Jön az Agatha Raisin-tévéfilm!

1505258_832031740183150_8957465155897908845_n.jpgEz a jó hír, a rossz, hogy egyelőre csak Angliában. Idén tavasszal hozta nyilvánosságra a Sky 1 csatorna, hogy filmet forgatnak M. C. Beaton sikeres, több mint huszonöt kötetes könyvsorozatából, amely több országban - így hazánkban is - sok-sok rajongót szerzett már magának.

Az ötvenes éveit taposó Agatha a reklámvilágban eltöltött évtizedek után úgy dönt, hogy a nagyváros forgatagából egy csöndes kis faluba költözik. Eleinte minden idillikusnak tűnik, ami valljuk be, egy igazi nagyvilági nőnek rövid időn belül unalmassá válik, ám főhősünk egy gyilkosság kellős közepébe csöppen, és nagyban fűződik érdeke ahhoz, hogy megtalálja a tettest, ugyanis őt gyanúsítják a halált okozó spenótos pite gyártásával. 

Agatha Raisin közel huszonöt éve bűvöli el az olvasókat, hazánkban az első kötet 2011 májusában jelent meg, azóta további tizenöt látott napvilágot, így ha minden jól megy, két-három éven belül utol is érjük az eredeti kiadást. A sorozat és hősnője népszerűsége nem véletlen: habár a szerző a krimiben nem mindig mozog otthonosan, nagyon szerethető karaktereket alkotott meg, és az angol falusi élet bemutatásához is remekül ért. Nem utolsósorban azonban ott van a humor, amely az ő igazi lételeme, én speciel a hangulatot a Született feleségek sorozathoz tudnám hasonlítani.

Éppen ezért mondhatni időszerű volt, hogy elkészüljön a filmváltozat. Habár eleinte sorozatot emlegettek, a jelek szerint egyelőre csak az első, A spenótos halálpite címet viselő kötetet láthatjuk megelevenedni a képernyőn. A brit Sky 1 csatorna idén karácsonykor tűzi műsorára a 2 órás tévéfilmet, olyan színészekkel a főszerepben, mint Ashley Jensen (Agatha Raisin szerepében), Jamie Glover (James Lacey szerepében) vagy Hermione Norris (Jo Cummings Brown szerepében). 

Pár héttel ezelőtt már kijött a film hivatalos plakátja, valamint a szereplőkről is kaptunk pár mondatos bemutatást, de ma, december elsején, mintegy adventi ajándékként az első trailert is megnézhetjük. Véleményem szerint nagyon jól sikerült visszaadni a hangulatot, az egyetlen, amit sajnálok, hogy egy jó tízessel megfiatalították a szereplőgárdát, mert számomra pont ez adja a báját a könyvsorozatnak, hogy Agatha amilyen közel jár a nyugdíjhoz, annyira tud gyerekesen vagy rossz tini módjára viselkedni. 

Minden esetre már kíváncsian várom a filmet, és szinte biztos vagyok benne, hogy hazánkban is felfigyel rá valamelyik csatorna, így hamarosan mi is láthatjuk a képernyőn Agatha Raisin első nyomozását.