Nők titkai

Fülszöveg: 1941: Elsötétítés. Harsognak a szirénák, Londonra bombák hullanak, ám Dorothy csak azzal törődik, hogy megteremtse saját önálló életét. Ő más. Nem olyan, mint a szülei, ő sikeres, gyönyörű, és boldog akar lenni Jimmyvel. Mindenáron. 
1961: Egy forró nyári napon, míg családja a suffolki tanyaháznál, a patak partján piknikezik, a tizenhat esztendős Laurel gyermekkori lombkunyhójában bújik meg, és arról álmodozik, hogy Londonba szökik, ahol fényes jövő vár rá. De még mielőtt véget érne az idilli délután, Laurel szemtanúja lesz egy döbbenetes bűnténynek, ami a világon mindent megváltoztat. 
2011: Laurelt, aki immár körülrajongott színésznő, egyre inkább elborítják a múlt árnyai. Emlékek kísértik: édesanyja halálos ágya mellett testvéreivel felidézi azt a hajdani nyári napot. A rejtély vonzerejének engedve visszatér egykori otthonába, hogy megpróbálja összerakosgatni a titokzatos történetet darabkáit. Három idegen – Dorothy, Vivien és Jimmy – története ez, akik három nagyon különböző világból származtak, három idegené, akiket valamikor régen a háborús Londonban hozott össze a véletlen, és akiknek az élete sorsszerűen egybefonódott.
Kate Morton legutóbbi sikerregényének szálai az 1930-as, az 1960-as évek és a jelen között szövődnek. Egy bűntett, a szerelem és a kiszámíthatatlan véletlen szolgáltatja a történet bonyodalmait, és az olvasó alig várja, hogy feltáruljanak a szereplők titkai, s megtudja, vajon a végén minden a helyére kerül-e.

Az ausztrál származású Kate Morton 1976-ban született. Queensland hegyei között nőtt fel, tanult Londonban és Ausztráliában, ma pedig Brisbane-ben él a családjával, jazz-zenész férjével és két kisfiával. Első regénye, a Felszáll a köd 2006-ban jelent meg (magyarul 2010-ben), egy csapásra meghozva a világhírt a szerzőnek. További kötetei, a 2008-as Az elfeledett kert (magyar kiadás 2011) és a 2010-es Távoli órák összesen több mint 8 millió példányszámban keltek el szerte a világon. Legutolsó műve, a Titkok őrzője 2012-ben jelent meg, tavaly már mi is kézbe vehettük, így jelenleg teljes egészében elérhető magyarul a Kate Morton-életmű.

Hasonlóan a szerző korábbi regényeihez, itt is a mában élő hősnő nyomoz egy családi titok után, és eközben feltárul előtte több szereplő szomorú élettörténete. Morton tehát fogta a jól bevált receptet: a romantikus krimi több szálon játszódik, ám ezek a szálak a múlt különböző korszakaiba vezetnek minket, hogy aztán végül teljesen egybefonódjanak Ennek megfelelően ismételten lassan indul be a sztori, kell egy kis idő az olvasónak, mire sikeresen belerázódik a regény hangulatába, ám ha ezen a lépésen túl vagyunk, alig akarjuk letenni a könyvet.

Laurel nyomozásának köszönhetően három további szereplővel is tüzetesebben megismerkedhetünk. Közülük talán Dorothy az, aki leginkább megosztja a közönséget, hiszen az elsőre szimpatikusnak tűnő lány, aki mer harcolni az álmaiért, a későbbiekben olyan tettekre szánja el magát, amit nehéz elfogadni, de megérteni sem könnyű. Az ellenpontjaként van jelen végig Jimmy, aki a háború borzalmait megélve is képes újból talpra állni. Vivien pedig a legtitokzatosabb figura mind közül, nem is kérdéses, hogy neki köszönhető a regényvégi nagy csavar is.

Ahogyan fentebb is utaltam rá, a sztori lassan indul be, de ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy a folytatás sem a pergő cselekményektől válik annyira izgalmassá. Persze, szép fokozatosan haladunk a végkifejlet felé, de ez a lassú építkezés sem válik terhessé az olvasó számára, ugyanis a remekül felépített karakterek és a kiváló hangulat elviszi a hátán az egészet. Így, négy kötet után már bátran ki merem jelenteni, hogy Morton-rajongóvá váltam, így nagyon bízom benne, hogy hamarosan újabb évszázados történettel lep meg minket.

Kate Morton: Titkok őrzője, ford. Borbás Mária, Cartaphilus Kiadó, 2014, 488 oldal, 3990 Ft