Fenevad

Démonvilág 5.

covers_37952.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Fenevad (Blood Beast)
Fordító: Polyák Béla
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 252

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

A Démonvilág sorozat ötödik kötetében visszatérünk az első és harmadik részben megismert Grubbs Gradyhez és családjához, és az is körvonalazódni kezd az olvasóban, hogyan fognak összeérni az előző kötet főhősének, Becnek a története a jelenkoréval.

Grubbs Gradyt a Vérfüreden történt mészárlást követően minden éjjel rémálmok gyötrik, ráadásul minden jel szerint őt is utoléri a családi átok. A fiú ugyanis a vérfarkassá válás tüneteit kezdi észlelni magán, azonban egyelőre nem tesz erről említést Dervishnek, bízva abban, hogy a benne rejlő mágia elég erős lesz ahhoz, legyőzze a halálos kórt. Nappal igyekszik a tinédzserek hétköznapi életét élni: az iskolában szoros barátságot köt Loch-kal és bandájával, de eközben régi barátját Bill-E-t elhanyagolja. Amikor azonban szóba kerül egy titokzatos elásott kincs, Loch és Bill-E fegyverszünetet köt egymással, hogy hármasban, közösen induljanak megkeresni azt. A kaland azonban hamarosan nemvárt, tragikus fordulatot vesz, nem sokkal később pedig feltűnik a múltból egy ismerős arc.

A Fenevadról nehéz spoilermentesen írni, hiszen ebben a kötetben olyan tempóban követik egymást az események (egyik a másikból következve), hogy bármely apró információ elrontaná a leendő olvasó örömét. A regény két nagy részből áll: az elsőben Grubbs Grady mindennapjainak lehetünk tanúi, annak, hogyan próbál meg átlagos tinédzserként élni, miközben az a lehetőség, hogy ő is vérfarkassá váljon, Damoklész kardjaként lebeg a feje felett. Shan ebben a részben egy olyan, szintén hétköznapi problémát is behoz a cselekménybe, amely sokak számára lehet ismerős: Grubbs hamarosan az iskola menő bandájának tagja lesz, addig legjobb barátját, Bill-E-t viszont elhanyagolja. Ezáltal a szerző, ha nem is teszi mindenképpen szimpatikussá főhősünket, de emberibbé annál inkább, hiszen ő sem képes arra, hogy minden helyzetben jól döntsön. Később, persze, Loch és Bill-E kényszerűségből látszatbarátságot köt, és talán valóban kezdenék is megkedvelni egymást, ugyanakkor a kincsvadászat váratlanul tragikus fordulatot vesz.

A második részben egy régi ismerőst sodor a szél hőseink útjába, ráadásul Dervish is újabb titkokat árul el a démoni és az őket körülvevő mágikus világról. Ezáltal mi, olvasók is már kezdhetjük sejteni, hogy miért is volt szükség az 1500 évvel ezelőtti történetszálra az előző kötetben, de feltehetőleg Becnek a továbbiakban is lesz szerepe. (Legalábbis a magam részéről bízom benne.) Habár korábbi emlékeim alapján ezt a kötetet nem kedveltem annyira, most mégis sokkal jobban le tudott kötni, mint az előzőek, de a cselekményt még most is kicsit lassúnak és vontatottnak éreztem. De Shan javára legyen írva, az utolsó fejezetekre mindez felpörgött rendesen, és annak ellenére, hogy bizonyos fordulatok kiszámíthatóak (főleg azoknak, akik ismerik az író stílusát), még így is tudott meglepetést okozni. Sejtéseim szerint nem lesz minden annyira egyszerű, mint amennyire tűnik (bár most sem tűnik annyira annak), és feltehetőleg több ponton is megvezeti az olvasókat a szerző, így már kicsit nagyobb bizalommal fogok belevágni a következő kötetbe júniusban.

Értékelés: 10/8