Az Ezeregyéjszaka meséi - Klasszikusok könnyedén

az ezeregyejszaka mesei_az eredeti klasszikus.JPGSzerző: Martin Woodside
Cím: Az Ezeregyéjszaka meséi (Arabian Nights)
Fordító: Farkas Krisztina
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 160 

Az Alexandra Kiadó által pár évvel ezelőtt elindított sorozat legújabb tagja a mesés Keletre varázsolja el a fiatalokat. Sahriár király öccse, Sahzamán halála után úgy dönt, megbünteti a birodalma minden nő lakóját, hiszen az egyikük miatt vesztette életét testvére. Ezért minden éjjel feleségül vesz egy nőt, másnap reggelre pedig kivégezteti. A feleségeket felkutató vezír lánya, Seherezád önként vállalkozik a feladatra. Megkéri húgát, Dunjazádot, hogy kísérje őt el, és az esküvő után kérje meg őt, hogy meséljen. Seherezád el is kezdi számtalan történetének egyikét, ám mikor a legizgalmasabb részhez érkezik, felkel a nap, így a király, hogy a történet végét is hallja, ad egy napot a lánynak. De Seherezád meséi annyira rabul ejtik, hogy minden este újabbat akar hallani. 

A könyvben Seherezád harmincnégy éjen át mesél a királynak, ez alatt megelevenedik a ravasz halász és a dühös ifrit története, megismerhetjük a teherhordó és a három dervis meséjét, és olyan ismerős alakok is ránk köszönnek, mint Szindbád, a tengerész, Aladdin vagy Ali baba és a negyven rabló. 

A történetek mind terjedelmüket, mind nyelvezetüket tekintve tökéletesen illeszkednek a fiatal olvasók igényeihez. Ezt a kötetet bátran ajánlom kezdő olvasóknak is, hiszen az egy napra (pontosabban éjre) jutó mesék alig 2-3 oldalasak, ráadásul viszonylag nagy betűkkel és elég szellősen vannak szedve, így a kicsik is átélhetik azt, amit Sahriár királynak kellett, mikor várta egy-egy történet befejezésére.

A kötet olvasásakor és még most is csak ámulok, hogy milyen gazdag az arab világ népmese-gyűjteménye, annak ellenére, hogy igen kevéset ismerek. Bámulatos, hogy mekkora képzelőerővel bírtak, és hogy mennyire különböznek az ő történeteik a miénktől. A dzsinnek, szellemek, ifritek, szultánok, dervisek személyében olyan nagyszerű figurákat sikerült megalkotniuk, amelyek még a felnőtt olvasókat is rabul ejthetik (és ejtik is, hiszen ezek a mágikus lények sok fantasy regény részét képzik). Külön kiemelném a mese a mesében-motívumot, amely végig kíséri az egész könyvet: Seherezád meséinek hősei sokszor mondanak el egy újabb történetet, ezzel is gazdagítva a mesék kincsestárát.

A sorozat többi tagjához hasonlóan nagyszerű illusztrációkkal teli kötetet vehetünk kezünkbe, és a szokásos vitaindító kérdések sem hiányoznak a könyv legvégén, amely a történetek könnyebb feldolgozását, megértését hivatottak elősegíteni. 

Értékelés: 10/8

A kötet kedvezményesen megvásárolható a kiadó webáruházában!