Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó

elkoborlt.JPGSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó (Agatha Raisin and the Walkers of Dembley)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Oldalszám: 214 (256)

SPOILERMENTES ÍRÁS!

M. C. Beaton és esetlen hősnője rövid időn belül a hazai olvasók kedvencévé vált. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kevesebb mint egy év alatt immár a negyedik kötet jelent meg, és júniusban (az első kötet "évfordulóján") jön a folytatás ( Életveszélyes esküvő ). A siker talán nem véletlen: az ötvenes éveiben járó, de még mindig fitt Agatha Raisin nyomozásai nem csupán izgalmakat, hanem sok humort is ígérnek.

Agatha hat hónapos távolléte után tér vissza Londonból Carselyba, a nyugodt kisvárosba, ahol az élet ugyanúgy zajlik tovább, mint annak előtte. James épp a hadtörténeti könyvén dolgozik, ezért nincs annyi ideje Agathára, mint az szeretné. Éppen ezért a nő azt kívánja, bár csak újabb bűntény történne, hogy ismét együtt nyomozhassanak (persze a lelkiismerete is megszólal). Kívánsága hamarabb teljesül mint gondolná: a nőegylet vezetője felkéri őt, hogy segítsen tisztázni egy bűnesetet, amelybe az unokahúga is belekeveredett. Egy túrázócsoport vezetőjét, Jessica Tartincket, akinek mániája volt a régi szolgalmi utak újbóli használata és a parancsolgatás, megölték egy ásóval. A csoportban szinte mindenki gyűlölte valamiért a fiatal nőt, így gyanúsított akad bőven.

Hasonlóan az előző kötetekhez, humorban és izgalomban most sincs hiány. Elképesztő, hogy Agatha mennyi mindent képes megtenni, csak hogy együtt lehessen Jamesszel. A helyzetek, amikbe keverednek - házaspárnak kell kiadniuk magukat - már önmagában komikus, de mivel a mi jó öreg nyomozónkról van szó, biztosak lehetünk benne, nem minden fog klappolni.

Mint krimi, nekem ez a kötet tetszett idáig a legjobban. Úgy látszik, Beaton egyre jobb lesz a gyilkosságokban és a gyanúsítottakban. Talán ezidáig ez a rész volt az, amely leginkább hasonlított egy hagyományos bűnügyi regényre. Kaptunk jó sok gyanúsítottat, mindenkinek volt indítéka, így az olvasónak is lehet bőven gondolkodni, hogy kire tippel.

És végre Agatha Raisin élete is újabb fordulathoz érkezik, ami egyfelől már garancia arra, hogy a következő kötetben is akad történés bőven, másrészt mivel tudhatjuk, hogy Agatha életében semmi sem zökkenőmentes, ezért azon sem kell csodálkozni, ha újabb bűntény történik a kis faluban.

Ui.: A kötetben található egy újabb sorozat nyitókötetéből egy részlet, a borító alapján hasonlóra kell számítani, mint a jelen széria, csak receptekkel fűszerezve.

Értékelés: 10/8

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja (előkészületben)

tben)