White Cat - A fehér macska

white cat.jpgSzerző: Holly Black
Cím: Átokvetők - A fehér macska (The Curse Workers - White Cat)
Fordító: Kovács Krisztina
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki rendszeresen olvassa a blogot, az tudja, hogy nem vagyok feltétlen elragadtatva a young adult-könyvektől. Vannak persze kiemelkedő alkotások, de úgy érzem, valahol mind egy kaptafára épül, ezért igyekszem megválasztani, hogy melyiket veszem kezembe. Erre a regényre több szempontból is kíváncsi voltam: egyfelől az a Holly Black a szerzője, akinek a Spiderwick-krónikákat is köszönhetjük, amit én személy szerint nagyon szerettem, másfelől, férfi a főszereplője, a fülszöveg pedig egy csepp romantikát sem említett.

Cassel az átokvetők családjába tartozik, mégis kilóg a sorból, hiszen semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik. Egy éjjel azonban a kollégium tetején ébred, egy szál alsónadrágban - nem emlékszik, hogy jutott fel, csupán egy fehér macska alakja sejlik fel előtte. Ezt követően - félve esetleges rejtett képességeitől - eltanácsolják őt az iskolából, így vissza kell térnie családjához, akik több titkot rejtegetnek, semmint képzelné. Hamarosan felfedezi magának ezt a sötét világot, aminek akarva-akaratlanul ő is részesévé vált, mikor három évvel ezelőtt megölte legjobb barátját, Lilát.

Amilyen nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, sajnos akkorát is kellett csalódnom. A történet, a szereplők és a világfelépítés mind remek elgondolásban, de megvalósításban már kevésbé.

A regényben az emberek tisztában vannak a mágia jelenlétével, éppen ezért törvényben szabályozzák annak használatát. A szesztilalommal egy időben rendelték el, hogy tilos puszta kézzel megérinteni egymást, hiszen így lehet manipulálni valakit. Ugyanis a varázslathoz elég egy ujjal megérinteni a másikat, és máris befolyásolni lehet őt, attól függően, hogy az ember szerencse-, érzelem-, átok-, vagy éppen halálvető. És sajnos ennyi. Black leírja, hogy milyen képességek léteznek a könyv világában, meg mindenkinek kesztyűt kell viselni óvatosságból, illetve említést tesz a hat nagy családról, akik mágikus képességekkel rendelkeztek, de sajnos részletesebben nem fejti ki. Úgy érzem, elég sok lehetőség volt ebben az elgondolásban, eleinte tetszett is, ahogyan elkezdte felépíteni a világot  hiszen nem a szokványos sémára épült, de hamar kifulladt az egész.

Ahogyan a történet is. Tudjátok, a sorozatoknál bevett szokás, hogy a néző igényeinek megfelelően alakítják a sztorit: ha nem tetszik a nyomozós mellékszál, kiveszik belőle, ha több akcióra számítanak, teletűzdelik ilyen jelenetekkel, míg végül az eredeti koncepcióból semmi sem marad. Itt is valami hasonlót éreztem: volt alvajárás, amit elég hamar hanyagoltunk is, aztán jött a fehér macskával való huzavona, akiről természetesen kiderül, hogy fontosabb, mint az hittük (pontosabban a szereplők hitték, mert a címből következtetni lehet arra, hogy fontos alkotóeleme a történetnek), ott van Cassel családja, akikről ötven oldalanként derül ki valami új dolog, ami más megvilágításba helyezi a történetet. Szóval, egy háromszáz oldalas regénynél nem biztos, hogy kifizetődő ez a csapongás.

A szereplők: mint fentebb említettem, tetszett, hogy egy fiú a főszereplője, meg a fülszövegben gengsztereket is említettek, így bíztam benne, hogy egy mindkét nem számára élvezetes olvasmányt kapunk, izgalmas szereplőkkel. Ez azonban már a főszereplő karakterén látszott, hogy nem kaptuk meg. Szokványos hős, semmi különleges nincs a jellemében, és talán nem árulok el nagy titkot, hogy időközben kiderül, bizony van neki ereje, nem is akármilyen: száz évente jó, ha egy születik ilyen képességgel. Van két barátja, akik segítik őt (szintén kétdimenziós karakterek), egyedül talán a család tagokra tudnám azt mondani, hogy egy nagyon pici színfoltot hoztak a történetbe.

Sajnálom, hogy csalódnom kellett a történetben, mert nagyon szerettem volna szeretni ezt a történetet, de talán Holly Black jobban jár, ha marad a gyerekkönyveknél, abban sokkal jobbat tud alkotni. 

Értékelés: 10/6