Az Olimposz hősei

Rick Riordan a Percy Jackson és az Olimposziak című sorozatával szerzett hírnevet Magyarországon, valamint hozzá köthető a nagysikerű 39 kulcs széria első kötetének megírása. Ötrészes ifjúsági regényfolyamának spin-off (vagyis egy, a Percy Jackson-univerzumhoz kapcsolódó, de lényegében önálló) sorozata, az Olimposz hősei idén indult útjára - a rajongók legnagyobb örömére, mivel közel négy évet kellett várni Az elveszett hősre.

Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódik, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk. Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?

Rick Riordan második sorozatának első könyve 2010-ben látott napvilágot, azóta ez is öt hatalmas méretű részből álló sagává duzzadt, amihez egy kiegészítő kötet is dukál. Remélhetőleg, ezekre nem kell ismételten éveket várni, és a kiadó meglepi az olvasókat Karácsonyra a folytatással. A kiadói fülszöveg kicsit becsapós, mert Percy Jackson nem tér vissza ebben a kötetben, tehát csak egy jó marketingfogásról van szó. (Aminek én részben örülök, mert az a sorozat már kapott egy lezárást, így nem kell erőltetni a visszatérést.) Ám ugyanakkor hangulatában mégis visszaköszönnek az előző kötetek, ami vegyes érzésekkel töltött el olvasás közben.

Egyfelől nagyon örültem, hogy ismét elmerülhettem ebben a mitologikus világban, és Riordan fantáziájában, de nem tudok elmenni szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy a szerző önmagát ismételte. Egyfelől igyekezett hangulatában hozni az előző könyvek szintjét, de sajnos ebbe a részbe kevesebb humort tudott belecsempészni, ami még a kisebbik baj, tekintve, hogy a történetvezetésben és számtalan fordulatban önmagát ismételte, és ezzel sokat rontott az élvezeti lehetőségen. Ugyanakkor amiben újdonságot hozott, az a történet mesélése: itt már kívülállóként látjuk az eseményeket (E/3 elbeszélésmód), ami nekem jobban tetszett, mert ettől kicsit komorabb hangulata lett az egésznek, ami az ellenséget tekintve (akinek a személye legyen meglepetés) érthető és elvárható is. 

Az új sorozathoz új főszereplő-triászt is kapunk: Jászon, Piper és Leo képében. (Bár fogalmam sincs, miért kellett Jászon nevét magyarosítani a Jason-ről, ha egyébként a többiekét változatlanul hagyták.) Mindannyian a Félvérek Táborába tartoznak, vagyis egy isten és egy ember szerelméből fogantak (hogy szépen fogalmazzak). Jászon nagyban hasonlít Percyre, ugyanúgy kételkedik saját magában, de a barátaiért és a családjáért akár a végsőkig képes elmenni. Leo Valdez Héphaisztosz gyermeke aki hirtelenségével, meggondolatlanságával gyakran bajba sodorja magát és társait, de optimizmusa nem engedi, hogy elcsüggedjen - igen, sejthető, hogy ő az ügyeletes mókamester is. A cseroki indián származású lány Piper McLean Aphrodité, a szépség és a szerelem istennőjének lánya, aki éppen ellenkezője annak, amit anyja megtestesít: fiús frizurája, kemény jelleme és tartása miatt nehezen tud beilleszkedni a Félvérek Táborában a kiválasztott csapatba, hiszen utál mindent, ami giccses. Mellettük jó pár régi és új szereplővel találkozhatunk, akik között ugyanúgy megtalálhatók az emberek, mint a mitologikus lények (szatírok, istenek, szörnyek, stb.)

Összességében egy jó ifjúsági regény ez, amely csak helyenként válik kissé vontatottá (ez köszönhető annak, hogy ez Riordan leghosszabb munkája, ami magyarul eddig megjelent), de megvan benne a lehetőség, hogy egy maradandó és izgalmas sorozattá nője ki magát. Reméljük, ezt mi is láthatjuk majd. 

Rick Riordan: Az elveszett hős, ford. Acsai Roland, Könyvmolyképző Kiadó, 2014, 540 oldal, 2999 Ft