Híres operettek - Viktória

operett-19.jpgSzerző: Jászay Tamás
Cím: Híres operettek 19. – Viktória
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Híres operettek sorozat utolsó előtti kötete Ábrahám Pál egyik legismertebb és legkedveltebb művét, a Viktóriát mutatja be.

A két világháború között játszódó történet főhőse Viktória, a dorozsmai lány, aki miután szerelme, Koltay kapitány halálhírét kapja, idővel igent mond John Cunlight házassági ajánlatára. Évekkel később, mikor az amerikai nagykövet és neje Tokióban búcsúzkodik az országtól, feltűnik a színen a halottnak hitt katona, hű társával, Jancsival. Koltay álnéven mutatkozik be, hogy kérdések nélkül, négyszemközt tudja megbeszélni a kialakult helyzetet Viktóriával, aki bár még mindig szereti a férfit, mégsem tudja elárulni mostani férjét.

A kötet megjelenése az esetemben nem is lehetett volna aktuálisabb, hiszen alig két héttel ezelőtt láttam a darabot a Budapesti Operettszínházban. Habár a magyar zene tagadhatatlanul jellemzője a műnek, még sem a szokványos operettekhez hasonló művet kapunk. Talán kicsit komolyabb, komorabb ennek a darabnak a központi témája, mint a többié. Azt a fokú honvágyat, amit a szereplők többsége érez Magyarország iránt, nem is lehetne szebb dallamokkal kifejezni, mint ahogyan Ábrahám tette. A kötet első részéből – amely a szerző életútját mutatja be – sok minden értelmet nyer, többek között az is, hogy a fiatal és sikeres komponistának miért kellett országról országra (néha kontinensről kontinensre) vándorolnia, és ez hogyan tükröződik műveiben. A tragikus sorsú, ám korának egyik legelismertebb zeneszerzője az egész világot meghódította kései operettjeivel (Viktória, Bál a Savoyban, Hawaii rózsái).

A második rész a Viktória keletkezésének a történetét, majd a hazai és külföldi bemutatók sorsát meséli el. A bajadér c. kötethez hasonlóan itt is kétféle cselekményleírással találkozunk: az első a legismertebb, német verzió leírása, a második az idén februárban bemutatott Operett Színházi változaté. Jászay Tamás, a kötet szerzője, igyekezett felkutatni, hogy miben rejlik a mű több mint 80 éves sikerszériája, erről is érdekes tanulmányt olvashatunk. A fejezet zárásaként az Operett Színház friss bemutatójának kritikái kaptak helyet.

A harmadik részben a CD-n hallható színművészek (Huszti Péter, Frankó Tünde, Dolhai Attila, Csonka András, Kékkovács Mara, Peller Károly, Peller Anna) rövid életútjával ismerkedhetünk meg. A kötethez csatolt lemezen olyan népszerű slágerek kaptak helyet, mint az érzelmesebb Csak egy kislány van a világon, a Búcsúzom, good bye, a Nem történt semmi, vagy a pergősebb Ahol az ember felmászik a fára és a Honvédbanda.