Az Athenaeum Kiadó őszi-téli megjelenései

Habár a szemfülesek már észrevehették, hogy a 2014-es megjelenési listában egy ideje megtalálhatók az Athenaeum Kiadó idei, második féléves tervei, úgy gondoltam, a kiadó fejlődésének és korszerű lépéseinek köszöneteként egy hosszabb bejegyzésben is szót ejtek az újdonságokról. 

Már megjelent, és a kritika is olvasható Paulo Coelho új könyvéről, amely a Házasságtörés címet viseli. A szerző ezúttal nem pusztán válaszokat ad, hanem maga is kérdez és közben spirituális módon mutat utat.

A napokban kerül a boltokba J. Kenner új erotikus-romantikus trilógiájának a nyitókötete, a Kínzó vágy. A főhősnő, Angelina kegyeiért hárman is küzdenek, de pont a legszimpatikusabb és legvonzóbb jelentkező a tiltott gyümölcs, hiszen nagybátyja örökül hagyta, hogy Evan nem mehet a nő közelébe. Akinek tetszett a szerzőnő előző sorozata, az ebben sem fog csalódni, a várakozásig pedig ajánlom mindenki figyelmébe az e-bookban megjelent novellát. Ugyancsak szeptemberben várható az olasz Sara Rattaro újabb lélekmelengető, romantikus családregénye, a Tökéleten szerelem, amelyből megtudhatjuk, milyen is, ha egy gyermek különleges figyelmet igényel, s amikor egy fogyatékosság nem csupán korlát, hanem ajándék is. A család egy emberként tart össze - ám valaki kitörni igyekszik a börtönből. Új szerzővel is megismerkedhetünk ebben a hónapban: Rachel van Dyken, aki az Egyetlen című regényével mutatkozik be a magyar New Adult-rajongó közönségnek. A trilógia nyitókötete egy nem mindennapi páros történetét meséli el. De megvédhet-e minket a nagy és igaz szerelem a rémálmoktól... és a haláltól?

Októberben sem maradnak regény nélkül az erotikus történeteket kedvelők. Ekkor jelenik meg ugyanis Emma Chase nyáron debütáló könyvének, a Behálózvának a folytatása Fejvesztve címmel. Az új kötetben két évet ugrunk az időben, ám főhőseink még mindig a rózsaszín fellegek között élnek, ám egy vadidegen sztriptíztáncosnő könnyedén a szerelem útjába állhat. Ugyancsak ebben a hónapban érkezik Kimberly Freeman harmadik regénye, az Aranypor, amelyben három nővér úgy dönt, hogy a hidegháborús Szovjetunióból Nyugatra menekül. Amikor úgy tűnik, hogy mindannyian megtalálták a boldogságot, a múlt árnyai közbe szólnak. Nem maradunk híján humoros lélekbúvár kötetnek sem. Joshua Fields Mellburn és Ryan Nicodemus, a magukat csak Minimalistsnak nevező duó Ami igazán fontos című kötete arra próbál meg rávilágítani, hogy engedjük el magunk mellett a lényegtelenek dolgokat, és csak azzal foglalkozzunk, ami igazán fontos. 

A férfi olvasókra is gondolt a kiadó, így mi sem maradunk szórakozás nélkül. Carin Gerhardsen a tavalyi
Könyvhéten debütált Mézeskalácsház regényével, most jön a második rész Mama, papa, gyerekek címmel. A svéd krimiíró legújabb történetében visszatérünk Sjöberg nyomozóhoz, hogy közösen mentsük meg a hároméves Hanna életét. Benedikty Béla személyében egy új magyar szerzőt köszönhetőnk, aki a Menon Club című regényében egy igen izgalmas témát dolgoz fel. Szerinte ugyanis Teleki Pál nem öngyilkos lett, hanem egy merénylet áldozata. Tényfeltáró, izgalmaktól nem mentes kalandos regényében többek között ennek jár utána. És még októberben érkezik az általam már nagyon várt Találj rám Jodi Picoult-tól. A középpontban négy nő áll majd, akik különböző időpontokban voltak ugyanazon a helyen, de egy adott pillanat mindegyikük életét megváltoztatta. Egyikük előtörténetét olvashattuk már mi is, hiszen az Alice elefántmentő akcióját elmesélő novella a világpremierrel egy időben jelent meg magyarul is e-bookban.

 

Ősz végén érkezik Nemere István újabb krimije is Halj meg helyettem címmel. A Nincs idő meghalni Lakatos Donátja ezúttal egy új dizájnerdrog elterjedését akarja megakadályozni, így egészen Törökországig kell utaznia. Sok izgalmat ígér Kolozsi László doku-regénye, A farkas gyomrában amelyben egy HÖK-elnök rejtélyes halála kapcsán vizsgálja meg a romák ellen elkövetett gyilkosságokat. A főhős, Fehér Dávid rasszista, ám pont ő kerül majd ki a társadalom peremére tetteinek következménye miatt. A skandináv krimik szerelmesei is örülhetnek, mert egy újabb sikerszerzőt ismerhetünk meg: Samuel Bjørk, a norvég író Magányos utazó című regényével kerül a boltok polcaira. Egy hét évvel korábban elrabolt kislány és egy halott gyermek közötti szomorú és kegyetlen összefüggésre kell fényt derítenie Mia Krügernek, az oslói speciális gyilkossági csoport nyomozójának. És ha már az északiak: jön az itthon is nagy sikert aratott Vérvörös folytatása, a Hófehér Salla Simukkától. Lumikki elhatározza, hogy megfejti a családja titkát, ám maga sem számít arra, ami végül Prágában várja őt. 

Az év végére jelenik meg Lousie Walters szívszorító családregénye, a Mrs Sinclair bőröndje, amelyben a főhős, Roberta nyomozni kezd a felmenői múltjában, mikor is egy olyan levelet talál, amelyet nagyapja írt, ám jóval azután, hogy elesett volna a háborúban. Fájdalmas titkok látnak napvilágot, az elszalasztott lehetőségek pedig még inkább keserédesebbé teszik a történetet. Ugyancsak szomorú emberi sorsokról mesél Demcsák Zsusa A másik életem kötetében. A családon belüli erőszakot maga is megélt nő több száz sorstársával készített interjút, abból született meg ez a könyv is. 

Ám hogy ne csak szomorkodjunk, hanem nevessünk is egy jót: Randall Munroe Mi lenne ha...? című kötetében olyan kérdésekre kaphatunk választ, amelyet soha az életben eszünkbe nem jutott volna feltenni. 

Karácsonyi hangulatot idéz meg a Csodákkal teli éjszaka, amelyben tizennégy varázslatos mesét olvashatunk. Az Ünnepek ünnepe és az Áldott karácsony után ismét egy szívmelengető válogatáskötetet vehet kezébe az olvasó, amelyben a magyar és világirodalom legnagyszerűbb íróinak történetei találhatók. Többek között Grimm, Andersen, Mikszáth, Kosztolányi, Wilde, Móra, Móricz, Gárdonyi és Dickens novelláival kíván boldog, békés ünnepeket a kiadó. Emellett egy másik különleges könyv is a boltokba kerül még idén: Sun-Mi Hwang Rügy című illusztrációval gazdagon elláttott kötetét közel 20 nyelvre fordították le, mesefilm és musical is készült belőle. 

Látható tehát, hogy az Athenaeum Kiadó jóvoltából izgalmas lesz az ősz, mindenki megtalálhatja a maga olvasnivalóját, sőt egy-egy műfajjal akár még szerencsét is próbálhatunk.