Vámpír, krimi, történelem

Az Ulpius-ház Kiadó az év utolsó két hónapjában szinte naponta jelentkezett újdonságokkal, így karácsonyra mindenki megtalálhatta a magának való műfajt. A legnépszerűbb kiadványok (Kása, A szabadság ötven árnyalata, Melléd láncolva, Agatha Raisin-sorozat, Csokoládés barack, A császár sírja) mellett több kedvelt sorozat régóta várt folytatása is napvilágot látott. 

újjászületett.JPGJ. R. Ward: Újjászületett szerető (Fekete Tőr Testvériség 10.)

J. R. Ward vámpírszériája hazánkban talán az egyik legnépszerűbb a maga nemében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az immár tizedik részénél járó sorozat minden egyes kötete a paranormális-romantikus sikerlisták élén áll, a rajongók pedig türelmetlenül várják a folytatást (ami Amerikában is csak jövő tavasszal jelenik meg Lover at Last címmel). 
Az Újjászületett szerető az egyik legterjedelmesebb kötet a sorozatban, ennek ellenére cseppet sem mondaható unalmasnak. Ezúttal Thor és Sen'ki történetét követhetik nyomon a rajongók. Ward hozza a szokásos formáját: az izgalmas, erotikus természetfeletti sztori nem szűkölködik sem humorban, sem megható jelenetekben. A történet előzménye már egy korábbi kötetben szépen fel volt vezetve, így a szórakozás mondhatni adott volt. A regény több szálat is magába foglal, amelyek szép lassan érnek egybe a történet végére, ennek köszönhető, hogy minden fejezet igazi élményt ad az olvasónak. Mind a fő-, mind a mellékszereplőkre nagy hangsúlyt fektetett Ward, így mindenki megtalálhatja magának a neki szimpatikus karaktert, vagy épp ellenkezőleg, azokat, akiket igazán gyűlölni tud.
A Lover at Last Qhuinn és Blay szerelmét fogja elmesélni, valamint az is világossá vált, hogy a kezdeti részekben csupán jelentéktelennek mondható Layla milyen nagy változásokon ment keresztül, a folytatásokban egyre több hangsúlyt fektet az ő karakterére a szerző. Természetesen újonnan a képbe kerülő szereplőkben sincs hiány, a legérdekesebb Assail, akinek kilétét és múltját nagy homály fedi még egyelőre.
A folytatás tehát hozza a korábbi kötetek színvonalát, így akit már magával ragadott a Fekete Tőr Testvériség világa, az ebben a kötetben sem fog csalódni.
(Ulpius-Ház Könyvkiadó, 2012, 656 oldal, 4999 Ft)

bőr.JPGKarin Slaughter: Bőr (Grant County 6.)

Karin Slaughter Grant County-sorozatának első kötete 2008-ban jelent meg Magyarországon, idén pedig elérkeztünk a befejező kötethez. A hat kötetes sorozat összes három különböző típusú borítóval büszkélkedhet, a kiadó tökéletes érzékkel választotta ki a részenként eltérő fedőlapot és gerincet, de szerencsére a végére sikerül egyfajta egységességet összehozniuk. De ez legyen a legkisebb gond, a fő, hogy végig vitték a sorozatot, és reméljük kezdetét veszi a Georgia széria, amelyben ezen és egy másik sorozat (Will Trent) szereplői találkoznak.
Sarának egy műhibaperrel kell megküzdenie, Lena pedig szeretné végre kideríteni, hogyan lelte halálát anyja és ikertestvére. Egy apró amerikai kisvárosban kegyetlen módon megöltek egy asszonyt, az ügy felderítését egy kezdő nyomozóra és Sara férjére, Jeffrey-re bízzák. A nő - mint mindenhová - ide is elkíséri a férjét, de hamar megbánja tettét, mikor kiderül, milyen világba is csöppentek: korrupció, kiterjedt droghálózat, maffia, neonácizmus - akárhová néznek, mindenhol veszély leselkedik rájuk.
Úgy vélem, ez a kötet méltó lezárása volt a sorozatnak, ugyanakkor remekül meghagyta a lehetőséget a folytatásra. A történetben most sem kellett csalódni: ugyanolyan izgalmas, érdekfeszítő, néhol félelmetes, ahogyan azt az előző részekben megszokhattuk. Mondjuk nem ez lett a kedvenc részem a sorozatból, de ez is kellemes olvasmányélményt adott. 
A szereplők hozták a megszokott formájukat és az újabb karaktereket is jól alkotta meg a szerző. Szerencsére minden fontosabb kérdésre választ kapunk a kötetben, tehát egyetlen főszál sem marad elvarratlan, de a befejezés után (amely valóban nagy meglepetést tartogat), ha nem is tudnám, hogy a szereplők máshol még felbukkannak, követelném a folytatást. De így csak annyit tehetek, hogy csöndesen várom, hogy a kiadó neki kezdjen a Georgia-sorozatnak.
(Ulpius-ház Kiadó, 2012, 496 oldal, 3499 Ft)

1222.JPGAnne Holt: 1222 

Bár Anne Holt könyve félig-meddig kilóg a sorból, hiszen a norvég szerző neve eddig ismeretlen volt a magyar olvasók előtt, a megjelenésről azonban lassan egy éve hírt adott a kiadó, így ezt a kötetet is a régóta várt regények közé sorolom. A skandináv szerzők művei (és nem csak a krimik) eddig soha nem látott sikereket értek el hazánkban, így szinte természetesnek mondható, hogy hazánk egyik legnagyobb kiadója is kiterjesztette a profilját ezekre a regényekre.
Anne Holt Norvégia igazságügyi minisztere volt és emellett ügyvédként, televíziós hírszerkesztőként, bemondóként, médiaszakértőként és újságíróként is tevékenykedett. Regényit eddig 25 nyelven jelentették meg, több mint 5 millió példányban adták el szerte világon. A siker nem véletlen, az 1222 megállja a helyét a legjobb skandináv krimik között. A könyv elején lévő ajánlás kicsit megtévesztő lehet - és én magam sem tudom mire vélni, hogy a szerző elsőként hivatkozik erre a műre -, ugyanis a regény a Hanne Wilhelmsen-sorozat 8. része. Ennek ellenére teljesen érthető a sztori, önálló műként is megállja helyét.
A 601-es Oslo-Bergen expressz 1222 méteres tengerszint feletti magasságon elakad a jeges sínen, miközben a norvég történelem legádázabb hóvihara tombol körülötte. A 269 utas a magas hegyek közt gyorsan süllyedő hőmérsékletben kénytelen elhagyni a hóban rekedt vonatot, hogy egy több száz éves hegyi szállón keressen menedéket. A vihar elől biztonságban vannak, de pirkadatkor egyiküket holtan találják. Mivel a vihar nem csillapodik, Hanne Wilhelmsent, a nyugalmazott rendőrfelügyelőnőt kérik meg, hogy vizsgálja ki a gyilkosságot. De Hanne nem akar részt venni ebben. Kemény tapasztalatok alapján tanulta meg, hogy az igazság árát néha nem érdemes megfizetni. Az igazság keresése neki élete szerelmébe, nyomozói pályájába és mozgási szabadságába került: a gerincébe fúródott golyó deréktól lefelé megbénította. A kerekesszék, a gyilkos és a halálos vihar által csapdába ejtett Hanne egyre növekvő szorongásában a szálló minden lakója osztozik.
Az első, ami szembeötlik maga főhős, Hanne karaktere. Eddig nem olvastam még kerekesszékben ülő nyomozóról könyvet, így külön érdekes volt bepillantani ebbe a világba. És ha mindez nem lenne elég, Hanne személyiségében is hozza az északi népekre jellemző vonásokat: makacs, megkeseredett, kissé embergyűlölő - főleg a balesete óta -, ráadásul mindezt az E/1 történetmesélés teszi még izgalmasabbá. Ugyanakkor a legapróbb részletekre is mindig figyel, gondolkodásmódját, logikáját sokan megirigyelhetnék.
A krimiszál nekem Agahta Christie regényeit juttatta eszembe, hasonló volt a felállás - egy hotelben rekednek az emberek, elzárva a külvilágtól - az Egérfogó című színműhöz. A gyilkos személye is meglepetésként ért, jó pár szereplőt meggyanúsítottam, mire kiderült az igazság.
Remélem, hogy a regény hazánkban is nagy népszerűségnek örvend majd, így a korábbi esetekbe is bepillantást nyerhetünk idővel.
(Ulpius-ház Kiadó, 2012, 384 oldal, 3499 Ft)

TN6_B1028128.JPGBíró Szabolcs: Non nobis, Domine 2. - Az utolsó vörös barát

Bíró Szabolcs az idei év egyik nagy újonca. Sub Rosa című regényét januárban jelentette meg új köntösben az Ulpius-ház Kiadó, a Könyvhétre pedig megjelent történelmi sorozatának az első része Kelet oroszlánja címmel. Szerencsére a folytatásra sem kellett sokat várni, karácsonyra meg is érkezett.
Bíró Szabolcs két részes történelmi könyve mondhatni hiánypótló volt a hazai könyvpiacon. Jómagam legalábbis nem igen találkozom hasonló típusú magyar regénnyel. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy láthattam, Szabolcs mennyit fejlődött a Sub Rosa megírása óta, mind stílusában, mind történetmesélésében. Utóbbin talán nem is kell nagyon csodálkozni, hiszen a szerző több mint három évig kutatott az Anjouk után, meglehetősen nagy tudásra tett szert. (Elég csak megnézni a majd' három oldalas bibliográfiát!)
Az utolsó vörös barát az első résszel alkot egy egész művet, így nem ajánlom, hogy valaki ezzel a kötettel kezdje a szerző könyveivel való ismerkedést. Egyedül azt sajnálom csak, hogy a történet végig egy szálon haladt, örültem volna egy-két fontosabb mellékszálnak, amely során több betekintést kapunk a korabeli életbe, valamint egy-két helyen jobban ki lehetett volna fejteni az eseményeket, hasonlóan mint az első részben a beavatási szertartást. Attila életét viszont szépen végigviszi Szabolcs: a tinédzserkorában gyilkossá váló lovag szerelmi történetére is pont kerül. 
A szerző rajongóinak jó hír, hogy jövőre érkezik a Ragnarök, amely kitalált legendát dolgoz fel, azt követően pedig  szintén az Anjouk életébe nyerhetünk bepillantást egy többkötetes sorozat révén.
(Ulpius-ház Kiadó, 2012, 400 oldal, 3499 Ft)

*A könyvekről írt kritikák egy részét egy magát megnevezni nem kívánó hölgy - a nővérem :-) - írta.*