Ököl/jog

ököljog.jpgSzerző: Swati Avasthi
Cím: Ököl/jog (Split)
Fordító: Acsai Roland
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kedvelem az olyan ifjúsági regényeket, amelyek abszolút az életből vett problémákkal foglalkoznak és komolyan veszik az olvasóikat, csak sajnos hazánkban nagyon kevés ilyen típusú könyv található a piacon. A 2000-es évek elején az Animus Kiadó vette szárnyai alá a valós gondokról szóló történeteket, de az utóbbi időkben csak a Móra Kiadó által útjára indított TABU-sorozat, valamint a Könyvmolyképző egyes kötetei biztosítják azok számára a olvasnivalót, akiket a realisztikus regények érdekelnek. Az egyik ilyen próbálkozásuk Swati Avasthi könyve, az Ököl/jog, amely a családon belüli erőszakot veszi górcső alá.

Jace Witherspoon egy veszekedést követően úgy dönt, hogy hátrahagyja korábbi életét - amelyben főszerepet az őt és édesanyját folyamatosan bántalmazó apja játssza -, és felkeresi öt éve nem látott bátyját. Christian szintén tinédzser volt, amikor elmenekült abból a földi pokolból, amely családi életének színtere volt. Gondosan újraépített élete azonban összeomlik, amikor öccse bevert képpel és semmi vagyonnal bekopog hozzá. Miközben próbálnak testvérként viselkedni egymással, és várják, hogy anyjuk összeszedje bátorságát, Jace-nek meg kell küzdenie a költözéssel együtt járó gondokkal - új iskola, új barátok, új munkahely -, valamint a múltja egyik alakjával, Laurennel, az exbarátnőjével. 

A családon belüli erőszak nem gyakori témája az ifjúsági könyveknek, pedig napjaink egyik legnagyobb szociális és társadalmi problémáinak egyike. Szinte biztosan van mindenkinek olyan ismerőse, akiről tudja, gyanítja, hogy szülei (vagy akár testvére, gyermeke) bántalmazza otthon, de nem tesz ellene semmit. És ami a legborzasztóbb, soha nem tudhatjuk biztosra, hogy azok, akiket a legjobb barátainknak, vagy a tökéletes családnak gondolunk, a zárt ajtók mögött miket követnek el egymás ellen.

Avasthi könyvében is az apa - az erőszaktevő - tisztes férj és családapa hírében áll, elismert bíróként foglalkozik. Remek húzás a szerzőtől, hogy nem egy lecsúszott, alkoholproblémákkal küszködő férfit tett meg a könyv negatív szereplőjének, hanem egy magas tisztű, értelmiségi embert, ezáltal is bizonyítva, hogy a műveltség, a vagyoni helyzet nem lehet hátránya az agressziónak. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal egy másik problémát is felvet a történet közben, igaz, nem sokat foglalkozik vele, ez pedig nem más, mint a korrupció. Az egész család tisztában van vele, hogy egyik bíró sem ítélné el a másikat, főleg egy olyan ügyben, ahol pusztán két fél szava áll egymással szemben. Sajnálatos módon ez is jellemző a mai társadalomra, hogy sokszor az igazsághoz való jogot korlátozza az egyik fél hatalmi pozíciója. 

A történet viszonylag kevés szereplővel operál, de mindegyikük a megfelelő mértékig ki van dolgozva. A karakterek átlagosak, valóban olyanok, akik akár a szomszédban is élhetnének. A két testvért - Jace és Christian - jellemző kettősséget jól végig viszi a szerző a művében. Mindketten másképp viszonyulnak mind az alapszituációhoz, mind a további cselekményekhez. Érdekes volt látni, hogy annak ellenére, hogy ugyanolyan körülmények között nőttek fel, mégis mennyivel másképp látják és ítélik meg az adott helyzetet. Az olvasónak sokszor tűnhet ellenszenvesnek egy-egy mozzanatuk, cselekedetük, de mindkettőjüket meg lehet érteni, amiért nem a megszokott módon reagálnak a dolgok alakulására. 

A történet lezárása sem okozott csalódást, a szerzőnek sikerül végig a realitás talaján mozognia, nem akarja lenyomni az olvasó torkán az "úgyis minden tökéletes lesz a végén"-sablonszöveget, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az élet sajnos nem ilyen, az évek alatt felgyülemlett sebeket nem lehet egyik napról a másikra begyógyítani. A stílus pedig végig élvezetes marad, szinte egy huzamban el lehet olvasni a történetet, annyira olvastatja magát. 

Értékelés: 10/8