Amit az angol gyerekek olvasnak

gesztenye.jpgA Partvonal Kiadó 2012-ben ismételten megjelentette Richard Adams brit szerző hazánkban méltánytalanul hanyagolt regényét, a Gesztenye, a honalapítót. Az 1972-ben megjelent történet Angliában kötelező olvasmány, szerte a világon 50 millió példányt adtak el belőle több mint 40 nyelven. Hazánkban 1992-ben látott napvilágot az első kötet, a második kiadásra 20 évet kellett várni. 

Richard Adams 1920. május 20-án született, az '50-es évektől kezdődően foglalkozik írással, máig legismertebb regénye a jelen cikk tárgya. A leginkább az Állatfarm c. Orwell-klasszikushoz hasonlítható mű igazi hőseposz, fantáziával és politikai bírálattal fűszerezve. A regény rövid mesékből alakult ki, gyermekeit szórakoztatta velük estéről estére, majd hosszas győzködés után döntött úgy, hogy egységes művé alakítja, és megjelenteti. 

A regényben szereplő nyulaknak saját kultúrájuk, nyelvük, mitológiájuk van - mindannak ellenére, hogy egy kisebb csoportban élnek. A legapróbb közülük, Vakarcs különleges képességgel bír: megérzi a jövőt. A pusztulást megérezve tárasi egy részével útra kel, hogy rátaláljanak az igazi hazára, ám nem sejtik, hogy az utazás során megannyi veszély fenyegeti őket. 

A nyulak egyszerre hordozzák magukban az állati és emberi vonásokat: felszíni viselkedésük megfelel a természet törvényeinek, ugyanakkor antropomorfizált lényekként jelennek meg. Az összes szereplő igazi egyéniség, remekül kidolgozott karakter. 

Bár a könyv gyermekregénynek van titulálva, egy 14-es korhatárt lehetne szabni. A fejezetek elején található idézetek, a kegyetlenül naturalista jelentek miatt a tinédzser évek második felétől ajánlott igazán a mű olvasása felső korhatár nélkül, hiszen az igazi mondanivalóját a regénynek csak bizonyos kor felett értheti és érezheti az ember. Hasonlóan a klasszikusokhoz (Lewis Carroll, Karl May, Swift), itt is felnőttregényről van szó, amelynek kivonatát élvezhetik a gyermekek is, de épp bizonyos részek elhagyásával veszítene a történet a varázsából.

A Kiadó pedig egy csodálatos díszkiadással ünnepelte meg a regény 40. évfordulóját: a nagy alakú, hófehér lapokkal és gyönyörű színes illusztrációkkal tarkított könyvhöz minőségi fordítás is dukál. 

Partvonal Kiadó, 2012, 416 oldal, 3490 Ft