A terapeuta

terapeuta.jpgSzerző: Camilla Grebe - Åsa Träff
Cím: A terapeuta (Någon sorts frid)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 368

Az idei év első skandináv krimije a műfajt hazánkban meghonosító Animus Kiadó részéről egy új sorozat nyitókötete és egyben egy új szerzőpáros debütálása. A terapeuta megpróbáltatásokkal teli életű hősnőjének kalandjait a thriller kedvelőinek ajánljuk elsősorban.

Siri Bergman jó nevű pszichoterapeuta, aki két társával együtt üzemeltet egy jó nevű irodát. A harmincas éveiben járó nőnek azonban úgy tűnik, először a saját életét kellene rendbe raknia, mielőtt másoknak próbál segíteni. Nemrég hunyt el férje búvárbalesetben, amit Siri azóta sem tudott feldolgozni. Egyik páciense, az önpusztításra is hajlamos Sara ígéretes fejlődésnek indul a terápiák hatására, ám nem sokkal később holtan találják őt a terapeuta tengerparti házának közelében. Siri úgy érzi, valaki figyeli őt, valaki páciense meggyilkolásával üzen neki. Hiába kér segítséget barátaitól vagy éppen a rendőröktől, a férfi - vagy éppen nő - úgy tűnik, jobban ismeri, mint ő saját magát. De kinek árthatott, aki a bosszú nevében ilyen messzire is képes elmenni?

Siri Bergman 2009-es debütálása óta további két regénynek a főhőse: a 2010-ben megjelent Bittrare än döden és a 2012-es Innan du dog címűé. Utóbbi két művet a megjelenésük évében a legjobb svéd krimi díjára is jelölték. A történetek középpontjában a pszichológia áll, nem véletlen, hogy Siri foglalkozása is terapeuta. A hitelességről a szerzőpáros fiatalabbik tagja, Åsa Träff gondoskodott, aki maga is pszichológusként tevékenykedik stockholmi magánpraxisában. A történet karaktereinek és cselekményének kidolgozását nővére, Camilla Grebe vállalta magára, akinek bár ez az első regénye, korábban is kapcsolatba került a könyvekkel, lévén egy hangoskönyvkiadó alapítója. 2013 májusban jelent meg a Moszkva Noir-trilógia első kötete Dirigenten från S:t Petersburg (A szentpétervári karmester) címmel, amit Paul Leander Engströmmel együtt írt.

Habár a borítón a Skandináv Krimi sorozatcím szerepel, sokkal inkább helyt álló a pszicho-thriller műfajba való besorolás (ahogyan a hátsó borítón erre fel is hívják a figyelmet). Szerepet kap benne a nyomozás a gyilkos után, de a rendőrök csak a háttérben mozogva végzik a nyomozást. A történetet Siri szemszögéből látjuk (én-központú mesélés), ezzel pedig remekül mutatják be a szerzők azt a lelki folyamatot, ami ezalatt a pár hónap alatt végigkísérte a nőt. A regény cselekménye lassan indul be, először megismerjük Siri múltját, valamint három páciensének az életébe is bepillanthatunk a terápiáknak köszönhetően Eleinte felmerülhet az olvasóban, hogy mi szükség van ennyi "töltelékjelenetre", amik sehova nem viszik előre a sztorit (hiszen közel 100 oldalt kell várni, mire a fülszövegben írt gyilkosságra sor kerül), de később mindegyik rész értelmet nyer, mikor megkapja megfelelő helyét az események sorában. A szerzők remekül alkalmazták a késleltetés eszközét, így az olvasóban is kialakul szép lassan az a feszültség, ami főhősünket is jellemzi. Ahogyan egyre haladunk előre a történetben, úgy fokozódnak az izgalmak, az idegeink pattanásig feszülnek. (Annak ellenére, hogy volt egy pont, amikor nem lehetett érteni, hogy miért nem kapcsoltak össze a szereplők két szálat, amikre első pillantásra nyilvánvalónak kellett lennie, függetlenül attól, hogy hova futott ki végül.)

Siri karaktere számomra eléggé ellentmondásos: volt, amikor együtt tudtam érezni vele, de elég sokszor elkapott az az érzés, hogy egy igazi hisztérika, aki nem igazán tudja, mit akar az élettől. Ez a kettősség végig jellemezte őt, de épp ettől vált hihetővé számomra a karakter. Voltak bántóan ostoba lépései, amiket nem sikerült teljesen megértenem, de karakterének megfejtéséhez az utolsó oldalon leírt párbeszéd segíti hozzá az olvasót. És épp a befejezés miatt vagyok kíváncsi, hogyan fogják folytatni a szerzők a történetet, hiszen az egész egy nagy keretet alkot, egyetlen szálat lehetne tovább vinni, de annak már nem lenne köze a thrillerhez. (Az meg valljuk meg, hiteltelen lenne, ha ismét vele történne hasonló eset.) 

Mindenesetre kíváncsian várom a folytatást, már csak azért is, mert érdekel, mi lett a többi szereplővel, valamint Siri hogyan éli tovább életét, miután sikerült megfejtenie saját magát, és felismernie önnön hibáit.

Értékelés: 10/8