Valaki figyel

Berger & Blom 1.

covers_646941.jpgSzerző: Arne Dahl
Cím: Valaki figyel (Utmarker)
Fordító: Szieberth Ádám
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 360

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Régi-új írót köszönthettünk tavaly ilyenkor a Skandináv Krimik sorozatban: Arne Dahl neve ismerősen csenghetett a hazai olvasóknak (2014-ben el is látogatott Magyarországra), de a svéd szerzőnek először jelent meg regénye az Animus Kiadó gondozásában.

Sam Berger felügyelő csapatával egy titokzatos fülest követően behatol egy märstai házba, ám ott csak kongó üresség fogadja őket. Pedig a férfi biztos volt benne, hogy rábukkannak Ellen Savingerre, a néhány héttel ezelőtt eltűnt tinédzser lányra - vagy legalább bármire, ami nyomra vezetné őket a hollétét illetően. Berger mindössze egy parányi fém fogaskereket talál, pontosan úgy, mint két korábbi esetnél, ahol szintén fiatal lányoknak veszett nyoma egyik napról a másikra - akik talán már nem is élnek. A felügyelő meg van győződve arról, hogy az esetek összefüggnek, ám főnöke, Allan Gudmundsson hallani sem akar erről az elméletről, hiszen, mint mondja: "Svédországban nincsenek sorozatgyilkosok." Berger a felettesei támogatása nélkül, saját szakállára folytatja a nyomozást, amely nem várt fordulatot vesz egy nő, Nathalie Fredén felbukkanásával, aki különleges módon minden helyszínen megjelent biciklijével.

Az 1963-as születésű Arne Dahlt (eredeti nevén: Jan Arnaldot) Skandinávia egyik legjobb, irodalmi színvonalon alkotó krimiírójának tartják. A könyvei több mint négymillió példányban keltek el, és harminckét nyelvre fordították le őket. Regényeit Németországban, Dániában és Svédországban is rangos díjakkal ismerték el. Első műveit, az 1990-es években még saját nevén jelentette meg, az Arne Dahl írói nevet 1999-ben vette fel, ekkor jelent meg az Intercrime-sorozat első része, amelyet aztán további kilenc követett. (Az első két könyv Misterioso és Rossz vér címmel magyarul is olvasható a Scolar Kiadó jóvoltából.) A regényfolyamból két évadot és húsz epizódot megélt tévésorozat is készült. Dahl 2016-ban kezdett el dolgozni a (jelenleg öt kötetből álló) Sam Berger és Molly Blom nyomozókról szóló új sorozatán, melynek a Valaki figyel az első részea folytatást pedig Hajsza címmel kereshetjük a boltokban.

arne_dahl_1.jpg

Arne Dahl (Fotó: Sara Arnald)

A Valaki figyel több szempontból sem tekinthető szokványos skandináv kriminek, még akkor sem, ha szerzője valóban skandináv és műfaja valóban krimi. Ebből a történetből szinte teljes mértékig hiányzik a társadalomkritika és hangulatában sem idézi meg azt a hűvös, északi atmoszférát, amely ezekre a művekre általánosságban jellemző, ráadásul főhőse sem érkezik annyira mélyről (vagy éppen tart a mélységbe), mint pályatársai. Dahl regénye tulajdonképpen egy hagyományos krimi, amelynek svéd szereplői svédországi helyszíneken nyomoznak, de a nemzet és az ország lehetne bármely más a világon. Persze, mindez semmit nem von le a történet élvezeti értékéből, sőt a szerző egy-két csavarral ad is néhány pofont a műfajnak és ezáltal az olvasónak is.

Gondolok itt elsősorban a nyomozópáros női tagjának, Molly Blomnak a felbukkanására. Anélkül, hogy lelőném a poént, csak annyit árulok el, hogy Dahl igazán különleges módon emeli be a cselekménybe ezt a karaktert, aki főszereplő mivolta ellenére viszonylag későn lép színre. Megjelenésével azonban a nyomozás teljes addigi eredményét fenekestül felforgatja, és onnantól kezdve, hogy Berger és Blom is kiteríti egymás előtt a lapjait, az események rekordsebességgel kezdik váltani egymást. Egyből értelmet nyernek a Bergernek hátrahagyott óramű-alkatrészek (az időnek többszörösen is jelentős szerep jut a történetben, nem egyszer szimbolikus értelemben, erre utal többek között a borítón található fogaskerék is), valamint az is, hogy a múlt árnyai elől senki nem bújhat el. 

A Valaki figyel abban a tekintetben is egyedinek számít, hogy bár nyomozópárosának mindkét tagja a rendőrség kötelékéből érkezik, magát az eset felderítését már saját szakállukra fejezik be. Ezzel Dahl vegyíti a krimik főhőseinek jellemvonásait: rendelkeznek megfelelő tapasztalattal a nyomozás terén, ugyanakkor információk terén meg van kötve a kezük, hiszen azokhoz egy idő után nem tudnak hivatalos úton hozzájutni, így afféle "amatőrként" kell felgöngyölíteniük az ügyet. A történet végig izgalmas és pergős, maga a krimiszál is eléggé összetett ahhoz, hogy fenntartsa a figyelmet és a koncentrációt, de mégsem annyira bonyolult, hogy időnként vissza kelljen lapoznunk, hogy tisztán lássuk a képet. Kár, hogy a szereplők terén ugyanez már nem mondható el. 

Sam Berger figurája az utóbbi évek egyik legátlagosabb nyomozójának is tekinthető, hiszen élete legnagyobb traumája, hogy felesége elhagyta őt, két gyermekével együtt pedig Franciaországba költözött, így a férfi két és fél éve nem látta őket. Molly Blom alakja egy kicsivel érdekesebb - de az is csak addig az, amíg képbe nem kerülünk az ő pontos szerepével a történetben. Persze, mindkettejük múltjának (főleg a gimnáziumban eltöltött éveiknek) megvan az a része, amelyre nem lehetnek kimondottan büszkék, de ezek inkább a jelen kötet ügyéhez, semmint jellemük felépítéséhez kapcsolódik. (Legalábbis kíváncsi leszek, mindennek lesz-e szerepe a folytatásban.) Allan Gudmundsson főfelügyelő (Berger felettese) hozza a szokásos jellemvonásokat, ahogyan a felügyelő tanítványa, az általa csak Őzikének hívott Desiré Rosenkvist is, aki ténylegesen csak jobbkéznek számít, ugyanakkor pont ezért a legjobb beszólások is hozzá köthetőek. 

Összességében tehát a Valaki figyel egy tisztességesen összerakott és felépített krimi, a megfelelő számú és a legjobb időben elhelyezett csavarokkal, és kétségtelen, hogy Dahl írói stílusa valóban irodalmi minőséget képvisel, de a szereplők többsége egyelőre nem tudott a szívemhez nőni. A folytatásra azért kíváncsi vagyok, főleg a befejezés fényében.

Értékelés: 10/8

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!