Doktor Dolittle és az állatok - Klasszikusok könnyedén

doktor dolittle es az allatok_hugh lofting eredeti regenyenek.JPGSzerző: Kathleen Olmstead (Hugh Lofting azonos című műve nyomán)
Cím: Doktor Dolittle és az állatok (The Voyages of Doctor Dolittle)
Fordította: Farkas Krisztina
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Klasszikusok könnyedén sorozat legújabb tagja a Hugh Lofting nagysikerű gyermekregénye alapján készült Doktor Dolittle és az állatok. Ha máshonnan nem is, de a moziból és a tévéképernyőjéből sokak számára ismerős lehet az állatok nyelvén beszélő orvos története, hiszen a történetnek számos adaptációja készült. Dolittle sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy 1920 és 1952 között tizennégy kötet főhősévé vált.

A történet kezdetén Dolittle-t jól menő orvosként ismerjük meg, akit azonban annyira elvakít az állatok iránti szeretete, hogy páciensei szép lassan elfordulnak tőle. Egyedül a hentes jár hozzá kivizsgálásra, de ő is csak évente egyszer teszi tiszteletét, amiből – lássuk be – nem lehet megélni. Ezért aztán Dolittle úgy dönt, hogy állatokkal fog foglalkozni: Polinézia, a papagáj megtanítja neki az állatok nyelvét, így az orvos minden élőlényen könnyedén tud segíteni. Híre hamar elterjed az egész világon, nem sokkal később pedig üzenetet kap Afrikából, hogy az ott élő majmok megbetegedtek. Útra kel hát hűséges barátaival, az állatokkal az oldalán, de sok veszéllyel kell szembenézniük, mire küldetésük sikerrel jár.

Az eredeti regényhez még nem volt szerencsém, de ezután a könyv után biztosan a kezembe fogom venni azt is. Egyedül azt sajnálom, hogy nem gyerekfejjel olvastam a regényt, akkor sokkal izgalmasabb és szerethetőbb lett volna. Lofting regénye igazi meseregény, a gyerekeket megtanítja az állatok szeretetére és tiszteletére, és arra, hogy nekik is vannak érzéseik. Sőt, egy kis titkot is elárul az olvasóknak: nem kell ahhoz érteni az állatok nyelvén, hogy megfejtsük, mit érez a kis kedvencünk, elég egy kis odafigyelés és a mozdulataiból könnyedén kitalálhatjuk.

Ebből az átiratból is látszik, hogy Loftingnak mekkora képzelőereje van: a kalandok egymást érik, a szereplők pedig elképesztőbbnél elképesztőbb szituációkba keverednek bele. Találkozunk itt gőgös oroszlánokkal, élő majmok alkotta híddal, Afrika királyával és hercegével, szörnyű és kegyetlen kalózokkal, huzivonival, az egyedüli kétfejű állattal a világon és még sokáig folytathatnám a sort.

A Klasszikusok könnyedén sorozat köteteiből egyedül a szerzők életrajzát hiányolom (talán Arthur Porter helyett az övéket lehetne betenni), mert ha egy gyereknek felkelti az érdeklődését a könyv, talán a szerző további regényeire is kíváncsi lenne. A kis gyerekeknek az olvasás megkönnyítésére esetleg egy kiejtési útmutatót is lehetett volna készíteni, de ez már igazán szőrszálhasogatás.

Ezt a könyvet én szívből ajánlom kezdő olvasóknak, tizenéves gyerekeknek, akik egy izgalmas és szívmelengető történetre vágynak. Az biztos, hogy ezt a regényt nehezen fogják tudni letenni.

Értékelés: 10/9

A kötet megvásárolható kedvezményesen a kiadó webshopjában!