Vetkőzik a tanú

lynn-j-vetkozik-a-tanu-0.jpgSzerző: Jennifer L. Armentrout (J. Lynn)
Cím: Vetkőzik a tanú (Tempting the Best Man)
Fordító: Medgyesi Csilla
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 228 (272)

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ezt a könyvet eredetileg nővérem olvasta, de aztán sikerült meggyőznie, hogy vegyem én is a kezembe. Alapvetően nem vagyok oda a romantikus-erotikus művekért (értsd: eddig abszolút hidegen hagytak), de véleménye szerint Armentrout regénye az új őrület jobban sikerült darabjai közé tartozik. Mivel úgy gondolom, hogy egy bloggernek nyitottnak kell lennie minden műfajra, és a kötet sem túl hosszú, így adtam egy esélyt a könyvnek.

A Vetkőzik a tanú egy trilógia első kötete, amely a három Gamble-fivér közül a legfiatalabb, Chase életével foglalkozik. A testvérek anyját férje folyamatosan csalta és megalázta, ezért ők hárman megfogadták, hogy soha nem kezdenek komoly kapcsolatba, mert nem akarják úgy megbántani a nőket, mint ahogyan apjuk tette. A probléma akkor kezdődik, amikor Chase-t legjobb barátja felkéri tanúnak, az aráé pedig nem más lesz, mint Mitch húga, Madison. A lány egészen tinédzserkora óta gyengéd érzéseket táplált a jóképű férfi iránt, azonban tisztában van életfelfogásával, valamint azzal, hogy Chase csak húgaként tekint rá, így nem is reménykedik. Azonban egy véletlen folytán úgy alakul, hogy az esküvő idejére – három éjszakára – egy szobában kell aludniuk, ráadásul a családtagok is igyekeznek összehozni a fiatalokat.

A sorozatnak eddig két kötete jelent meg, a folytatás Vetkőzik a játékos címmel már előkészületben van. Armentrout azonban nem csak az erotikus műfaj kedvelőit hódította meg, hanem a tinédzsereket is, hiszen ő a szerzője az Obszidián-szériának, amely az ifjúsági-paranormális művek közé tartozik. Habár utóbbi regényét nem olvastam, de mikor utána néztem az életművének, kíváncsivá váltam, hogy egy szerző hogyan remekelhetem két, ennyire különböző stílusú műfajban is.

Igazság szerint az erotikus műveket nem tartom sokra, lévén irodalmi jelentőségük vajmi kevés. Éppen ezért alapból úgy kezdtem bele a könyvbe, hogy egy végtelenül könnyed, lightos sztorit kapok, amiben végig kufircolnak. Szerencsére pozitívan csalódtam ebben a kötetben, mert bár maga a sztori tényleg nem bonyolult, az írónő igyekezett túllépni a szexualitáson, és a szereplőket valós érzelmekkel ruházta fel. Ross és Rachel (Jóbarátok) óta tudjuk, hogy a néző akkor szorít legjobban a párokért, amikor azok a saját hülyeségük miatt nem hajlandók egymás mellett élni az életüket. Jelen esetben is ezt vettem észre, ugyanis az olvasó előtt már rögtön világossá válik, hogy mindkét fél részéről többről van szó egyszerű vonzalomnál, mindketten szeretik egymást. Egyikük azonban fél elkötelezni magát, ezért egy álarcot vesz fel, a másik ennek az álcának köszönhetően nem mer nyitni a férfi felé.

Természetesen nem maradhatott ki a kötelező szex, de szerintem jól felépítette a szerző. Eleinte egy-egy szenvedélyes csóknak vagy kicsivel többnek lehetünk tanúi, így nem arról szólt az egész, hogy ki sem kelnek az ágyból, és különböző pózban tesznek egymás örömére, hanem fokozatosan mutatta be, hogyan szenvednek mindketten önhibából. Az kifejezetten tetszett, hogy nem csak női, hanem férfi szemszögből is igyekezett megközelíteni a dolgokat (igaz, utóbbi számomra hiteltelen volt, a másik félről nem tudok nyilatkozni). Ennek ellenére magvas gondolatokat senki ne várjon, úgy vélem, hogy ez a műfaj nem is igényli a magas irodalmi szintet, ezt nem is lehet felróni. Maga a sztori a tipikus romantikus-hollywoodi filmek farvizén evez, így aki egyet is látott már ezek közül, annak túl sok meglepetés nem lesz a regényben.

Lehet, helyenként az tűnik ki a kritikámból, hogy ez a regény rossz volt, de erről szó sincs. A maga nemében valóban kellemes olvasmány, bár azért férfitársaim óvatosan bánjanak egy-két résszel (főleg, ahol Chase testét és farkát elemzi). Nekem elment egy kora reggeli-késő esti regénynek, amit munkába menet sikerült olvasnom, és nem igényelt fokozott koncentrációt.

Értékelés: 10/7