Farkastestvér

farkastestver1_b1_200px.jpgSzerző: Michelle Paver
Cím: Farkastestvér (Wolf Brother)
Fordító: Nemes Péter
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Michelle Paver Ősidők krónikája című sorozatának nyitókötete közel tíz évvel ezelőtt jelent meg, a kinti siker elmaradhatatlan volt, így a széria további öt résszel bővült. Magyarországon két évvel az eredeti megjelenést követően, 2006-ban adták ki Torak és Farkas barátságának történetét, ám a rossz promóciónak, pontosabban annak teljesen hiányának köszönhetően félbemaradt a sorozat. Szerencsére a Ciceró Könyvstúdió megszerezte a jogokat, így náluk jelenik meg (remélhetőleg) mind a hat kötet.

Történetünk hatezer évvel korábban játszódik, vélhetően a mai Észak-Finnország tájain, amit nemes egyszerűséggel Erdőnek nevez a szerző. Itt bujdokol a törzse elől Pa és fia, Torak. Egy napon azonban a férfit megsebesíti egy medve, amit a hiedelem szerint démonok szálltak meg, és meghal. Halála előtt azonban megígérteti Torakkal, hogy az elmegy a Világszellem Hegyéhez, hogy megmentse az emberiséget Medvétől. A fiú útja első napján belebotlik egy alig pár hónapos farkaskölyökbe, és mivel ért a nyelvükön, maga mellé veszi. Együtt vágnak neki a nagy kalandnak, amely erdőkön és hegyeken vezet át. Azonban hamarosan szembetalálják magukat a szomszédos törzs tagjaival, akik foglyul ejtik őket, majd később egy súlyos titokra jönnek rá.

Amit nem szabad elfelejteni az olvasóknak, legalábbis az idősebb korosztálynak, hogy a Farkastestvér az ifjúság számára íródott. Így történelmileg nem mentes a hibáktól, példának okáért a szereplők tisztában vannak az égtájakkal, a tenger fogalmával (amelyet állításuk szerint nem is láttak még), valamit gyakran használnak olyan szavakat, amelyek jóval később (évezredek múltán) nyertek igazi jelentést. A történet leginkább a mai civilizálatlan falvakban is játszódhatna, hiszen ma is találunk olyan tájakat, ahol hisznek az ősi erőkben és halászó-vadászó életmódot folytatnak. Persze, egy sztori jobban eladható azzal, ha az ősemberek korába helyezzük, de erre kár is több szót fecsérelni.

Az afrikai származású szerző Londonban folytatta a tanulmányait. Eredetileg biokémikusnak készült, de kipróbálta magát a jog területén is, végül az írásnak szentelte minden idejét az utóbbi tíz évben. Leghíresebb sorozata az Ősidők krónikái, amelynek hat kötete jelent meg.

Ami miatt érdemes kézbe venni a kötetet, az az ember és a farkas barátságának, valamint a természet iránti nagyfokú tisztelet megismerése. Történészek is igazolták, hogy őseink hittek a túlvilági szellemek létezésében, a természeti jelenségeket pedig az ő erejüknek, haragjuk vagy kegyüknek tulajdonították. Ennek a hiedelemnek az atmoszférája lengi át a történet: az emberek legnagyobb ellenségét, a Medvét démonok szállják meg, ettől vadul meg annyira, hogy képes embert ölni, az egyes törzsek különösen tisztelik varázslójukat, akik beszélnek a szellemek nyelvén, és hozzájuk imádkoznak, ha a baj van. Tulajdonképpen Torak kalandja is így veszi kezdetét: ki kell engesztelnie a Világszellemet, de hogy pontosan mivel is bántották meg, az csak később derül ki.

Különös kapcsolat jellemzi Torakot és Farkast. A fiú beszéli a farkasok nyelvét, de ennek miértjét is csak a kötet második felében árulja el az író. Csapatuk kiegészül Renn-nel, aki a saját törzsének akaratával szállt szembe, amikor csatlakozott hozzájuk, hogy sikerüljön beteljesíteni a jóslatot, amellyel béke szállhat az emberekre. A történet bővelkedik izgalmakban – de ezek főleg a tinédzserek adrenalinját dobják meg. Felnőttfejjel más szemmel tekint a regényre, és sokkal inkább a karakterekre és az érzelmekre koncentrál, semmint a fordulatokra. Sajnos előbbiek kidolgozása nem mindig sikerült megfelelőre, mert olykor a szereplők viselkedése hirtelen változik meg, minden ok nélkül cselekednek. Utóbbi, vagyis az emberi és állati kapcsolatok bemutatása már jobban be volt mutatva, bár itt is csak az utolsó fejezetnél lehet igazán megérteni Torak és Farkas kapcsolatát.

Az első rész történései nagyjából lezárulnak, a folytatás azonban már előkészületben van. Kíváncsi vagyok, mi lesz Torakkal és a Holló Törzs többi tagjával, az előzetes ismét egy érdekes sztorit ígér.

Értékelés: 10/7