Grindelwald bűntettei - Az eredeti forgatókönyv

covers_531201.jpgSzerző: J. K. Rowling
Cím: Grindelwald bűntettei (The Crimes of Grindelwald)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 292

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a második Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Grindelwald bűntettei névre hallgató részt is hazavihetjük kötet formájában.

Az első történetben foglyul ejtett Grindelwaldot a legerősebb varázslók felügyelete mellett igyekeznek Amerikából Európából szállítani, hogy ott kapja meg méltó büntetését. Csakhogy a férfinak sikerül megszöknie, és Párizsban elrejtőznie. Mindeközben Göthe Salmandert, aki a rá kiszabott kiutazási tilalom miatt nem hagyhatja el Angliát, felkeresi Albus Dumbledore, hogy a segítéségét kérje Grindelwald kézre kerítésében. Miután Göthe életében ismét feltűnik Queenie és a szerelmi bűbájjal sújtott Jacob, akiktől megtudja, hogy Tina is Párizsban tartozik, minden szabályt áthágva Franciaországba utazik, hogy miközben a sötét varázsló után nyomoz, ismét találkozhasson a lánnyal.

Megvallom őszintén, eléggé vegyes érzelmekkel viseltetek a(z elméletben öt részből álló) Legendás állatok-franchise második története iránt. A film több ponton megcsillogtatja Rowling határtalan fantáziáját, egyedi történetszövési stílusát, olykor még a Harry Potter-regények hangulatát is felidézi, de egyelőre nem érzem azt, hogy rajongani tudnék a sorozatért. (Persze, ebben az is közrejátszhat, hogy időközben felnőtt lettem, másként tekintek erre a világra, mint tizenévesként.) Számomra túl kusza a történet, amit tetéz, Rowling pedig néha szappanoperába illő csavarokkal kívánja fordulatossá tenni a sztorit. Kíváncsi vagyok, Grindelwald végül túlszárnyalja-e majd Voldermortot (elméletben nem szabadna, hiszen utóbbi minden idők legnagyobb sötét varázslója), egyelőre kicsivel le van maradva. Hiszen azon kívül, hogy el kezdett toborozni egy saját bandát, illetve az aranyvérűek feljebbvalóságát hirdeti, nem sok mindent követett el. Különösen olyat, ami indokolná a címbeli bűntetteket, mert egyelőre nem láttunk tőle semmit, ami meggyőzné a nézőt/olvasót arról, hogy miért is olyan veszélyes és hatalmas ellenfél, hogy a legkiválóbb mágusok felügyelete alatt is sikerül végrehajtania egy szökést.

Az első rész kapcsán már kifejtettem, hogy a forgatókönyvek megjelenése azért mégis örvendetes, mert így az olvasó az olyan apróbb részletekre is felfigyelhet, ami a film nézésekor elkerülte a figyelmét. Vagy éppen az összefüggésegeket is könnyebb átlátni, a tucatnyi karaktert elhelyezni a történetben (számomra eleinte például zavaró volt, hogy az első jelenetben a szereplők háromnegyedéről azt sem tudtam kicsoda és mit akar). Ezzel pedig el is érkeztem a Legendás állatok-sorozat legnagyobb hiányosságához: Rowling fantáziájának szinte semmi sem szabhat határt, kivéve a kétórás játékidő. A szerző ugyanis igyekszik ugyanakkora kreativitással felépíteni az egész világra kiterjedő varázsló-univerzumot, mint ahogyan tette ezt a Potter-regényeknél, de érezhetően mindezt nem képes bemutatni egy mozifilmben. Éppen ezért kicsivel jobban örülnék neki, ha a Göthe Salmanderhez kapcsoló történeteket a későbbiekben regény formájában is olvashatnánk – bár tudom, erre minimális az esély.

De egyelőre azonban örüljünk annak, ami van, mégpedig a forgatókönyvnek, amely, hasonlóan az előző részhez, most is különösen igényes kiadásban jelent meg. A minimalista, ám mégis hangulatos borító, a belső illusztrációk, és úgy en bloc a kivitelezés gondoskodik arról, hogy egy igazi könyves gyöngyszemet tudhassunk a polcunkon. Emellett arra is tökéletes a kötet, hogy ismét elmerülhessünk a varázslók világában, felidézhessük a film legjobb pillanatait. Mindig érdekes megfigyelni, honnan indult és meddig jutott egy alkotás, így például azt, hogy Rowling milyen instrukciókkal látta a rendezőt és a színészeket, vagy éppen egy-egy látványosabb jelenet miből született meg.

A Potter-rajongóknak mindenképpen érdemes beszerezni a kötetet (bár, valószínűnek tartom, hogy az igazán nagy fanatikusok már a megjelenés napján szert tettek rá), hiszen mondhatni, kötelező eleme kell lennie minden háztartásnak, ahol a szeptológia kötetei is megtalálhatóak.

Értékelés: 10/8