Stacey Halls: Familiárisok

covers_609305.jpgFülszöveg: Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és már előkészületben van a tévés adaptáció is. Májusban pedig itthon is boltokban kerül legújabb műve, A lelenc.

"A szóbeszéd még a betegségnél is gyorsabban terjed, és ugyanolyan pusztító lehet."

A Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok magyarul a XXI. Század Kiadó Kult Könyvek-sorozatában jelent meg 2020-ban. A kortárs szépirodalmi regényeket magába foglaló válogatás köteteiről minden esetben elmondhatjuk, hogy kivitelezésben is magas minőséget képviselnek, Stacey Halls könyvének azonban ezt is sikerült túlszárnyalnia. Ez tipikusan az a kötet, amely pusztán a borítóval felhívja magára a figyelmet és ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a csábításnak, hogy ne akarná megszerezni. A kívül-belül csodálatos és szemet gyönyörködtető könyv szerencsére tartalmában sem okoz csalódást: igazán különleges történetet kapunk.

Habár eleinte azt hittem, hogy egy, a mágikus realizmus műfajába tartozó regényről lesz szó, hamar kiderült, hogy egészen másról van szó, ráadásul a cselekmény is valós alapokra épül. A salemi boszorkányperekről feltehetőleg sokan hallottunk már, viszont a XVII. századi Angliában, Lanceshire-ben is volt egy hírhedt bírósági ügy: 1612-ben 11 asszony került a vádlottak padjára, közülük 10 nőt halálra is ítéltek egy kisgyermek vallomása alapján. A szintén ebben a megyéből származó Hallst figyelmét az eset és az egyetlen túlélő története keltette fel, ez adja első regényének kiinduló pontját is.

"Az asszonyok életet és halált hordanak ki a hasukban, amikor megfogannak; ez létezésünk megváltoztathatatlan ténye."

Halls egészen egyedi hangvétellel tárja elénk ezt a nem mindennapi történetet. Megvallom őszintén, én kicsit nehezen rázódtam bele a sztoriba, kellett egy kis idő, amíg megszoktam az írónő stílusát, azonban, amint sikerült magával ragadnia az atmoszférának, nagyon nehezen szakadtam ki ebből a világból. Alapból szeretem ezt a korszakot, és a téma is elég érdekfeszítőnek hatott, még akkor is, ha elsősorban nem is annyira a boszorkányperekről, mint a főszereplő személyes küzdelméről szólt. Egyben az ez az igazi erőssége is a regénynek, hiszen egy olyan képet fest le az akkori társadalomról, és a nőknek az abban vállalt szerepéről, amely roppant valóságos, ennek megfelelően pedig egészen fájdalmas is tud lenni. Láthatjuk, hogy mennyire semmibe vették őket, nem dönthettek sem saját életükről, sem a testükről, vagyis egész egyszerűen nem tudtak érvényesülni. Ott van például Alice, a bába, aki hatalmas tudás birtokában van, ennek ellenére egy kocsmában dolgozik a mindennapi megélhetésért, és még a másokon való segítségért sem kapja meg a megfelelő kompenzációt. Mégis: ő lesz az, aki erőt ad Fleetwoodnak, hogy a fiatal lány érvényesülni tudjon – amennyire csak a helyzete engedi. Megdöbbentő, hogy néhány mondat és gondolat, amely hozzá köthető, mennyire aktuális még ma is: „Két fiút. Senkinek sem kívánnám egy lány életét." – mondja, amikor megkérdezik, hogy fiút vagy lányt szeretne szülni.

A Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok egy igazi történelmi regény, amely leginkább a társadalomkritikára helyezi a hangsúlyt, egyúttal emléket állít a kor legerősebb női hőseinek. Éppen ezért ajánlom mindenkinek, aki szereti a szépirodalmi igényességgel megírt, elgondolkodtató történeteket – az olyanokat, amelyek bár 400 évvel ezelőtt játszódnak, mégis megvan a maguk aktualitása is.

Stacey Halls: Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok (The Familiars); ford.: Simonyi Ágnes; XXI. Század Kiadó, 352 oldal, 4.490,- Ft

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!