Boszi webnaplók

bosziweb.jpgSzerző: Thomas C. Brezina
Cím: Boszi webnaplók (Die Hex-Web-Tagebücher)
Fordító: Markwarth Zsófia
Kiadó: Egmont Hungary Kft.
Oldalszám: 232

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Thomas Brezina nevével már többször találkozhattatok a blogon, mivel nálunk húgom és én is előszeretettel olvassuk regényeit. Habár én már eléggé kinőttem a történeteiből, időnként leveszem egy-egy könyvét a polcról, ahogy tettem most is a Boszi webnaplókkal, amely a Fiúk kizárva! sorozat 5. különkiadása. 

Tinkának és Lizinek, a két boszorkánytestvérnek 10 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy szabadon varázsoljanak. Cserébe a mágikus laptopon keresztül kell feljegyezniük a napjaikat. Először minden klassznak tűnik, a lányok élvezik a korlátlan varázslást, ám később egyre ingerültebbek lesznek, fújni kezdenek a másikra. Nem is sejtik, hogy minden káosznak a háttérben egy boszorkánymester áll, akit az emberek haragja és gyűlölete táplál, és aki a Boszorkány Klub tinédzser tagjait akarja felhasználni visszatéréséhez.

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt írtam a sorozat legutolsó, 22. kötetéről (Telóm, telóm, mondd meg nékem...) Ahogyan akkor is megemlítettem, Brezina legtöbb könyvsorozatához hasonlóan, ennél is bármelyik kötettel lehet kezdeni az ismerkedést. Egy apró kivételtől eltekintve nem kapunk visszautalást korábbi történetre, így csak azzal az alapszituációval kell tisztában lennünk, hogy van két lány, akik a szüleik házassága révén testvérekké válnak, egy idős nő, Schiketanz néni pedig felruházta őket varázserővel, amihez egy saját ház és egy láthatatlan macska is dukál. 

A kötet egyébiránt a 22. kötetet követően jelent meg, ennek megfelel a magyar kiadás is. Szerencsénk van, ugyanis Brezinának ez az egyedüli olyan sorozata, amelynek az összes kötete és különkiadása megjelent Magyarországon. Sajnos valószínűleg azonban itt el is búcsúzhatunk a sorozattól, mivel az Egmont Kiadó 2014-től kivonul a könyvpiacról, így a további kötetekre (persze, ha a szerző folytatja) vajmi kevés esélyt látok. A különkiadások Brezina esetében vagy - magához képest - extra hosszú sztorit takar, vagy valami egyéb különlegességgel örvendezteti meg az olvasókat. Jelen esetben egy, a sorozat köteteitől méretben jócskán elütő, keményfedeles, 230 oldalas változatot kapunk, amelyben három boszi (Tinka, Lizi és az újonnan megismert Flóra), Cosimo, a macska, valamint a boszorkánymester naplórészleteit olvashatjuk. 

Remek ötlet volt a szereplők bejegyzéseit külön betűtípussal szedni (a webnaplók és az igazi, kézzel írottak között is van különbség), ezáltal megkönnyítik a gyerekek dolgát, hogy meg tudják különböztetni, mikor melyik szereplő mesél. Mert hogy a stílusból nem lehet kivenni, hogy a három lány közül éppen melyik van soron. Az is jó ötlet volt Brezina részéről hogy kicsit egymásnak ugrasztotta a lányokat, és magához képest elég reális módon sikerült kiviteleznie, ugyanakkor nem volt túl eredeti ez a megközelítés, hiszen nagyjából ugyanezt játszotta el Psszt! A mi titkunk sorozat különkiadásánál, A hétpecsétes titkok naplójánál (ami nálunk az eltérő megjelenésnek köszönhetően a 23. kötetként látott napvilágot). Szóval nekem e miatt sem volt annyira élvezetes, mert egyszer már megkaptam ezt a sztorit másik szereplőkkel.

Persze, ismételten el kell mondanom, hogy nem én vagyok a célközönség, így nem tudom, megítélni, hogy tizenévesen mennyire tetszett volna ez a rész, de van egy olyan sejtésem, hogy akkor sem vett le volna a lábamról. Már tinédzserkoromban is - bármekkora fanatikusa voltam a szerzőnek - felismertem, hogy vannak jóval gyengébb írásai az átlagnál, és ez sajnos most azok közé tartozott. Nem volt túl hiteles a gonosz szereplő, nem is igazán sikerült megértenem, hogy hol volt kilencven éven át, és azon kívül, hogy megerősödött volna a lányok negatív energiájától, mihez akart kezdeni az erejével. Túl sok felesleges szálat hozott be, úgy látszik, mégis maradnia kellene a rövidebb történeteknél - még ha azoknak is összecsapott a vége -, azok legalább tömörek és cselekményesek. 

A magyar kiadás egyébként minőségében csillagos ötöst érdemel, egyedül a kötet méretével nem tudok mit kezdeni, ugyanis jóval nagyobb a többi különkiadásétól, így eléggé kilóg a sorból a könyvespolcon. Mindenesetre bízom benne, hogy egy másik kiadó (talán a Kolibri) át fogja venni a sorozatot, mert húgom épp csak most kezdett belelendülni a történetekbe, jó lenne, ha teljessé válhatna legalább ez az egy sorozat.

Értékelés: 10/6