknyi embert egy kicsit a valóságtól távol eső helyen és az egyikük haljon meg. Legyen ott egy eszes nyomozó (akár hivatásos, akár önjelölt), aki kihallgat minden életben maradott személyt, majd a tanúvallomásokat szépen összevetve megoldja a rejtélyt. A zárt koporsó pedig pontosan ezen recept alapján íródott. Ez pedig az egyik olyan változás A monogramos gyilkosságokhoz képest, amely jót tett a történetnek, mint ahogyan az is, hogy Poirot francia mondatainak száma is csökkent, valamint arrogáns és valljuk be, időnként elég nagyképű megszólalásaiból is visszavett.

Maga a gyilkosság és a rejtély megoldása is izgalmasabbra sikeredett, és szerencsére az esetet sem bonyolította annyira túl a szerző, mint ahogyan tette az első részben. Habár eleinte nehéz megjegyezni a sok szereplőt, akiket szinte egyszerre ismerünk meg, de ebben segítségünkre volt a történetben szereplő ház alaprajza, amelyet a kötet elején találunk. A megoldás csavaros, és mindvégig kapunk utalásokat is rá, ugyanis a regénybeli írónő gyermekek számára ír krimiket, aminek a cselekmény több pontján is jelentősége lesz. A karakterek egyébként többnyire életszerűek, nincsenek túlbonyolítva, egy-két főbb jellemvonással rendelkeznek csupán, amelyek éppen elegendőek ahhoz, hogy funkciójukat betöltsék.

Összességében egy csavaros, az izgalmat mindvégig fenntartó történetet kaptam, amely egyfelől meghozta a kedvem, hogy neki kezdjek szép lassan az itthon lévő Agatha Christie-gyűjteményemnek, másrészt, hogy bizakodjak abban, hogy Sophie Hannah is megörvendeztet minket még pár hasonlóan jó regénnyel.

Értékelés: 10/9

 

A szerző magyarul megjelent könyvei:

Hercule Poirot új esetei

  1. A monogramos gyilkosságok
  2. A zárt koporsó

Spilling Bűnügyi Osztály (CID)

  1. Idegen arcocska
  2. Bántó távolság
  3. Holtpont
  4. A másik fele él
  5. Elnémult babaszobák
  6. Az idegen ház
  7. Kegyetlen
  8. Kiszolgáltatva