Szelíd vadak

szelid.jpgSzerző: Jodi Picoult
Cím: Szelíd vadak (Larger than life)
Fordító: Babits Péter
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 129

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Úgy tűnik, 2014 a magyar Picoult-rajongók éve lesz. Májusban jelent egy sokak által már nagyon várt régebbi regénye, az általam legjobbnak titulált Sorsfordítók, ősszel pedig érkezik a legfrissebb műve, a Találj rám. De előtte az Athenaeum Kiadó meglepte az olvasókat egy igazi csemegével: az amerikai megjelenéssel egy napon kiadták a fent említett regény előzménytörténetét e-könyvben, igazán barátságos áron.

Alice egész életében anyja álmait kényszerült megvalósítani. Habár már gyermekkorától kezdve élénken érdeklődött az állatok és a természet iránt, anyja kényszerítette rá, hogy nagyszerű tudós váljék belőle. Egy nap úgy dönt, hátat fordít addig életének, és a főemlősök kutatását hátrahagyva igazi szenvedélyének szenteli az életét: az elefántoknak. Így kerül egy botswanai településre, ahol más kutatókkal és őslakosokkal együtt figyelheti az elefántcsordák viselkedését. Egy nap azonban szörnyű dologra bukkan: orvvadászok meggyilkolnak egy kisebb csapatot, csak egy apró bébit hagynak életben. Alice áthágva a szabályokat, úgy dönt, nem hagyja elpusztulni az állatot, és magával viszi a táborba. Azonban nem sejti, hogy érzelmei idővel felülkerekednek szakmai tudásán, és ezzel olyan lavinát indít el, amit már nem lehet megállítani.

Ha röviden kellene bemutatnom ezt a művet, annyit mondanék: Picoult kis terjedelemben is képes nagyot alkotni. Maga a történet (novella, kisregény - nevezhetjük akárhogy) alig 120 oldal, de viszonylag nagyobb betűkkel, sorközökkel van tördelve, így körülbelül egy-másfél óra alatt el is olvasható. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy ezalatt a rövid idő alatt is mennyi mondanivalót tud átadni az olvasójának, mennyi érzelmet képes megmozgatni bennük.

Igaz, nálam pont telibe talált a témával, ugyanis az elefántokra én úgy gondolok, mint a legnemesebb állatokra a Földön. (Éppen ezért osztom Alice véleményét a cirkuszi mutatványokról, én szabályosan rosszul vagyok, akárhányszor látom, mennyire természetellenes cselekedetekre kényszerítik szegényeket.) A Fővárosi Állat- és Növénykertben is hosszan el tudom nézegetni Ashát, a kis elefántot, ahogyan feltalálja magát, ahogyan fut az anyja után, vagy éppen álmosan lóbálja az ormányát. Szóval azt kell mondanom, hogy férfi létemre bizony voltak részek, ahol elszorult a szívem, hiszen teljesen magam előtt láttam a haldokló és szenvedő állatokat. Ugyanakkor sokszor öröm is átjárta a testemet, hiszen nagyon sok lényeges információt oszt meg az elefántokról a szerző, szokásos módon alaposan utánajárt a témának. Az állatvédelmi egyezményektől kezdve, az afrikai nép kultúráján és nyelvén át egészen az elefántok viselkedési szokásaikig, mind-mind remekül leírt részek.

És emellett lefestett egy teljes életutat. Alice mesélésében felváltva lehetünk tanúi múltnak és jelennek, míg a történet végére teljesen összeáll a kép. Sokszor megsajnáltam ezt a fiatal nőt is, hiszen igyekezett kitörni anyja irányítása alól, ugyanakkor csak későn jött rá arra, hogy ő maga hol hibázott. Saját kárán tanul az ember - ez nagyon is igaz ebben az esetben, ám sajnos Alice cselekedeteivel, gondolkodásával bármennyire is szimpatizálunk mindvégig, rá kell jönnünk, hogy bizony néha hagyni kell, hogy a természet tegye a dolgát, nekünk nem szabad közbeavatkoznunk. 

Kíváncsi leszek, Alice milyen szerepet fog betölteni a Találj rám című regényben, illetve mennyi utalást fogunk találni erre a történetre. Engem már most meggyőzött a szerző, hogy az új kötet is remek lesz, ahogyan az is érezhető, hogy más lesz, mint az eddigiek. 

Értékelés: 10/10

A kötet csak e-könyvként jelent meg, az ára mindössze 590 Ft.