A könyvtündérek klubja

covers_834320.jpgSzerző: Thomas Montasser
Cím: A könyvtündérek klubja (Der Club der Bücherfeen)
Fordító: Péntek Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 192

A könyvsétáltató után az Animus Kiadó ismét egy olyan német regényt hozott el az olvasóknak, amelyben a központi szerepet a könyvek és az olvasás szeretete foglalja el.

A történet főhőse Victor Iordanescu, aki eredeti végzettsége szerint zeneszerző, ám most román állampolgárként próbál új életet kezdeni Németországban. Mivel komponistaként nem talál munkát, egy csomagszállító cégnél kezd dolgozni futárként. Egy nap egy fehérneműt tartalmazó csomagot szállít ki egy ismeretlen hölgynek, akiről csak annyit tud – szintén a kézbesített küldemények alapján –, hogy igen szeret olvasni. Egyből megindul a fantáziája, elképzeli, hogy milyen lehet a titokzatos nő, majd, hogy közelebb kerüljön hozzá, elhatározza, hogy maga is olvasni kezd, hiszen mi más alapján lehet jobban megismerni egy személyt, mint az általa kedvelt regényeken keresztül. Szokatlan elhatározása során találkozik egy rendkívül művelt könyvkereskedőnővel, egy igencsak leleményes kisfiúval, valamint egy elhagyott kutyával, az élete pedig hamarosan gyökeres fordulatot vesz.

Thomas Montasser korábban újságíróként és egyetemi oktatóként is dolgozott, valamint egy kisebb színházi társulat vezetője volt. Több mint tíz regénye – ezek között két ifjúsági sorozat – jelent meg különböző német kiadók gondozásában, majd fordításban is. Háromgyerekes családapa, Münchenben él, feleségével egy kicsi, de igényes irodalmi ügynökséget vezet. Imádja a szvinget, a régi könyveket, a szabadban való reggelizést, és nem ismer pihentetőbbet egy jó könyv olvasásánál – kivéve persze a megírását.

29425_xl_1.jpgThomas Montasser (Fotó: Frank Hanewacker)

Ha egy olyan könyv jelenik meg a hazai piacon, amely az olvasás szeretetéről szól, az ember egyből felkapja a fejét. Montasser regényét az Animus Kiadó hozta el számunkra, és abban a sorozatban jelentette meg, amelyben Fredrick Backmann, Virginie Grimaldi, az említett Carsten Henn vagy éppen Hans Rath műveit is olvashattuk. Habár ennek a sorozatnak nincs külön „gyűjtőneve”, de a borító és cím tipográfiája alapján mégis nagyjából képet kapunk arról, hogy mi is vár ránk: egy könnyed hangvételű, a humort sem nélkülöző, de mégis komolyabb témákat boncolgató történet.

A könyvtündérek klubja az én szememben nem teljesen illik bele ebbe a sorba, hiszen a humort jóformán teljesen mellőzi, annak ellenére is, hogy azok a szituációk, amelyekbe főhősünk, Victor keveredik, adhatnának okot a nevetésre. A regény azonban túlságosan rövid ahhoz, hogy a szerző ezekkel a lehetőségekkel megfelelő módon éljen, hiszen szemmel láthatóan az volt a célja, hogy minél több klasszikus és kortárs műről ejtsen szót, mintha csak a saját műveltségét és tájékozottságát akarná a világ tudomására hozni. A cselekményt gyakran megszakítják regényrészletek, amelyek többnyire nem is teljesen passzolnak az éppen aktuális eseményhez, éppen ezért valóban kérdéses, hogy mi volt a célja ezeknek a behozatalával.

Victor egy rendes fickó, aki nem vágyik sok mindenre az életben. Hiába hajtja a jószándék, nem igazán tud közel kerülni a szívünkhöz, még annak ellenére sem, hogy látjuk, miként fedezi fel magának a könyvek varázslatos világát. De ugyanez igaz az összes többi szereplőre is: rengeteg potenciál rejtőzik a titokzatos Bianca Martiniben vagy a gyermek Leonban, viszont Montasser ezeket nem tudja a megfelelő módon kihasználni. Olyan, mintha minden karakter, aki feltűnik a színen csak egy kötelező elem lenne a „hogyan írjunk sikerkönyvet” listán (hiszen kutyával és gyerekkel bármit el lehet adni), és amelyeket a szerző rendre kipipált, majd hagyta őket elveszni a süllyesztőben.

És ugyanez igaz az olvasásra, mint központi témára: nem egyszer lehet olyan érzésünk, mintha tényleg csak azért írna erről, mert tudja, hogy erre ráharap majd a nép, és természetesen a legvégén nem hiányozhat a szentencia sem, amivel végképp az olvasó szájába kívánja rágni a történet üzenetét.

Sajnálom, hogy ez a könyv és én elkerültük egymást, hiszen minden adott volt ahhoz, hogy egy remek hangulatú történettel zárjam az évet, de úgy tűnik, ezt nem Montasser hozta el számomra.

Értékelés: 10/6

Elolvasnád a regényt? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!