Agatha Raisin és az elültetett kertész

elültetet.JPGSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és az elültetett kertész (Agatha Raisin and the Potted Gardener)
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalak száma: 224 (256)

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Hosszas várakozás után végre én is kézbe vehettem kedvenc idős nyomozónőm harmadik kalandját. Ráadásul hamarosan (március elején) jön a negyedik rész, így mindenképpen iparkodnom kellett a kötet elolvasásával. Beaton pedig most sem okozott csalódást.

Agatha Raisin visszatért több hetes európai vakációjáról (ennek a nőnek mennyi pénze van?!), ám nem csak kellemes hírek fogadják. Míg ő odavolt, "új lány" költözött a városba az ötvenes éveit taposó, ám igen fitt és csinos Mary Fortune személyében, akit látszólag mindenki kedvel. Mary remek kertész hírében áll, így nem is kérdéses, hogy ő is részt vesz a Carselyben megrendezendő kertészeti kiállításon. Agatha azonban nem adja fel, ő is benevez a versenyre (bár a virágok olyan közel állnak hozzá, mint a pitesütés), hogy ismételten felhívja magára James figyelmét. Egy nap azonban holtan találják Maryt, ráadásul a gyilkos elég stílszerűen végzett áldozatával: fellógatta a melegházban, a növények között.

Túl sok újdonságot nem tudok elmondani a sorozatról, mint amit már eddig is leírtam az első két kötet kapcsán: humoros, kissé morbid, izgalmas, bámulatos. Sőt, talán azt is mondhatom, hogy az eddigi részek közül ez tetszett a leginkább. Bár a korábbi kötetekben is akadtak vicces jelenetek (gondoljunk csak a mosdóbeli kalandjára), itt szinte minden oldalon felkacagtam valamin (legtöbbször Agatha beszólásain és/vagy gondolatain). Nagyon tetszik a főszereplőpáros se veled-se nélküled kapcsolata, és kicsit utánaolvasva bebizonyosodott, hogy tart valahová ez a szál, remélem, mi is hamarosan utolérjük az eredeti kiadást (még 19 kötet...).

Ami még pozitívum, hogy a nyomozás során jobban megismerhettük Carsely lakóit. Amikor Agatha és James beszélgetett a falubeliekkel (itt mindenki ötven év feletti), többet megtudhattunk a múltjukról, jobban megismerhettük őket. Visszatérő szereplőként pedig találkozhattunk ismét Billel és Roy-jal, akik fiatalságukkal még több felüdülésről gondoskodtak.

A krimi-szál is jóval kidolgozottabb volt, jó sok gyanúsítottat kaptunk, így nekem is több tippem volt a gyilkos személyére. Részben be is jött, de okozott pár meglepetést a nyomozás. A végkifejlet pedig igen egyszerű, de nekem nagyon tetszett, hogy Beaton bemutatta, a legkisebb indok is vezethet gyilkossághoz.

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)